Zijn je schoenen de oorzaak van blaren? 7 oplossingen om dit te voorkomen

Kokosolie zorgt er niet alleen voor dat je schoenen niet langer voor wrijving zorgen. Het voorkomt ook infecties, die door schoenen kunnen ontstaan, en het bevordert de bloedsomloop.
Zijn je schoenen de oorzaak van blaren? 7 oplossingen om dit te voorkomen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Blaren zijn pijnlijke wondjes die zich vaak op de hielen vormen. Het is een gevolg van de wrijving tussen de voeten en de schoenen. Het is geen ernstig probleem en het duurt ook niet lang. Maar de blaren kunnen zo pijnlijk zijn dat je je schoenen uit moet doen om de pijn te verlichten. Er bestaan echter enkele oplossingen die voorkomen dat je schoenen de oorzaak van blaren worden.

Blaren ontstaan bijna altijd terwijl je nieuwe schoenen soepeler worden en zich aanpassen aan de vorm van je voeten. Maar je moet blaren verzorgen omdat ze vaak ontstoken raken.

Gelukkig bestaan er enkele oplossingen en voorzorgsmaatregelen. Ze kunnen helpen om de huid te beschermen voordat dit letsel zich ontwikkelt.

In dit artikel geven we je zeven aanbevelingen. Je kan ze de volgende keer dat je nieuwe of harde schoenen draagt gebruiken.

Neem dus zeker notities!

1. Gebruik een vochtinbrengende crème

Blaren van je schoenen voorkomen met een vochtinbrengende crème 

Breng een laag vochtinbrengende crème aan op beide hielen. Dit kan wrijving en de vorming van blaren voorkomen.

Het product houdt de huid vochtig en verhindert ontvelling van de huid wanneer het in contact komt met stug materiaal.

Hoe gebruik je het?

  • Voordat je de schoenen aantrekt, breng je een beetje vochtinbrengende crème aan op de zone die in contact komt met de hiel.
  • Wrijf het ook met een zachte masserende beweging op de huid.

2. Gebruik aloëvera om te vermijden dat je schoenen de oorzaak van blaren worden

De gel van aloëvera heeft hydraterende eigenschappen. Die zijn nuttig om de huid te beschermen tegen het schuren dat sommige soorten schoenen veroorzaken.

Dit heeft ook een schimmelwerend effect dat het ontstaan van infecties voorkomt.

Hoe gebruik je het?

  • Breng een ruime hoeveelheid aloëveragel aan op je hielen.
  • Wrijf het in door zacht te masseren totdat het goed opgenomen is.
  • Als de blaar al ontstaan is, gebruik je dit middeltje twee keer per dag.

3. Kokosolie

Blaren van je schoenen

Op het vlak van natuurlijke cosmetica beschouwt men kokosolie als één van de beste vochtinbrengende crèmes. Wanneer je het aanbrengt op de hielen vermindert het ook de wrijving van de huid tegen de schoenen. Want het is deze schurende wrijving die de blaren veroorzaakt.

Eigenlijk is het een geweldig middel bij elk oppervlakkig letsel. Het beschermt immers tegen infecties en helpt bij de genezing.

Hoe gebruik je het?

  • Wrijf het product op de zones die door de wrijving aangetast zijn.
  • Als je wilt kun je ook een beetje op de binnenkant van de schoen aanbrengen om het materiaal in te smeren.

4. Talkpoeder voorkomt dat je schoenen de oorzaak van blaren worden

We kennen talkpoeder al vanwege zijn vermogen om de nare geur van de voeten te neutraliseren en te voorkomen. Maar het is ook een geweldige oplossing om te voorkomen dat schoenen de oorzaak van blaren worden.

Het neemt de vochtigheid op die een gevolg is van zweten. Deze factor draagt ook bij aan de wrijving van de huid die veroorzaakt wordt door het dragen van gesloten schoenen.

Hoe gebruik je het?

  • Strooi een ruime hoeveelheid talkpoeder in de hak van de schoen en op de huid.

5. Vaseline

Blaren van je schoenen

Bevochtig de voeten met vaseline. Dit helpt om de huid zacht te houden en vrij van dode huidcellen en van letsels zoals blaren.

De vettige textuur van dit product maakt de voeten glad wanneer je schoenen draagt. Het zal dus voorkomen dat de huid voortdurend in contact komt met het leder of met stugge materialen.

Hoe gebruik je het?

  • Neem met de vingertoppen een beetje vaseline. Wrijf het dan op je hielen en op andere aangetaste delen.

6. Alcohol voorkomt dat je schoenen de oorzaak van blaren worden

Dit trucje met alcohol werkt doordat het schoenen van leder of van vergelijkbare materialen zachter maakt.

We raden je af het te gebruiken bij niet waterdichte materialen omdat het vlekken kan veroorzaken.

Hoe gebruik je het?

  • Maak een bal krantenpapier na met de alcohol en prop deze in de schoen.
  • Laat het enkele uren inwerken voordat je de schoenen draagt.

7. Een zak ijs

Blaren van je schoenen

Heb je een paar schoenen gekocht die een beetje krap zitten? Dan is de kans groot dat ze je blaren zullen geven. De beste keuze is om te proberen om de maat een beetje te vergroten voordat je ze begint te dragen.

Een eenvoudige zak ijs is dan een oplossing. Het rekt het materiaal een beetje uit en maakt ze dus comfortabeler.

Hoe gebruik je het?

  • Vul twee zakken met water en sluit ze goed af.
  • Steek in elke schoen een zak op de plaats waar ze het strakste zitten. Zet ze daarna in de vriezer.
  • Wanneer ze bevroren zijn, haal je de zakken uit de schoenen. Droog al het overtollige water af. Je kan de schoenen nu dragen.

Zoals je ziet, bestaan er erg eenvoudige trucjes. Ze voorkomen dat je voeten last krijgen van deze pijnlijke letsels die sommige schoenen veroorzaken.

Kies het middel dat jij het meest aantrekkelijk vindt. Gebruik het als een voorzorgsmaatregel om dit probleem te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fife B. El milagro del aceite de coco. Málaga: Editorial Sirio, 2013.
  • Martínez M, Betancourt Badell J Alonso González N. Ausencia de actividad antimicrobiana de un extracto acuoso liofilizado de Aloe vera (sábila). Rev Cubana Plant Med. 1996; 1(3): 18-20.
  • Musmeci R, Lezcano M. Acción antimicrobiana del gel de aloe vera sobre staphylococcus aureus, escherichia coli, pseudomonas aeruginosa y candida albicans.
  • Rustan M, Mangeaud A, Consig C. Micosis superficiales: estudio retrospectivo de corte transversal en la ciudad de Córdoba, Argentina. Dermatol. Argent. 2015, 21 (1): 44-51
  • Taberner R, Vila A, Puig L. Protocolos de actuación en micosis superficiales y de las uñas. Barcelona: Ed. P. Permanyer, 2006.
  • Agarry O, Olaleye M, Bello-Michael C. Comparative antimicrobial activities of aloe vera gel and leaf. African Journal of Biotechnology. 2005; 4(12): 1413-1414.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.