Aanbevelingen om een oorontsteking te behandelen
Een oorontsteking is een pijnlijke aandoening die zich zeer snel kan ontwikkelen. Als je dit vaak krijgt of als het lang duurt, dan is er waarschijnlijk sprake van een chronische aandoening. Deze aanbevelingen om een oorontsteking te behandelen kunnen daarom van pas komen.
Voordat je deze aanbevelingen echter opvolgt, moet je eerst naar een arts gaan als je een oorontsteking hebt. Nadat je advies van je arts hebt gekregen, kun je bepalen welke van deze methoden het beste bij je past.
Hoe kun je een oorontsteking behandelen?
1. Gebruik warme kompressen om een oorontsteking te behandelen
De pijn en de bijwerkingen van een oorontsteking kunnen ondraaglijk zijn. Daarom kunnen warme kompressen helpen. Je kunt ze bij de apotheek of drogist kopen, of je kunt indien gewenst een natte doek gebruiken:
- Leg de doek of het kompres in warm water.
- Verwijder de doek of het kompres vervolgens en knijp het water eruit. Leg het daarna op het aangedane oor.
- Je zult wat verlichting voelen nadat je het een paar minuten op je oor hebt gehouden.
2. Neem pijnstillers voor de pijn
Hoewel we ze vaak willen vermijden, kunnen pijnstillers soms nodig zijn om door een pijnlijke oorontsteking heen te komen. Pijnstillers die je kunt krijgen zonder naar de dokter te gaan zijn paracetamol en ibuprofen.
Paracetamol
De bijwerkingen zijn minimaal. Bovendien wordt het sterk aanbevolen voor elke vorm van pijn, zoals bijvoorbeeld:
- Hoofdpijn
- Kiespijn
- Oorpijn
Het probleem met dit medicijn is echter dat het de lever negatief kan beïnvloeden. Je moet ook begrijpen dat het geen ontstekingsremmend medicijn is. Het is gewoon een pijnstiller. De maximale aanbevolen dosis is 3 gram verdeeld over ten minste 3 doses.
Ibuprofen
Dit is effectiever voor pijn bij verwondingen of spierpijn. Het heeft echter ook meer bijwerkingen dan paracetamol en kan maagzweren verergeren als je die hebt. Als je het met voedsel inneemt, verminder je de negatieve effecten ervan op het spijsverteringsstelsel. In tegenstelling tot paracetamol heeft ibuprofen ontstekingsremmende eigenschappen.
Het beste is echter om een specialist een pijnstiller voor te laten schrijven. Deze zal op basis van je achtergrond en medische geschiedenis weten wat het meest geschikt voor je is.
Lees ook dit artikel eens:
Wat je moet weten over ibuprofen
3. Antibiotica kunnen nodig zijn bij een oorontsteking
Antibiotica worden soms aanbevolen om bacteriële oorinfecties te behandelen. Gebruik deze echter alleen als ze door je arts worden aanbevolen. Je moet ook goed opletten op de instructies die bij de voorgeschreven antibiotica gegeven worden.
Als je bijvoorbeeld stopt met het innemen van de antibiotica voordat de oorontsteking helemaal weg is, kan de oorontsteking terugkomen. Ook hangt het type medicijn dat je moet innemen en de tijdsduur om het in te nemen af van de ernst van de infectie (bijvoorbeeld bij acute otitis).
Daarom moet je je houden aan de behandeltijd en neem de antibiotica op de juiste manier in, zoals aangegeven door je arts. Dit helpt ook om resistentie en complicaties te voorkomen.
Met antibiotica kun je een bacteriële oorontsteking behandelen die anders bijna onmogelijk te behandelen zou kunnen zijn.
4. Het gebruik van buisjes
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een trommelvliesbuisje te gebruiken. Dit is een klein buisje dat wordt geplaatst waar het trommelvlies het oor moet ventileren en de ophoping van vloeistof moet voorkomen. Dit voorkomt terugkerende oorinfecties.
Soms blijft het buisje enkele maanden zitten of, in sommige gevallen, blijft het zitten tot het vanzelf loskomt. Buisjes werken meestal goed bij chronische oorontstekingen. Het gebruik ervan zal echter afhangen van wat de arts voorschrijft.
Luister naar je arts
Heb jij last van terugkerende oorontstekingen? Helpen warme kompressen en pijnstillers bij jou? Om een oorontsteking te behandelen is het essentieel om de bevelen van je arts op te volgen en je medicatie in te nemen op de manier waarop dit is voorgeschreven.
Ook beveelt men meestal aan om te rusten en abrupte veranderingen in atmosferische druk te vermijden. Het is dus beter om, indien mogelijk, niet met het vliegtuig te reizen. Met deze tips kun je met succes herstellen van een oorontsteking.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kaushik, V., Malik, T., & Saeed, S. R. (2010). Interventions for acute otitis externa. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004740.pub2
- Adunka, O. (2016). Ear disease. In Otolaryngology: A Color Handbook. https://doi.org/10.1201/9781315381763
- Harmes, K. M., Blackwood, R. A., Burrows, H. L., Cooke, J. M., Van Harrison, R., & Passamani, P. P. (2013). Otitis media: Diagnosis and treatment. American Family Physician. https://doi.org/10.1288/00005537-189912000-00020
- Beyea, J. A., Agrawal, S. K., & Parnes, L. S. (2012). Recent advances in viral inner ear disorders. Current Opinion in Otolaryngology and Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.1097/MOO.0b013e328357a6b3