Zeven tips om je botten te beschermen en osteoporose te voorkomen

Om je botten gezond en sterk te houden, is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan calcium en om er daarnaast voor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, aangezien het lichaam deze vitamine nodig heeft om calcium te kunnen absorberen. Leer hierover meer in dit artikel!

Jouw skeletsysteem is een complex bouwwerk dat jouw hele gewicht moet kunnen dragen en genoeg evenwicht moet bieden zodat je normaal kunt bewegen. Daarnaast spelen onze botten ook nog een zeer belangrijke rol in de uitvoering van andere vitale functies, zoals het produceren van genoeg rode en witte bloedcellen om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Het probleem is echter dat er genoeg factoren bestaan die de botten zwakker kunnen maken en ziekten kunnen veroorzaken die je levenskwaliteit ernstig beïnvloeden. Hoewel leeftijd natuurlijk een van de voornaamste factoren is, is daarnaast ook aangetoond dat botten tevens aangetast kunnen worden door een slecht dieet, trauma of genetische problemen.

Osteoporose is een van de problemen die het meeste invloed hebben op de botten. Het gevolg van deze aandoening is een afname van botmassa. Een hoop mensen hebben een verhoogd risico om er last van te krijgen en bij sommigen is de aandoening zich misschien al gaan ontwikkelen zonder dat ze het zelf doorhebben.

Lees ook: De 10 geboden voor gezonde botten

Het probleem is dat osteoporose in eerste instantie geen heftige symptomen veroorzaakt, waardoor het meestal onopgemerkt blijft tot de schade uiteindelijk te ernstig is.

Gelukkig bestaan er genoeg manieren om osteoporose te voorkomen en behandelen om complicaties en onomkeerbare schade te voorkomen. In dit artikel delen we daarom zeven interessante tips om je botten vanaf nu beter te beschermen.

1. Consumeer meer zuivel

Zuivel

Het regelmatig consumeren van zuivelproducten is een van de beste manieren om je botten sterker te maken en te beschermen. Dit soort voedingsmiddelen bevatten namelijk grote hoeveelheden calcium, een essentieel mineraal om je skeletsysteem sterker te maken.

Allereerst is het echter belangrijk om te kijken of je geen lactose-intolerantie hebt. Als dit wel het geval is, dan kan het vrij schadelijk zijn om zuivelproducten te eten en zou je dus op zoek moeten gaan naar een goed alternatief.

2. Consumeer meer groene groenten

Groene bladgroenten zijn een geweldige bron van calcium en andere essentiële voedingsstoffen die gunstig zijn voor je botten.

Deze groenten bevatten maar weinig calorieën en zijn ontzettend rijk aan antioxidanten die de effecten van vrije radicalen beperken.

Enkele van de beste opties zijn:

  • Broccoli
  • Kool
  • Rucola
  • Peterselie
  • Kropsla

3. Eet voldoende gedroogd fruit en noten

Noten en Gedroogd Fruit

Hoewel zuivelproducten het meest bekend staan om hun aanzienlijke calciumgehalte, kan dit mineraal ook verkregen worden uit plantaardige producten.

Gedroogd fruit en sommige zaden bevatten een zeer grote hoeveelheid calcium en andere mineralen die essentieel zijn voor het behoud van gezonde botten. Zo bevat dertig gram amandelen bijvoorbeeld al 75 mg calcium, terwijl slechts dertig gram sesamzaden al gauw zo een 37 mg calcium bevat.

Lees ook: Waarom is gedroogd fruit goed voor je?

Je kunt calcium ook verkrijgen uit:

  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s
  • Noten
  • Chiazaad

4. Vergeet je dagelijkse dosis vitamine D niet

Hoewel calcium de voornaamste voedingsstof is voor de ontwikkeling van gezonde botten, is het belangrijk om te weten dat het lichaam deze voedingsstof alleen kan absorberen als er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is.

Daarom is het van essentieel belang om voedingsmiddelen te consumeren die deze voedingsstof bevat en om jezelf minstens vijftien tot twintig minuten per dag bloot te stellen aan de zon. Zorg er daarbij echter wel voor dat je dit niet tijdens de heetste uren van de dag doet en zorg ervoor dat je niet verbrandt.

Lees ook: Zo vermijd je zonnebrand en zonbeschadiging

5. Vermijd sigaretten en alcohol

Stoppen met Roken

De gifstoffen die sigaretten en alcoholische dranken bevatten, zijn schadelijk voor je botten en andere systemen in je lichaam. Door deze producten dus overmatig te consumeren, gaan je reflexen achteruit en wordt de kans om te vallen en botbreuken op te lopen groter.

Daarnaast tasten deze producten de lichamelijke processen die de bloedbaan zuiveren aan en kunnen ze leiden tot de ontwikkeling van ernstige ziekten.

6. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een van de meest aanbevolen manieren om goed voor je botten en gewrichten te zorgen.

Een regelmatig trainingsschema aanhouden, ongeacht hoeveel vrije tijd je hiervoor per dag hebt, zorgt ervoor dat je botten sterker worden, voorkomt vroegtijdige achteruitgang van kraakbeen en verkleint de kans op letsels. Er bestaan zelfs oefeningen die speciaal ontworpen zijn voor de botten en helpen om het verlies van botmassa te voorkomen.

Misschien ook interessant: Zeven psychologische voordelen van lichaamsbeweging

7. Beperk je consumptie van suiker

Suiker

Een overmatige consumptie van suiker en frisdranken verhoogt de zuurgraad in je bloed en verlaagt de botdichtheid.

Dit soort producten zijn eigenlijk veel te zuur voor je lichaam, waardoor je lichaam gedwongen wordt om gebruik te maken van de mineraalreserves die het heeft opgeslagen om de pH-waarde in balans te houden. Doordat calcium in dit geval dus wordt gebruikt voor andere doeleinden, gaan de botten en tanden enorm achteruit.

Kortom: door simpelweg langzaamaan je leefgewoonten te verbeteren – met name je eetgewoonten – kun je de kans op botproblemen aanzienlijk verkleinen.

Probeer de bovenstaande aanbevelingen zelf eens en kom erachter hoe belangrijk ze eigenlijk zijn voor je algehele welzijn.

Bekijk Ook