5 natuurlijke middelen ter behandeling van HPV

In dit artikel geven we je een aantal natuurlijke methoden ter behandeling van HPV, ook wel bekend als het humaan papillomavirus. Deze vijf behandelingen maken het makkelijker om de infectie die het virus veroorzaakt te bestrijden.
5 natuurlijke middelen ter behandeling van HPV

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 05 november, 2022

HPV is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). In sommige gevallen kan het kanker veroorzaken. Een goede behandeling van HPV is van groot belang zodat het niet terugkomt.

Hieronder vind je een aantal natuurlijke behandelingen die je kan proberen om de behandeling van HPV te ondersteunen.

Wat moet ik weten over HPV?

Het eerste dat je moet doen is jezelf goed informeren over het virus. Het eerste doel moet altijd zijn om besmetting en vervolgens de ontwikkeling van het virus in je lichaam te voorkomen.

HPV is één van de meest voorkomende SOA’s. Het ergste is dat het grootste deel van de mensen die besmet zijn met HPV dit niet weten – in de meeste gevallen geeft herpes namelijk geen symptomen.

In totaal zijn er rond de 100 verschillende soorten virussen die onder HPV vallen. Sommige van deze brengen een groter risico met zich mee dan andere. Zo zijn er zelfs soorten die kanker kunnen veroorzaken als deze niet behandeld worden.

HPV veroorzaakt infecties van het slijmvlies en de huid in de vorm van (genitale) wratten. Deze bevinden zich voornamelijk op de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen.

Deze infecties zijn maar tijdelijk en zijn niet heel bedreigend op de lange termijn. Met de juiste behandeling verdwijnen ze binnen een jaar.

Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten onderzoeken door een gynaecoloog. Door het maken van een uitstrijkje of het doen van een inwendig onderzoek kan bepaald worden of een vrouw abnormale wratten op haar baarmoederhals heeft.

We raden het volgende artikel aan: 4 tekenen van een onregelmatige menstruatie

Het voorkomen en de behandeling van HPV

Het voorkomen en de behandeling van HPV

Volgens het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association is HPV direct gerelateerd aan je leeftijd en het seksueel actief worden. Met andere woorden, mensen tussen de 20 en 24 jaar oud komen doorgaans het meest met het virus in aanraking.

Hoe ouder mensen worden, des te minder gevallen van HPV je vindt. Dokters geloven dat dit komt omdat hun relaties stabieler en doorgaans monogaam zijn.

In ieder geval is het voorkomen van HPV van groot belang. Dokters raden daarom aan dat je bescherming gebruikt tijdens de seks en je om de zoveel tijd laat testen op SOA’s. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Ook bestaat er een vaccin dat wordt gegeven aan jongvolwassen vrouwen. Het is echter nog niet bekend hoe effectief dit is, omdat onderzoek hiernaar geen 100 procent uitsluitsel geeft.

Omdat niet alleen vrouwen, maar ook mannen het virus kunnen dragen, zijn veel wetenschappers het erover eens dat ook jongens een soortgelijke vaccinatie moeten krijgen.

Als iemand genitale wratten krijgt dan kan een gynaecoloog ervoor kiezen om ze te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan een arts een speciaal soort zuur gebruiken. Ook kan cryotherapie (het bevriezen van de wratten) worden toegepast of kunnen de wratten door middel van elektriciteit worden verwijderd.

In werkelijkheid is er geen specifieke behandeling die HPV helemaal uit je lichaam krijgt.  Er zijn echter wel een aantal natuurlijke remedies die kunnen voorkomen dat je ermee besmet raakt of dat de wratten terugkomen.

In bepaalde gevallen (zoals veranderingen in je hormoonspiegel of mentale gesteldheid) kan HPV namelijk wel degelijk terugkomen en opnieuw wondjes veroorzaken. Het doel van de volgende middelen is om je immuunsysteem te versterken. Hierdoor krijgt het virus niet langer de kans om zich te manifesteren.

1. Knoflook

Knoflook

Knoflook heeft een oneindig aantal eigenschappen die bijdragen aan een betere gezondheid. Het belangrijkste is dat knoflook voor een groot deel bestaat uit allicine, dat een antibacteriële werking heeft.

  • Je kunt knoflookcapsules nemen (te vinden in gezondheidsvoedingswinkels) of de hoeveelheid rauwe knoflook die je in je voeding gebruikt vergroten.

2. Tea tree olie

Tea tree olie

Dit is één van de meest gebruikte remedies om genitale wratten tegen te gaan. Tea tree olie heeft namelijk niet alleen een antivirale, maar ook een antibacteriële werking. Daarnaast gaat het schimmelvorming tegen.

