7 tekenen van een ongelukkige relatie

Communicatie met je partner is van fundamenteel belang. Als je het gevoel hebt dat je je problemen niet met je partner kunt delen, dan kan het zo zijn dat de dingen al van kwaad naar erger zijn gegaan.
7 tekenen van een ongelukkige relatie
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 27 oktober, 2022

Het hebben van een relatie kan je het gevoel geven dat je compleet bent. In tegenstelling tot een ongelukkige relatie, ben je gemotiveerd om elke uitdaging in je dagelijkse leven aan te gaan.

Dit is vooral zo wanneer het je lukt om die ‘vonk’ en de passie waarvan vooral in de eerste paar maanden van een relatie sprake is op de lange termijn in leven te houden.

De tijd speelt ons echter altijd parten. Als jullie beiden vervallen in monotone relatiepatronen dan kan het zo zijn dat jullie relatie en eenheid je niet meer geeft wat het je ooit gaf. Dit is de reden dat zo veel koppels het tegenwoordig keer op keer niet halen, zonder dat ze begrijpen waarom.

Door blijven gaan met een relatie die je niet gelukkig maakt is een vergissing. Als je niet uitkijkt, dan kan het je ervan weerhouden om ten volle te genieten van je leven. Ook weerhoudt het je van de soort liefde te vinden die je gelukkiger maakt.

Er zijn bepaalde gedragingen en gevoelens die zullen gaan opvallen wanneer de liefde opraakt of wanneer je als stel niet meer gelukkig bent. Dat je deze tekenen van een ongelukkige relatie kunt herkennen is erg belangrijk.

Het kan er namelijk voor zorgen dat je in staat zult zijn om de relatie ofwel te verbreken, ofwel iets te doen om de relatie nieuw leven in te blazen.

Belangrijke tekenen van een ongelukkige relatie

1. Jullie zijn niet langer lichamelijk of emotioneel met elkaar verbonden

Verloopt de communicatie tussen jullie niet meer zoals je ooit gewend was? Is je verlangen naar je partner verdwenen? Is er niet langer sprake van affectie? Dit zijn allemaal duidelijke tekenen van een verslechterde of vermoeide relatie.

Het verliezen van de lichamelijke en emotionele connectie, zelfs tijdens intieme momenten, toont aan dat jullie als koppel niet langer gelukkig zijn.

Bekijk dit artikel: Helende woorden: probeer ze eens! 

2. Je vergelijkt het heden met het verleden

De meeste koppels zullen het erover eens zijn dat de eerste weken of maanden van hun relatie het meest opwindend waren. De passie liep toen nog hoog op en er was nog sprake van elkaar veroveren.

Maar je kunt niet doen alsof het voor altijd zo zal blijven. Uiteindelijk zullen jullie namelijk met elkaar vertrouwd raken. De enige manier om uit deze vertrouwenszone te ontsnappen is als je besluit dat er iets moet veranderen.

Als je merkt dat je wilt dat je partner weer zo was zoals hij of zij in het begin van jullie relatie was, dan is dit één van de vele tekenen van een ongelukkige relatie in het heden en kan het zo zijn dat je meer aandacht nodig hebt van je geliefde.

3. Je verwacht dat je partner verandert

In een ongelukkige relatie verwacht je dat je partner verandert

Denken dat je een persoon kunt veranderen of dat een persoon zich zo zal aanpassen dat hij voldoet aan al jouw verwachtingen is een serieuze vergissing die een relatie compleet kan verpesten.

Als je verliefd bent geworden op de persoon die je partner is, waarom zou je hem nu dan willen veranderen? Als hiervan sprake is, dan zullen jullie beiden waarschijnlijk gelukkiger zijn met iemand anders.

4. Er is geen communicatie

Het verliezen van het verlangen om je partner in vertrouwen te nemen is een van de grootste tekenen van een ongelukkige relatie. Praktisch gezien is dit een dooddoener voor elk koppel.

