Zeven organen die je niet nodig hebt om te overleven

Hoewel elk orgaan in het menselijk lichaam een specifieke functie heeft, zouden we eigenlijk zonder enkele organen kunnen leven zonder ernstige repercussies.
Zeven organen die je niet nodig hebt om te overleven
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dit al? Er zijn een aantal organen die je niet nodig hebt om te overleven. Het menselijk lichaam is een structuur die de wetenschap steeds maar weer blijft verrassen. Hoewel het vrij gecompliceerd is en de functies van het lichaam per persoon kunnen variëren, heeft het meestal een aantal kenmerken die op zijn zachtst gezegd fascinerend zijn.

Bijvoorbeeld, ondanks het feit dat elk orgaan een bepaalde rol vervult, zijn er bepaalde organen die door een ongeval, misvorming of ziekte beschadigd kunnen raken, die je niet nodig hebt om te overleven.

In de loop van tijd en evolutie hebben sommige organen eigenlijk hun functie verloren, waardoor hun verwijdering niet van invloed is op de kwaliteit van leven.

Weet jij welke organen dit zijn? In dit artikel willen we alle details over de zeven organen die je niet nodig hebt om te overleven met je delen.

Organen die je niet nodig hebt om te overleven

1. Amandelen

Amandelen

De amandelen maken deel uit van het immuunsysteem dat we niet nodig hebben om te overleven. Hoewel ze nuttig zijn om de ingang van de luchtwegen te beschermen tegen bacteriële infecties, zijn ze niet langer van levensbelang na de kindertijd.

Sommige mensen vinden zelfs dat het beter is om ze op jonge leeftijd te verwijderen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Artsen adviseren om ze te verwijderen wanneer een patiënt voortdurend last heeft van tonsillitis.

2. Het wormvormig aanhangsel of blinde darm

Het wormvorming aanhangsel is een klein, zakvormig orgaan dat aan de dikke darm bevestigd is, rechtsonder in de buik. Het is ook een van de organen die je niet nodig hebt om te kunnen leven.

Ondanks zijn ligging beïnvloedt het de spijsvertering helemaal niet. In feite heeft het geen enkele bekende functie.

  • Veel mensen leren pas dat hij bestaat wanneer het ontstoken en geïnfecteerd raakt, waardoor een aandoening ontstaat die bekend staat als blindedarmontsteking. In dat geval moet hij worden verwijderd.
  • Na de verwijdering zijn er geen negatieve gezondheidseffecten en dus kan de patiënt zijn normale leven zonder problemen voortzetten.

3. De milt

Milt

De milt bevindt zich in de buikholte en heeft een relevante gezondheidsfunctie: het filteren van bloed en het helpen van het lichaam in de strijd tegen infecties.

Desondanks is hij niet van levensbelang en kan hij verwijderd worden in geval van beschadiging of chronische ziekten.

  • De patiënt kan gewoon een normaal leven leiden, waarbij echter wel extra voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om infecties te voorkomen.

4. Voortplantingsorganen

Voortplantingsorganen zoals de eierstokken, de baarmoeder en de testikels hebben een voor de hand liggende functie. Desondanks kunnen ze worden verwijderd als onderdeel van de behandeling van bepaalde chronische problemen.

In de meeste gevallen raden artsen de verwijdering aan om de verspreiding van kanker te voorkomen. Het kan echter ook een aanbeveling zijn als onderdeel van de behandeling van andere aandoeningen.

  • De mensen die deze procedure ondergaan ondervinden meestal geen ernstige bijwerkingen en kunnen hormonale supplementen nemen om te vervangen wat de organen eerder produceerden.

5. Een nier

Nier

Niemand kan ontkennen dat de nieren belangrijk zijn voor de gezondheid van het hele lichaam. Deze organen filteren ons bloed, produceren urine en spelen een rol in de functies van andere organen.

Het merkwaardige is dat we, hoewel we er twee hebben, er maar één nodig hebben om te overleven. We kunnen geboren worden met maar één nier, aan nierfalen lijden door een ongeval of ziekte, en er zelfs één doneren zonder dat dit chronische gezondheidsproblemen veroorzaakt.

  • Over het algemeen hebben mensen met slechts één nier een normale levensverwachting en lijden er maar weinigen aan bepaalde gevolgen.
  • Bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn echter een must om de overgebleven nier gezond te houden en mogelijke complicaties te voorkomen.

6. De galblaas

De galblaas is een kleine, groene, peervormige zak die zich achter de lever verbergt. De hoofdfunctie is het opslaan en vrijlaten van gal, wat helpt bij het verteren van voedsel.

Wanneer er problemen ontstaan of in het geval van complicaties zoals galstenen of kanker, adviseren de artsen verwijdering van dit orgaan.

  • Ondanks zijn rol bij de spijsvertering veroorzaakt het leven zonder galblaas meestal geen problemen.
  • Sommige patiënten kunnen last krijgen van diarree en zwellingen, maar alleen bij het eten van irriterend voedsel.

7. De maag

Maag

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt, is de maag een van de organen die je niet nodig hebt om te overleven. Er bestaat zelfs een bepaalde chirurgische ingreep, die bekend staat als een totale gastrectomie. Daarbij wordt de hele maag verwijderd als behandeling tegen kanker.

Bij deze procedure verbinden chirurgen de dunne darm met de slokdarm. Na de operatie moet de patiënt verschillende weken door een sonde gevoed worden tot hij volledig hersteld is.

  • Vanwege de complexe aard van de ingreep moeten degenen die hem ondergaan een strikte behandeling volgen.
  • Patiënten kunnen de meeste voedingsmiddelen opnemen, maar de hoeveelheden die men per keer eet moeten kleiner zijn.
  • Voedingssupplementen worden aanbevolen in geval van complicaties met de opname van voedingsstoffen.

Zoals je kunt zien, hoewel het beter is om ze gezond te houden, zijn er bepaalde organen die je niet nodig hebt om te overleven als ze ooit verwijderd zouden moeten worden. Verbazingwekkend, nietwaar? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
  • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
  • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.