Het kan gebruikt worden om wonden te ontsmetten of infecties te behandelen en het heeft geen schadelijke bijwerkingen op de huid (en dat zonder het te verdunnen).

  • De behandeling van HPV met tea tree olie is simpel. Week een wattenschijfje in tea tree olie en leg deze vlak voor het slapen gaan op op het getroffen gebied van je lichaam.

3. Castorolie

Castorolie gaat de vorming van wratten tegen

Bij castorolie werkt de behandeling op lokaal niveau. Je hebt voor deze behandeling ook bakpoeder nodig. Samen gaan castorolie en bakpoeder de vorming van wratten tegen.

Maar, wees je er wel van bewust dat castorolie een brandende of stekende pijn kan veroorzaken. Het werkt bovendien alleen tegen de wratjes, en niet als geneesmiddel tegen de HPV.

Je hoeft alleen maar twee of drie druppels castorolie te vermengen met één eetlepel bakpoeder. Mix het geheel tot het een soort pasta vormt en breng het direct aan op de aangedane huid.

4. Honing en propolis

Honing en propolis

Producten afkomstig van bijen zijn perfect geschikt om je immuunsysteem te versterken. Als blijkt dat je HPV hebt is het daarom van belang om bijenproducten te nemen. Op deze manier wordt het virus niet sterker.

Het is gemakkelijk: je hoeft alleen maar elke ochtend (voor het ontbijt) één eetlepel propolis of honing te nemen. Je kunt het ook op een koekje of toastje doen.

Sommige mensen voegen het toe aan de thee, al is het wel zo dat deze producten na gekookt te zijn veel van hun goede eigenschappen verliezen.

5. Vruchtensap

Vitamine C uit bijvoorbeeld fruit of vruchtensap

Een andere manier om je immuunsysteem te versterken en het te helpen om met de behandeling van HPV  om te gaan is door het nemen van vruchtensap. Eigenlijk is fruit in het algemeen geschikt, met name citrusvruchten.

Vitamine C uit bijvoorbeeld sinaasappelen, grapefruits en limoenen is het beste thuisrecept om ziekte door bacteriën of virussen te voorkomen.

Drink daarom elke dag een glas vruchtensap. Het is het beste als je het zelf maakt en voor het ontbijt tot je neemt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Baleka Mutombo A, Tozin R, Kanyiki H, Van Geertruyden JP, Jacquemyn Y. Impact of antiviral AV2 in the topical treatment of HPV-associated lesions of the cervix: Results of a phase III randomized placebo-controlled trial. Contemp Clin Trials Commun. 2019 May 16;15:100377.
  • Braaten KP, Laufer MR. Human Papillomavirus (HPV), HPV-Related Disease, and the HPV Vaccine. Rev Obstet Gynecol. 2008 Winter;1(1):2-10.
  • Massa S, Pagliarello R, Paolini F, Venuti A. Natural Bioactives: Back to the Future in the Fight against Human Papillomavirus? A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Mar 7;11(5):1465.
  • Markum E, Baillie J. Combination of essential oil of Melaleuca alternifolia and iodine in the treatment of molluscum contagiosum in children. J Drugs Dermatol. 2012 Mar;11(3):349-54.
  • Meloni G, Milani M. Efficacy and Tolerability of Topical Green Tea Extract (Polyphenon E) Application in a “Therapy-Resistant” Plantar Wart. Case Rep Dermatol. 2018 May 18;10(2):127-132.
  • Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008 Nov;14(4):225-7.
  • Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica sinica36(4), 196-199.
  • Soheili M, Keyvani H, Soheili M, Nasseri S. Human papilloma virus: A review study of epidemiology, carcinogenesis, diagnostic methods, and treatment of all HPV-related cancers. Med J Islam Repub Iran. 2021 May 22;35:65.
  • Theisen, L. L., Erdelmeier, C. A., Spoden, G. A., Boukhallouk, F., Sausy, A., Florin, L., & Muller, C. P. Tannins from Hamamelis virginiana bark extract: characterization and improvement of the antiviral efficacy against influenza A virus and human papillomavirus. PloS one. 2014; 9(1): e88062.
  • Mutombo, Alex, Et al. (2019).Impacto del antiviral AV2 en el tratamiento tópico de las lesiones del cuello uterino asociadas al VPH: resultados de un ensayo aleatorizado controlado con placebo de fase III. Contemp Clin Trials Commun. DOI: 10.1016/j.conctc.2019.100377
  • González-Martínez, Gerardo & Núñez-Troconis, José. (2010). Tratamiento de las verrugas genitales: una actualización. Revista chilena de obstetricia y ginecología. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262015000100012
  • Gomes Martins, L., Et al. (2010). Examen de papanicolaou: factores que influyen a las mujeres a no recibir el resultado. Enfermería Global. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412010000300007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.