Zeven dingen die gebeuren tijdens het slapen

In tegenstelling tot wat je misschien wel zou denken, wordt je lichaam tijdens het slapen niet gewoon op stop gezet. Weet je wat er allemaal gebeurt tijdens deze uren in de nacht? Dat zal je waarschijnlijk verbazen.
Neuronen Diepe Slaap

Een van de dingen die je lichaam voornamelijk nodig heeft is acht uur slaap per dag. Terwijl jij lekker diep ligt te slapen, is je lichaam bezig zichzelf te herstellen en zijn energievoorraad bij te vullen, zodat je de volgende dag lichamelijk en mentaal weer helemaal fris bent.

Wat veel mensen echter niet weten is dat zich tijdens deze uren een paar interessante dingen voordoen die invloed hebben op je algehele gezondheid en leefkwaliteit.

Als jij tot nu toe altijd hebt gedacht dat wanneer jij slaapt de rest van je lichaam ook slaapt, dan heb je het mis. Hoewel je er niet altijd bewust van bent, heeft je lichaam deze uren juist hartstikke hard nodig, omdat het zo gesynchroniseerd is dat je lichaam in die tijd druk bezig is allerlei ongewone taakjes uit te voeren.

In dit artikel onthullen we wat er allemaal gebeurt wanneer jij in een diepe slaap valt. Dit zal je ongetwijfeld verrassen!

1. Je ogen bewegen meer

Ogen

Tijdens het slapen gaan we door ongeveer vijf fases heen. Tijdens de vijfde fase slaap je het diepst. Deze fase staat ook wel bekend als de REM-fase, Rapid Eye Movement of in het Nederlands ook wel snelle oogbeweging, en wordt gekenmerkt door het verschijnsel dat je ogen voortdurend van voor naar achter bewegen. Dit kun je je helemaal niet meer herinneren wanneer je wakker wordt.

Deze fase bereik je meestal na ongeveer 90 minuten slaap en beslaat bijna twintig procent van je hele nachtrust. Tot op heden is nog niemand in staat geweest een verklaring te vinden voor dit verschijnsel, maar gedacht wordt dat het komt doordat neuronen op de een of andere manier geprikkeld worden.

Lees ook: Vier “vreemde” tips om beter te slapen

2. Je produceert groeihormonen

Een van de redenen waarom het zo belangrijk is om goed en voldoende te slapen, is omdat je lichaam tijdens het slapen hormonen uitscheidt, zoals het menselijke groeihormoon. Deze hormonen zijn nodig om lichaamsweefsel, botten en spieren te regenereren – en natuurlijk zijn deze groeihormonen essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.

Men heeft het menselijk groeihormoon altijd nodig om een lage bloedsuikerspiegel tegen te gaan en de stofwisseling te reguleren.

3. Je nieren remmen af

Gedurende de dag zijn je nieren voortdurend hard bezig om gifstoffen uit je bloedbaan te filteren en urine te produceren.

Gedurende de nacht remmen deze organen af en produceren ze minder urine dan gedurende de dag. Dit verklaart waarom je ’s nachts niet altijd wakker wordt om naar het toilet te gaan en waarom je urine ’s ochtends misschien donkerder is dan normaal.

4. Je knarst met je tanden

Tandenknarsen

Dit minder vaak voorkomende verschijnsel kan worden veroorzaakt door stress of doordat je tanden niet goed op elkaar staan. Gebitsdeskundigen noemen dit verschijnsel ook wel bruxisme. Bruxisme kan soms ook kaakpijn en andere complicaties veroorzaken.

Als je merkt dat je last hebt van bruxisme, dan is het belangrijk om hiervoor een tandarts te raadplegen. Bruxisme kan namelijk op de langere termijn gevolgen hebben als tandbederf.

5. Je maakt plotselinge bewegingen

Vrijwel iedereen heeft dit weleens meegemaakt: je begint net in slaap te vallen wanneer je lichaam plotseling opspringt.

Dit verschijnsel is geheel normaal en zou je je dus ook geen zorgen hoeven te baren. Wanneer dit gebeurt zijn je hersenen zich aan het voorbereiden op de overgang naar de slaapcyclus en soms wordt dit verkeerd geïnterpreteerd, waardoor je het gevoel hebt alsof je valt.

Dit verschijnsel doet zich alleen voor terwijl je slaapt.

6. Je hersenen scheiden uit wat ze niet nodig hebben

Dankzij je lymfatische systeem verzamelen je hersenen gedurende de dag een hoop informatie en zijn je hersenen gedurende de nacht bezig om de informatie die je niet nodig hebt uit te scheiden.

Dit is de natuurlijke manier waarop je lichaam het centrale zenuwstelsel zuivert en dient ook als manier om extracellulaire eiwitten, overtollig vocht, afvalstoffen uit het stofwisselingsproces en perifere weefsels te verwijderen.

7. Slaapverlamming

Slaapverlamming

Veel mensen maken dit minstens één keer in hun leven mee en sommige mensen zelfs vaker. Slaapverlamming doet zich voor tijdens de fase waarin je het diepste slaapt en wordt gekenmerkt door het gevoel dat je niet kunt bewegen, terwijl je je er wel van bewust bent dat je droomt.

Dit kan erg beangstigend zijn, omdat het vaak gepaard gaat met nachtmerries waarin je niet in staat bent te ontsnappen of op een andere manier te reageren.

En als laatste… wist je dat je tijdens het slapen ook calorieën verbrandt? Bij het uitvoeren van al deze activiteiten verbruikt je lichaam natuurlijk een hoop energie, waardoor je lichaamsgewicht gecontroleerd wordt. Dit is een van de redenen waarom mensen die niet voldoende slapen vaak ook problemen hebben met overgewicht of obesitas.