Ziektes gerelateerd aan koemelk

Koemelk en koemelkproducten worden wereldwijd ontzettend veel geconsumeerd. Al eeuwenlang wordt koemelk geroemd om zijn goede eigenschappen, heerlijke smaak en de vitaminen en mineralen waar het product het lichaam van voorziet, met name calcium. Recente studies stellen de vermeende voordelen van koemelk echter sterk op de proef, omdat in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, een overmatige consumptie van koemelk de gezondheid zou kunnen verslechteren en verschillende ziektes zou kunnen veroorzaken.

Waarom is koemelk schadelijk voor de gezondheid?

Veel mensen vragen zich af waarom koemelk nu ineens ongezond is, terwijl het product al eeuwenlang door mensen wordt geconsumeerd. Om antwoord te geven op deze vraag, zullen we terug de tijd in moeten naar de jaren zestig, toen men begon met het genetisch manipuleren van de natuurlijke groei van koeien.

Studies tonen aan dat rond het jaar 1800 koeien negen liter melk per dag produceerden. Tegenwoordig, met alle groeihormonen die de koeien krijgen toegediend en andere kunstmatige methoden om de beesten sneller en groter te laten groeien, produceren koeien tot wel 24 liter melk per dag. Als je kijkt naar deze ontwikkeling, dan is het bijna onvoorstelbaar dat koeien ooit slechts twee liter melk per dag produceerden.

De kunstmatige groeitechnieken mogen dan veel economische voordelen bieden voor de zuivel- en vleesindustrie, de waarheid is dat deze verandering nadelige gevolgen heeft voor de consument. Hoe een koe is gefokt heeft tenslotte invloed op de melk die deze koe produceert. En alle antibiotica, hormonen en speciale voeding die de beestjes krijgen toegediend doen dan ook ontzettend af aan de kwaliteit van de melk, als gevolg waarvan de melk verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

De studies aangaande de invloed van koemelk op de gezondheid zijn uitgevoerd gedurende vele jaren en komen tot een overeenstemmende conclusie over hoe het product de gezondheid kan aantasten. Een recent onderzoek aan Harvard stelde dat er een relatie bestaat tussen een overmatige consumptie van koemelk en de ontwikkeling van verschillende ziektes.

Migraine

Migraine

Studies hebben aangetoond dat patiënten die lijden aan migraine een aanzienlijke vermindering in hun symptomen ervoeren nadat zij stopten met het consumeren van koemelk.

Constipatie

Lactose-intolerantie is gerelateerd aan constipatie bij kinderen en oudere volwassenen. Zie daarom af van koemelk en verhoog je consumptie van fruit, groenten en vezels om constipatie te verhelpen.

Kanker

Kanker

De aanwezigheid van hormonen en andere stoffen in koemelk is in verband gebracht met de ontwikkeling van verschillende soorten kanker, zoals maag-, borst-, prostaat-, long- en zaadbalkanker.

Staar

Studies hebben aangetoond dat bij mensen die meer koemelk en koemelkproducten consumeren staar vaker voorkomt dan bij mensen die deze producten vermijden. Staar wordt daarom in verband gebracht met lactose en galactose. Vooral vrouwen kunnen last krijgen van staar.

Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid

Een onderzoek dat in 1991 werd uitgevoerd onder kinderen in Rochester, New York, toonde aan dat het drinken van koemelk het risico op chronische vermoeidheid verhoogt tot 44,3%.

Allergische reacties

Koemelkallergieën zijn gedefinieerd als een verdedigingsmechanisme in het immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat de allergische reactie onmiddellijk kan zijn. Dat wil zeggen dat de allergie in minder dan 45 minuten na het consumeren van koemelk kan optreden, maar ook na enkele uren of dagen kan optreden.

Gastro-intestinale bloeding

Dit is het gevolg van een intolerantie voor de proteïnen die in koemelk aanwezig zijn, waar in het bijzonder kinderen last van hebben. De intolerantie is zelfs in verband gebracht met een van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede bij kinderen.

17 andere ziektes gerelateerd aan koemelk

 • Reumatoïde Artritis
 • Astma
 • Autisme
 • Colitis ulcerosa
 • Prikkelbaredarmsyndroom
 • Diabetes type 1
 • Buikpijn
 • Ziekte van Crohn
 • Coronaire hartziekte
 • Multiple sclerose
 • Fistels of anaalfissuur
 • Urine-incontinentie
 • Lactose-intolerantie
 • Maligne lymfoom
 • Malabsorptiesyndroom
 • Slaapstoornissen
 • Maagzweren
Bekijk Ook