3 dingen om je tiener mee te geven

Tieners moeten leren dat er veel regels en eisen zijn in het leven. Het is belangrijk dat ze het verschil tussen dat waar ze recht op hebben en dat wat van ze verwacht wordt begrijpen.
3 dingen om je tiener mee te geven

Laatste update: 27 april, 2019

Het opvoeden van een tiener is niet altijd makkelijk en vereist veel geduld en intelligentie van de kant van de ouder. Het is met name belangrijk te weten hoe je als ouder waarden en grenzen vaststelt, zodat je kind kan opgroeien met een begrip van volwassenheid en verantwoordelijkheid. In dit artikel bespreken we drie dingen die je jouw tiener mee kunt geven.

Tips voor het opvoeden van uw tiener

Vader boos op kind

1. Geef ze meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden

Dochters zijn gewoonlijk vroegrijp en zodra ze 11 of 12 jaar worden, hebben ze de neiging meer vrijheid te eisen. Jongens doen er meestal wat langer over. Het is meestal ongeveer rond de leeftijd van 13 jaar dat ze plotseling en zonder enige waarschuwing koppig en trots worden en beginnen te reageren op dingen op een manier die jij niet begrijpt.

Je kinderen groeien op. Ze betreden de wereld van volwassenheid, maar zijn van binnen nog altijd kinderen. En het is niet makkelijk voor ze. Probeer te onthouden dat ze overgeleverd zijn aan hun hormonen en persoonlijke drama’s – en dat dit zal helpen bepalen wie ze zullen worden.

Tieners moeten de kans krijgen om meer over zichzelf te leren, om meer vrijheid te hebben en om erachter te komen wat de gevolgen zijn van hun acties.

Het beste wat je kunt doen als ouder is helpen een balans te behouden tussen hun vrijheden en verantwoordelijkheden. Ze kunnen uitgaan in het weekend bijvoorbeeld, zolang ze het goed blijven doen op school. Laat ze begrijpen dat ze jouw grenzen moeten respecteren en dat als ze te laat thuiskomen, ze hun privileges zullen verliezen.

De sleutel hier is dat alle jongeren moeten leren dat het leven vol regels en eisen is waar iedereen – vooral volwassenen – zich aan moet houden, dus dit kunnen ze misschien maar beter op een jonge leeftijd al begrijpen.

Dingen ‘vallen niet zomaar uit de lucht’, omdat ze ze willen hebben. Ze zullen moeten leren hard te werken voor geld, dat ze zullen gebruiken om eten, kleding en onderdak te betalen… kortom: om te leven.

Je zult je tiener de verantwoordelijkheid moeten laten nemen voor zijn eigen ontwikkeling en daden. En vergeet niet dat jij degene bent die de normen bepaalt, je moet ze dus afdwingen. Als je aarzelt of je wijzigt je verwachtingen van dag tot dag, dan zul je het respect verliezen.

2. Positieve bekrachtiging: beter dan straf

Sommige ouders maken de fout hun tieners voortdurend te straffen. Ze kleineren ze of schelden tegen ze, waardoor ze hen elke keer dat ze iets verkeerd doen van negatieve bekrachtiging voorzien. In plaats daarvan moet je leren om een evenwicht te behouden. Hier is een voorbeeld: als ze een onvoldoende halen voor een tentamen, thuiskomen met slechte cijfers en jij tegen ze schreeuwt dat ze lui zijn en dat ze nooit wat in het leven zullen bereiken…

Doe dit niet. Het creëert alleen maar negatieve gevoelens, een laag zelfbeeld en een gevoel van hopeloosheid. Vraag ze in plaats daarvan wat er is gebeurd is en probeer hun vertrouwen te herstellen. Vertel hen dat je in ze gelooft en dat je weet dat ze het de volgende keer beter zullen doen, omdat ze volledig in staat zijn te slagen als ze hun gedachten erop richten.

Als ze fouten maken, laat ze dan zien dat ze beter kunnen – probeer jezelf niet te verlagen tot kritiek. In plaats van ze continu te straffen, neem je een strategie aan die opbouwend is voor hun zelfvertrouwen. Dit is de beste manier.

Lees ook dit artikel:
Verhoog je zelfvertrouwen

3.  Communiceer en werk aan vertrouwen

Maak elke dag wat tijd vrij om met je tiener door te brengen en vraag hem hoe zijn dag was. Veroordeel hem niet voor wat hij of zij gedaan heeft of niet gedaan heeft. Als ouder moet je je tiener begeleiden en de enige manier om dat succesvol te doen is door middel van constante communicatie en een sterk vertrouwen.

Probeer te voorkomen dat je tiener die typische jongen of dat typische meisje wordt die/dat zich altijd maar in zijn of haar kamer opsluit om op de computer te zitten of muziek te luisteren… dat kind dat alleen uit zijn kamer komt om te eten of naar zijn vrienden te gaan. Voorkom isolatie door al vanaf jongs af aan thuis veel familieactiviteiten te ondernemen.

Zet tijdens maaltijden de tv uit en praat met je kinderen. Vraag ze naar de dingen die ze leuk vinden, hun vrienden, een persoon in wie ze geïnteresseerd zijn… moedig hen aan om hun leven met jou te delen zonder enige druk. Hopelijk zullen ze leren dat ze in jou een bondgenoot hebben – geen vijand of iemand die alleen maar kritiek levert of straf geeft.

Luister naar ze, begeleid ze, wees hun vader/moeder en beste vriend. Stel grenzen wanneer dit nodig is en geef vrijheid wanneer dit verdiend wordt – wanneer ze zich volwassen en verantwoordelijk gedragen.

Verdrietige tiener

Tot slot

Het opvoeden van tieners is zeker niet makkelijk en niemand heeft de perfecte gebruiksaanwijzing. We beloven je echter dat als je optimistisch blijft en je je tieners liefde en respect bijbrengt, dat ze zullen opgroeien tot volwassen en verantwoordelijke individuen.

Mensen die werkelijk gelukkig zijn, begrijpen dat je hard moet werken om veel te bereiken in het leven. Om goede vrienden te hebben zul je respect en begrip moeten tonen. Dit niveau van emotionele intelligentie en bewustzijn is iets dat je kunt helpen ontwikkelen in jouw kind.

Het is zeker ook belangrijk dat beide ouders het eens zijn over de opvoeding van hun kinderen. Samen moeten jullie op een lijn zitten wat betreft de waarden die jullie jullie kind willen bijbrengen en de redenen achter deze waarden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elias, M. J., Tobias, S. E., & Friedlander, B. S. (2000). Raising Emotionally Intelligent Teenagers: Parenting with Love, Laughter, and Limits. Harmony books, Random House, Inc., 1540 Broadway, New York, NY 10036.
  • Myers, B. (1996). Raising Responsible Teenagers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.