Waarom baby's niet in een autozitje zouden mogen slapen
Je hebt er alles aan gedaan om je baby in slaap te laten vallen en je begint een beetje wanhopig te worden. Dan, als je bijna geen ideeën meer hebt, zet je ze vast in hun autozitje, stap je in je auto en begin je te rijden.
Zodra je de straat uit bent, gebeurt er een wonder: je baby valt in slaap. Je kunt het niet geloven. Je bent echter heel blij dat het gelukt is, zonder dat je je beseft dat het niet goed is voor een baby om in een autostoeltje te slapen.
Natuurlijk keer je daarna weer terug naar huis. Nadat de baby uiteindelijk toch in slaap is gevallen, kun je het echter over je hart verkrijgen om hem te storen door hem weer mee naar binnen te nemen. Je hebt liever dat hij in het zitje blijft tot hij wakker wordt, terwijl je gebruik maakt van de kans om te ontspannen.
Toch duikt de vraag op in je hoofd: is het goed om de baby in het autozitje te laten slapen? Als dit scenario je bekend voorkomt, dan kun je deze informatie beter lezen.
Waarom vallen baby’s meteen in slaap zodra de auto beweegt?
De wieg en de extreme stilte die de baby omringt is niet te vergelijken met de sfeer waarin een baby tijdens de negen maanden voor zijn geboorte is geweest. In de baarmoeder werd de baby 24 uur per dag stevig vastgehouden.
Baby’s zijn gewend aan het horen slaan van het hart van de moeder en aan het geluid van haar spijsvertering en haar ademhaling. Ook luisteren ze veel naar haar stem en naar andere geluiden waaraan ze wordt blootgesteld.
Vanuit het perspectief van een foetus is de moeder voortdurend in beweging: ze beweegt en loopt rond, gaat de trappen op en neer en doet allerlei dingen. ‘s Nachts stopt ze nauwelijks als ze gaat slapen, want hoewel ze misschien rustig blijft liggen, gaat haar geluid niet helemaal weg.
Het is daar tussen die continue aanwezigheid van geluiden en bewegingen dat de baby in slaap valt. Daarom is het makkelijk voor te stellen waarom hij het moeilijk kan vinden om in slaap te vallen als hij eenmaal in een wiegje in een eenzame en stille kamer is gelegd.
Natuurlijk verandert dit allemaal als ze in een autozitje zitten. Het voelen van de trillingen van de auto en het geluid van de motor zorgen ervoor dat de ouders het onmogelijke bereiken: de baby valt bijna onmiddellijk in slaap.
Bovendien is het niet moeilijk voor te stellen waarom dit gebeurt. Het ‘neuriën’ van de auto herinnert baby’s terug naar hun dagen in de buik van hun moeder.
Wat denk je van het autozitje?
Babyzitjes zijn een veilige manier om je baby zowel in als buiten de auto te vervoeren. In veel landen is het gebruik ervan wettelijk verplicht.
Een autozitje biedt een extra veiligheidsmaatregel voor je kind bij een aanrijding. Zet dus nooit een baby in de voorstoel naast de bestuurder of op je schoot, ook niet achterin. Het altijd beter dat ze in hun autozitje zitten en nooit in iemands armen.
Als er toch een botsing met een andere auto of iets anders onderweg plaatsvindt, worden losse spullen en lichamen die zich in de auto bevinden vaak door de auto geslingerd, waarbij ze soms zelfs door het raam breken. We laten het aan je verbeelding over om te bedenken over wat er zou kunnen gebeuren als je de baby in je armen had.
In dergelijke situaties maakt een autozitje het verschil tussen leven en dood. Er doen zich echter wel problemen voor wanneer de stoel te groot is voor een pasgeboren baby.
Het is onvermijdelijk dat een baby op een bepaald moment in een auto in slaap valt en je kunt niet voorkomen dat hij in slaap valt als de baby dat nodig heeft. Je moet de baby tijdens zijn slaap echter wel goed in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze de juiste lichaamshouding aanhouden om ze veilig te houden.
Moet ik ervoor zorgen dat mijn baby niet in het autozitje in slaap valt?
Je weet al wel hoe kwetsbaar baby’s zijn. Omdat ze hun lichaam nog niet onder controle hebben, beweegt hun lichaam bovendien tijdens het zitten in de auto.
Als er naast jezelf en de baby nog andere mensen in de auto zitten, dan is het het beste dat er iemand achterin gaat zitten, naast de baby, die kan letten op de lichaamshouding van de baby.
Probeer de baby niet voor langere tijd alleen op de achterbank te laten. Als je alleen met hem reist, vermijd dan lange reizen zo veel als je kunt.
Risicovolle situaties
Overweeg het volgende wanneer een baby in het autozitje in slaap valt:
- Omdat baby’s geen controle hebben over hun hoofd – vooral niet tijdens de eerste maanden van hun leven – kan de beweging van de auto hun hoofd naar voren doen kantelen. Dit kan de luchtwegen van de baby blokkeren en leiden tot verstikking.
- Wanneer je een baby in een stoel zet, moet je zijn positie in de gaten houden en hem vervolgens goed vastgespen. Als de riemen niet goed zijn aangebracht, dan kan het zijn dat hun lichaam te veel voorover buigt waardoor hun borst en buik samengeperst worden.
- Het zuurstofgehalte kan dalen als de baby in een autozitje rust, vooral als hij zijn lichaam nog niet onder controle heeft. Laat de baby daarom niet te lang in een autozitje zitten, want hij heeft nog niet de kracht om zelfstandig te verzitten of zijn houding te veranderen.
- In de winter is het goed om de baby geen dikke jas aan te trekken als ze in een autozitje zitten. De veiligheidsgordels kunnen hem niet goed vasthouden door de dikte van de kleding, wat vervelende gevolgen zou kunnen hebben bij een aanrijding.
Kijk hier ook eens naar:
Kinderen die in hetzelfde bed als hun ouders slapen
We zijn thuis en de baby slaapt nog steeds: wat moet ik doen?
Als je thuiskomt en je baby slaapt, dan moet je hem of haar mee naar binnen nemen. Het is niet aan te raden om hem in hun autozitje te laten slapen. Houd er rekening mee dat het ontwerp van het autostoeltje niet bedoeld is om te slapen, maar om de baby veilig in de auto te laten reizen en bescherming te bieden in het geval van een ongeluk.
Ja, we weten dat je ze niet moet storen of wakker maken, dus je denkt eraan om het autostoeltje naar binnen te dragen en de baby daarin te laten slapen tot hij wakker wordt. Het is echter wel nodig om hem uit het autozitje te halen.
Vergeet niet dat baby’s van houding veranderen en dat het niet in de juiste houding zitten in een autostoel kan leiden tot verstikking.
Als je de baby wakker maakt, zing dan slaapliedjes en ga naast hem of haar liggen. De liefde en de warmte van papa en mama helpen je baby weer in slaap te vallen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Erich K. Batra, Jonathan D. Midgett, Rachel Y. Moon. Hazards Associated with Sitting and Carrying Devices for Children Two Years and Younger.
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(15)00345-5/fulltext
- Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. National Infant Sleep Position (NISP) Study.
- On Safety. Safe Sleep: Bedding, Pillows, Safety and More. (2012).
https://onsafety.cpsc.gov/blog/2012/09/18/safe-sleep-bedding-pillows-safety-and-more/
- American Academy of Pediatrics. AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS. (2011).