Cilostazol: waarvoor wordt het gebruikt?

Tegenwoordig zijn er gelukkig al behandelingen zoals cilostazol die de kwaliteit van leven van patiënten met claudicatio intermittens verbeteren.
Cilostazol: waarvoor wordt het gebruikt?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 11 april, 2023

Cilostazol is een geneesmiddel dat gebruikt wordt vanwege zijn bloedplaatjes- en vaatverwijdende eigenschappen. Hierdoor wordt het aanbevolen bij de behandeling van claudicatio intermittens.

Het is dus een vasodilatator die de wanden van de bloedvaten ontspant om hun verwijding te vergemakkelijken.

Op zijn beurt verbetert het de circulatie omdat het niet toestaat dat bloedplaatjes, die bloedcellen zijn, samenklonteren en een stolsel vormen dat als een stop in de circulatie van ons bloed werkt.

Het wordt op de markt gebracht in de vorm van tabletten van 100 milligram en de aanbevolen dosis is elke 12 uur één tablet. Het wordt echter niet aanbevolen bij mensen met congestief hartfalen.

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens, ook wel vasculaire claudicatio genoemd, is een van de symptomen van perifere arteriële aandoeningen, die worden veroorzaakt door verstopping van de slagaders die de benen van bloed voorzien. Het uit zich in de vorm van pijn in de onderste ledematen omdat de bloedstroom zeer gering is. Meestal treedt het vooral op bij lichamelijke inspanning.

Het is belangrijk te weten dat de term intermitterend verwijst naar de pijn die zich in de onderste extremiteiten manifesteert. Er bestaat echter ook de term claudicatio, die de armen treft. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is dus de pijn die optreedt bij het afleggen van een bepaalde afstand.

In het begin merk je de pijn misschien alleen bij het sporten. Maar, als dit ziektebeeld verergert, kun je het ook gaan voelen als je rust. Hoewel claudicatio intermittens soms wordt beschouwd als een ziektebeeld, is het zoals gezegd eerder een symptoom van perifere arteriële aandoeningen.

Gelukkig is er een behandeling beschikbaar voor deze aandoening – zoals cilostazol – waarmee patiënten hun levenskwaliteit kunnen verbeteren en dit helpt hen om een actief leven te leiden zonder pijn.

Symptomen

Cilostazol
Claudicatio intermittens kan samengaan met andere vaatziekten.

Enkele van de meest beschreven symptomen van claudicatio intermittens zijn de volgende:

  • Intermitterende pijn: deze verschijnt en verdwijnt terwijl de patiënt zijn dagelijkse activiteiten uitvoert.
  • Pijn tijdens lichamelijke inspanning: dit verschijnt meestal meer in de voeten, dijen, heupen en billen. Je moet echter niet vergeten dat ook hun armen aangetast kunnen worden, hoewel deze situatie minder vaak voorkomt.
  • Huidproblemen: er kunnen vlekken of zweren op de huid verschijnen. Vingers en tenen kunnen blauwachtig van kleur worden.
  • Pijn bij het rusten: dit symptoom is kenmerkend voor als deze aandoening al vergevorderd is. Het verschijnt meestal niet in het begin.

Werkingsmechanisme: hoe werkt cilostazol in het lichaam?

Cilostazol dankt zijn werking aan zijn vermogen om een enzym te remmen dat bekend staat als fosfodi-esterase 3. 

Fosfodi-esterase 3 is in belangrijke mate betrokken bij de regulering van de hartspier, de vasculaire gladde spier en de aggregatie van bloedplaatjes. Als de werking van cilostazol geremd wordt, verbeteren de symptomen die met deze processen te maken hebben aanzienlijk.

Anderzijds is het vermeldenswaard dat dit middel ook een ander werkingsmechanisme heeft, dat heel anders is dan het hierboven beschreven mechanisme. Tot nu toe werd het echter alleen gebruikt vanwege zijn vaatverwijdende werking.

Er zijn verschillende klinische onderzoeken ontwikkeld waaruit blijkt dat patiënten die behandeld zijn met cilostazol en die last hadden van de symptomen van claudicatio intermittens, in staat zijn langere afstanden af te leggen zonder pijn.

Bijwerkingen van cilostazol

Vrouw met pijn op de borst
Hartkloppingen behoren tot de bijwerkingen van dit middel.

Van de meestvoorkomende milde bijwerkingen kunnen we de volgende noemen:

  • Tachycardie
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Diarree en maagklachten

Behalve deze kunnen zich bij cilostazolbehandeling ook andere bijwerkingen ontwikkelen . Als je last hebt van een van hen moet je dit melden aan je arts:

  • Bloederige urine
  • Kortademigheid
  • Zich flauw voelen
  • Koorts, rillingen en andere griepverschijnselen.

Bovendien wordt cilostazol afgeraden bij patiënten die lijden aan congestief hartfalen. Dit zijn echter niet de enige bijwerkingen die kunnen ontstaan door behandeling met dit middel.

Hoe bijwerkingen te voorkomen

Samengevat is cilostazol een geneesmiddel dat fosfodiësterase 3 remt, een enzym dat betrokken is bij verschillende processen in de bloedsomloop. Hierdoor heeft cilostazol vasodilaterende en bloedplaatjesaggregerende effecten die nuttig zijn voor de behandeling van claudicatio intermittens.

Dit middel heeft, net als andere op de markt, een aantal bijwerkingen. Daarom moet het altijd worden ingenomen volgens de instructies van de arts in het kader van een gezonde levensstijl.

Als je het voorgeschreven hebt gekregen, stel je arts dan alle vragen die je hebt over het gebruik van dit middel en volg altijd de instructies die hij/zij je geeft. Dit zal helpen bijwerkingen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee, S. W., Park, D. W., & Park, S. J. (2014). Cilostazol. In Antiplatelet Therapy in Cardiovascular Disease. https://doi.org/10.1002/9781118493984.ch14
  • Bedenis, R., Stewart, M., Cleanthis, M., Robless, P., Mikhailidis, D. P., & Stansby, G. (2014). Cilostazol for intermittent claudication. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003748.pub4
  • Liu, Y., Shakur, Y., Yoshitake, M., & Kambayashi, J. I. (2001). Cilostazol (Pletal®): A dual inhibitor of cyclic nucleotide phosphodiesterase type 3 and adenosine uptake. Cardiovascular Drug Reviews.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.