Vier veelvoorkomende vormen van depressie

Het is belangrijk dat je jezelf niet volledig afsluit van de buitenwereld. Probeer hulp te zoeken bij de mensen om je heen en lichamelijk in beweging te blijven. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat er in het lichaam endorfines vrijkomen, waardoor je je beter voelt.
Vier veelvoorkomende vormen van depressie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan verschillende vormen van depressie. Depressie is een aandoening waar tegenwoordig veel mensen last van hebben. De aandoening kan worden veroorzaakt door genetische factoren of simpelweg doordat het leven niet altijd even fijn is geweest.

De waarheid is echter dat de kans op depressie diep van binnen bij bijna iedereen wel aanwezig is.

Depressie is iets waar maar weinig mensen aan kunnen ontsnappen, dat wil zeggen, mensen die depressief zijn moeten hier elke dag weer opnieuw tegen vechten. Is dat moeilijk? Natuurlijk is dat moeilijk, maar dit betekent niet dat er geen hoop is voor deze mensen. Nog belangrijker: juist wanneer je zwaar depressief raakt is het de bedoeling om jezelf er weer uit te halen.

Vormen van depressie

De meeste vormen van depressie zijn niet zo bekend. Velen hebben maar van één soort depressie gehoord. Dat is de vorm die zich op een soortgelijke wijze voordoet als verdriet, maar je er daarnaast van weerhoudt een normaal leven te leiden. Je krijgt jezelf niet uit bed en je hebt nergens energie voor. Dingen waar je voorheen opgewonden over werd laten je nu geheel onverschillig.

Depressie

Wat je misschien echter niet weet is dat er veel verschillende vormen van depressie bestaan. Door op de hoogte te zijn van de meest voorkomende vormen kun je leren hier op de beste manier op te reageren in het geval dat jij of iemand in je omgeving met een van deze vormen van depressie te maken krijgt.

In dit artikel bespreken we daarom de vier meest voorkomende vormen van depressie.

1. Depressie na een verlies

Dit is de meest voorkomende vorm die depressie kan aannemen. Wanneer je iemand verliest, doordat iemand overlijdt of simpelweg om andere redenen niet meer in je leven is, kun je overspoeld raken door gevoelens van rouw en verdriet die over kunnen gaan in een bodemloze put van wanhoop.

Vooral mensen die zeer introvert, onzeker of gevoelig zijn, zijn vaak vatbaar voor deze vorm van depressie. Het is zeer moeilijk om hier overheen te komen en dit proces vereist veelal professionele ondersteuning.

2. Manische depressie

Wellicht heb je weleens gehoord van bipolaire stoornis, een stoornis die gekenmerkt wordt door periodes van extreme blijdschap gevolgd door een diepe bedroefdheid. Deze stoornis kan leiden tot een vorm van depressie die ook wel ‘manische depressie’ genoemd wordt.

Wanneer iemand manisch depressief is, maakt hij vaak periodes mee waarin hij helemaal niet meer wil leven. Maar daarnaast beleeft hij ook even vaak periodes waarin hij de gelukkigste persoon op aarde is. Dit is verwarrend voor de mensen om hem heen.

Het is namelijk niet duidelijk welke periodes werkelijkheid zijn en welke worden veroorzaakt door zijn stoornis.

Bipolaire stoornis kan op zichzelf leiden tot depressie. De patiënt weet niet wanneer hij gelukkig of juist verdrietig is – dit is namelijk allemaal relatief. Door voortdurend langs deze dunne scheidingslijn te moeten lopen, kan dit een ernstige vorm van depressie opwekken.

Verdriet

3. Depressie veroorzaakt door oververmoeidheid

Kun je je herinneren dat je als tiener weleens helemaal opgebrand was? Dat je niet in staat was te studeren, te sporten of je best te doen om de beste in de klas te zijn… deze vorm van depressie slaat vaak toe bij mensen die zeer competitief zijn en daardoor voortdurend onder druk staan.

Hetzelfde kan ook gebeuren wanneer deze mensen aan het werk zijn. Wanneer de druk erg hoog is, kan dit psychologische en lichamelijke vermoeidheid veroorzaken die je in de richting van een ernstige depressie stuwt.

Het is dan ook belangrijk om jezelf af en toe terug te trekken uit deze race, welke vorm de situatie ook aanneemt. Het is niet per sé altijd supergezond voor je om overal je uiterste best voor te doen.

4. Depressie veroorzaakt door veroudering

Soms kan depressiviteit uit zichzelf op komen zetten wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt. Plots realiseer je je hoeveel tijd er al voorbij is gegaan en hoe snel deze tijd is gegaan.

Dit depressieve gevoel ontwikkelt zich doorgaans rond het vijftigste levensjaar, een keerpunt voor veel mensen. Je wordt je bewust van de gemiste kansen in je leven en voelt je schuldig omdat je niet altijd volledig hebt geprofiteerd van de tijd die je had of je hebt spijt van de dingen die je in het verleden fout hebt gedaan.

Het moment dat je jezelf begint te zien als iemand die oud is geworden, is het moment waarop het depressieve gevoel toeslaat.

Om deze vorm van depressie te vermijden moet je je fouten en vergissingen uit het verleden leren te accepteren. Geniet van elk moment dat je hebt en stel de dingen die je nu wenst te doen niet uit tot later.

Depressie is een vicieuze cirkel

Het is helemaal niet moeilijk om depressief te worden; het moeilijke gedeelte is juist om er weer uit te komen. Wanneer iemand depressief is, heeft diegene vaak de neiging om zichzelf te isoleren en zijn de gedachten die door zijn hoofd gaan over het algemeen negatief en worden deze veelal alsmaar maar erger.

Duisternis

Of je nu manisch depressief bent of last hebt van een andere vorm van depressie, het is belangrijk meteen professionele hulp te zoeken wanneer je erachter komt dat dit het geval is. Je kunt deze cirkel niet alleen doorbreken – wees hierover eerlijk tegen jezelf.

Als je niet op zoek gaat naar hulp en jezelf afsluit van de wereld, dan zal je in deze vicieuze cirkel vast blijven zitten. Zodra je jezelf afsluit, kom je er niet meer uit. Begin dus te praten, stel jezelf open voor de mensen om je heen.

Als je dit echt niet kunt, zoek dan professionele hulp – ga in ieder geval op zoek naar een manier om jezelf te ontlasten.

Met geduld en tijd zul je op een gegeven moment over je depressiviteit heen kunnen komen. Het is moeilijk en de mensen van wie je houdt zullen er ook onder lijden – jouw gemoedstoestand heeft ook invloed op hen. Toch is er hoop, zelfs als het nu nog helemaal zwart lijkt voor je ogen.

Welke vorm van depressie je ook hebt, je kunt eraan ontsnappen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.