Communicatie is van fundamenteel belang voor elke gelukkige en gezonde relatie. Als dit belangrijke aspect echter ontbreekt, dan kan dit leiden tot ontzettend veel problemen.

Voel je je niet langer op je gemak om je gevoelens te delen? Brengen jullie wel tijd met elkaar door, maar praten jullie eigenlijk nauwelijks met elkaar? Vind je je partner vervelend? Als je deze vragen met een ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is dit een duidelijk teken dat je ongelukkig bent.

5. Alles wat je partner zegt irriteert je

Alles wat je partner zegt irriteert je in een ongelukkige relatie

Het maakt niet uit of de bedoeling erachter goed is. Je vindt je partner irritant en dit zorgt ervoor dat je boze gevoelens jegens hem of haar hebt.

Dit is iets dat ervoor kan zorgen dat een relatie slecht eindigt. Staat zijn of haar manier van zijn je zo sterk tegen? Dan is het tijd om een stap terug te nemen. Denk na over wat jij zoekt in een levenspartner.

6. Jullie vermijden elkaar

Je partner belt je misschien, vraagt je om ergens naartoe te gaan of probeert een excuus te vinden om maar tijd met je te kunnen doorbrengen. Jij grijpt echter elk excuus aan om hem of haar te kunnen vermijden.

Als je er geen zin meer in hebt om tijd met elkaar door te brengen en er de voorkeur aan geeft om je bezig te houden met andere activiteiten, zoals tijd doorbrengen met je vrienden, tv kijken of simpelweg alleen zijn, dan kan het zo zijn dat je ongelukkig bent in de relatie.

7. Niet de moeite doen om de dingen te verbeteren

Als je relatie bergafwaarts gaat en jullie beiden ongelukkig zijn, dan zijn er twee opties. Sluit dit hoofdstuk van je leven of vecht om de relatie nieuw leven in te blazen. Probeer de band die jullie ooit hadden te herontdekken.

Als je geen zin meer hebt om ervoor te vechten, dan is dat een teken dat het tijd is om een einde te maken aan jullie relatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Breakups aren’t all bad: Coping strategies to promote positive outcomes. (n.d.)
    apa.org/research/action/romantic-relationships.aspx
  • Gable, S. L., Gonzaga, G. C., & Strachman, A. (2006). Will you be there for me when things go right? Supportive responses to positive event disclosures. Journal of Personality and Social Psychology, 91(5), 904-917.
    http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514.91.5.904
  • Hurtarte, C. A., & Díaz-Loving, R. (2008). Comunicación y satisfacción: analizando la interacción de pareja. Psicología Iberoamericana, 16(1), 23-27.
  • Iveniuk, J., Waite, L. J., Laumann, E., McClintock, M. K., & Tiedt, A. D. (2014). Marital conflict in older couples: Positivity, personality, and health. Journal of marriage and family, 76(1), 130-144.
  • Correa Rodríguez, N., Rodríguez Hernández, J. (2014). Estrategias de resolución de conflictos en la pareja: negociando en lo cotidiano. International Journal of Developmental and Educational Psychology; 6(1), 89-96.
  • Costa, C. B. D., Delatorre, M. Z., Wagner, A., & Mosmann, C. P. (2017). Terapia de Pareja y Estrategias de Resolución de Conflicto: Una Revisión Sistemática. Psicologia: ciência e profissão, 37(1), 208-223.
  • Yela García, C. (1997). Curso temporal de los componentes básicos del amor a lo largo de la relación de pareja. Psicothema, 9(1), 1-15.
  • Barajas Márquez, M., Cruz del Castillo, C. (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e Investigación en Psicología. 22(3), 342-352.
  • Prochaska, J. O., & Prochaska, J. M. . (2001). ¿Por qué no se mueven los continentes?, ¿por qué no cambian las personas?. Revista De Psicoterapia, 12(46/47), 17–35.
  • Acevedo, V., Restrepo de Giraldo, L. Tovar, J. (2007). Parejas satisfechas de larga duración en la ciudad de Cali. Pensamiento Psicológico, 3(8), 85-107.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.