Alles wat je moet weten over goed zoenen
Wat voor cijfer zou je jezelf geven als het gaat om zoenen? Denk jij dat je goed zoenen kunt? Zoenen is meer dan alleen een aanraking. Je moet er 34 spieren in je gezicht en 134 spieren uit andere delen van je lichaam voor gebruiken. Er bestaat zelfs een wetenschap die dit fenomeen onderzoekt bekend als filematologie. Het doel is om de menselijke reactie te bestuderen die optreedt wanneer we zoenen.
Of je nu man of vrouw bent, iedereen ervaart een klein beetje angst en nervositeit voordat hij op het punt staat om iemand te zoenen. Je maakt je zorgen over je prestatie, je twijfelt of je wel echt goed zoenen kunt en je denkt aan allerlei andere dingen. Dingen zoals: te veel of te weinig tong gebruiken, wel of niet zachtjes op de lip van de ander bijten, hoeveel speeksel zou er aanwezig moeten zijn? Je wilt absoluut niet dat het een slechte ervaring wordt.
Wat gebeurt er wanneer je zoent?
Terwijl je zoent worden er bepaalde zintuigen geactiveerd, zoals je smaak, aanraking en reuk. Dit creëert een emotionele en chemische reactie tussen beide deelnemers. Bovendien komen er bepaalde stoffen in je speeksel vrij. Dat gevoel van euforie dat een zoen veroorzaakt is te danken aan drie hormonen: oxytocine, dopamine en endorfines.
Het feit dat je plezier beleeft wanneer je zoent, betekent echter niet dat je het goed doet. Een mentale connectie en lichamelijke aantrekking zijn nodig om die echte schok in je lichaam te krijgen, die volgens deskundigen vergelijkbaar is met een overdosis amfetaminen. Besteed in het vervolg aandacht aan de volgende tips, zodat je je partner kunt verassen met een intense zoen.
Lichamelijke en mentale communicatie
Een persoon tot wie je je aangetrokken voelt, heeft specifieke kenmerken die je mooi vindt, omdat je hem op een subjectieve manier bekijkt. Deze aantrekkingskracht zorgt ervoor dat er een verlangen en interesse in de andere persoon bij je wordt opgewekt. Als je je dus alleen op het lichamelijke concentreert zal het op een gegeven moment niet meer zo boeiend zijn om met hem te zoenen.
De sleutel is om iemand te vinden tot wie je je ook mentaal voelt aangetrokken – je vindt zijn manier van handelen en denken leuk. Je geniet ervan om met hem te praten, samen te lachen en het ene na het andere onderwerp te bespreken. Wanneer je verliefd wordt op iemands geest zal zoenen nooit saai worden, omdat er sprake is van een sterke emotionele band.
De juiste plek
De meeste mensen voelen zich meer op hun gemak om intiem te zijn als ze alleen zijn. Dit biedt ze de kans om dicht bij elkaar te zijn. Vergeet niet dat goed zoenen een kunst is en dat er inspiratie voor nodig is om de juiste sfeer te creëren. Op deze manier zul je in staat zijn om een andere vorm van communicatie tot stand te brengen. De gevoelens tussen jullie beiden worden versterkt omdat ze alleen tussen jullie bestaan en er niemand anders bij is. En wanneer niemand je kan zien is het makkelijker om je te laten meeslepen.
Kies het juiste moment
Dit gaat niet alleen over de aanpak, maar ook over de manier waarop deze aanpak wordt uitgevoerd. Het is erg belangrijk om rekening te houden met oogcontact. Wanneer jullie ogen elkaar ontmoeten, probeer dan de betekenis te begrijpen en let op de lichaamstaal van de ander.
Het is duidelijk dat er voorafgaand aan de zoen verleiding aanwezig is. Is nu het juiste moment? Als de ander het volgende doet dan is hij er klaar voor: hij neigt naar je toe om je aan te raken, zijn ademhaling versnelt, hij kijkt om te zien of je oplet. Let goed op: heeft hij zijn lippen nat gemaakt? Dit is namelijk een natuurlijke reactie wanneer iemand nerveus of onzeker is en kan aangeven dat hij je graag wilt zoenen.
Maar pas op! Wellicht geeft zijn lichaamstaal aan dat hij niet gezoend wil worden. Als hij wat afstand bewaart wanneer je in zijn buurt bent of zijn armen over elkaar doet is het misschien verstandiger om zijn persoonlijke ruimte niet te schenden.
Neem de tijd
Het gaat erom dat je het spoor van broodkruimels volgt totdat je je partner vindt. Betreedt dit pad langzaam en voorzichtig, voordat je zijn lippen bereikt. Je kunt beginnen met zachte kusjes op zijn sleutelbeen, nek of oor, en lieve dingen in zijn oor fluisteren. Zorg ervoor dat je niet te veel tong of speeksel gebruikt.
Wanneer je zijn lippen eenmaal hebt bereikt, probeer hem dan eens eerst een paar kleine kusjes te geven. Pas daarna kun je je mond openen en de intensiteit verhogen.
Schenk aandacht aan de ander
Waarom zoenen mensen? Omdat we willen genieten van onze partner en het een gebaar is dat ons in staat stelt om elkaar beter te leren kennen, te begrijpen wat onze partner wel en niet leuk vindt.
Daarom is het belangrijk om de details te analyseren en aandacht te besteden aan de gevoelens van de ander.
Als je deze eenmaal hebt geëvalueerd, probeer dan te bepalen of je echt goed zoenen kunt. Vergeet echter ook bepaalde andere gebaren niet. Dit is namelijk ook een goed moment om je hand door iemands haar te halen, zijn rug te strelen, of de toppen van je vingers te gebruiken om zachtjes zijn gezicht aan te raken. Zodra je deze techniek onder de knie hebt, kun je je creativiteit de vrije loop laten.
De voordelen van goed zoenen
- Het helpt om stress tegen te gaan
- Verbetert de uitstraling van je huid
- Het verlaagt je cholesterolgehalte
- Ook helpt het gaatjes te voorkomen
- Het verbetert de bloedsomloop
- Bovendien helpt het je om calorieën te verbranden
- Het is een natuurlijke behandeling voor depressie
- Tot slot vermindert het de effecten van pijn
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Karim, A K M Rezaul et al. “The right way to kiss: directionality bias in head-turning during kissing.” Scientific reports vol. 7,1 5398. 14 Jul. 2017, doi:10.1038/s41598-017-04942-9
- Wlodarski, Rafael, and Robin I M Dunbar. “Examining the possible functions of kissing in romantic relationships.” Archives of sexual behavior vol. 42,8 (2013): 1415-23. doi:10.1007/s10508-013-0190-1