Zes redenen waarom je last kunt hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus

Komt jouw ongesteldheid vaak te laat of juist te vroeg? Wanneer je menstruatiecyclus vaak onregelmatig is, dan kan dit een teken zijn van andere problemen en hormonale onevenwichtigheden. Lees wat de zes voornaamste oorzaken zijn van een onregelmatige menstruatiecyclus.
Zes redenen waarom je last kunt hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veranderingen in je ongesteldheid en een onregelmatige menstruatiecyclus kunnen worden veroorzaakt door een hoop verschillende factoren. Daarom kun je in dit soort gevallen het beste een deskundige raadplegen. Zo kun je namelijk ernstige problemen uit sluiten en de juiste diagnose krijgen.

De menstruatiecyclus is een biologisch en hormonaal proces waar elke vrouw doorheen gaat. Het proces is verbonden aan verschillende lichamelijke en mentale aspecten van de gezondheid.

Over het algemeen duurt de menstruatiecyclus achtentwintig dagen, waarvan een vrouw drie tot zes dagen ongesteld is. Dit hangt echter af van de hormonale activiteiten die zich in haar lichaam voordoen.

Gedurende elke cyclus doet zich een reeks veranderingen voor. Die spelen een directe rol in seksuele kwesties en kwesties rondom de vruchtbaarheid, hoewel velen dit gegeven negeren.

Daarnaast doen deze veranderingen zich ook voor in verschillende vormen en fases in het leven. Dat komt doordat de hormoonproductie erg varieert van de puberteit tot de overgang.

Toch is het van essentieel belang om te begrijpen hoe je deze onregelmatigheden moet interpreteren. Ze kunnen namelijk ook kunnen wijzen op gezondheidsproblemen en hormonale stoornissen. Een te late of te vroege ongesteldheid kan helpen om andere abnormaliteiten op te sporen.

Menstruatiecyclus

Hoewel er geen reden is om ervan uit te gaan dat er überhaupt iets mis is, is het wel belangrijk om goed op te letten, om complicaties te voorkomen.

Vaak begrijpen vrouwen niet waarom hun menstruatiecyclus onregelmatig is. Daarom maken wij gebruik van deze kans om de zes voornaamste redenen voor een onregelmatige menstruatiecyclus even voor je op een rijtje te zetten.

Leer meer over de mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus

1. Problemen met de schildklier

Stoornissen die verbonden zijn aan de werking van de schildklier zijn de voornaamste oorzaken van een onregelmatige menstruatiecyclus. Aangezien dit orgaan zeer belangrijke hormonen produceert, is minstens vijftien procent van alle gevallen van een onregelmatige menstruatiecyclus verbonden aan een onevenwichtigheid in de schildklier.

Sommigen zien dit als de ‘hoofdklier’, omdat het het endocrien systeem, de stofwisseling en de seksuele activiteit controleert.

Schildklierproblemen

2. Stoppen met de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is gemaakt om ervoor te zorgen dat vrouwen niet zwanger kunnen worden. De pillen zorgen ervoor dat het oestrogeengehalte bij vrouwen die de pil slikken zeer hoog blijft. Dit hoge oestrogeengehalte zorgt ervoor dat het lichaam denkt dat deze vrouwen al zwanger zijn, waardoor ze niet vruchtbaar zijn.

Nadat je de pil eenentwintig dagen achtereenvolgend hebt geslikt, slik je de pil een week niet en wordt je volledig regelmatig ongesteld.

Het probleem is dat veel vrouwen juist wanneer ze stoppen met het slikken van de pil, last krijgen van onregelmatigheden in hun menstruatiecyclus. Sommige vrouwen worden vanwege de hormonale veranderingen helemaal niet ongesteld.

Geschat wordt dat negenentwintig procent van de vrouwen die stoppen met de pil nadat ze deze een tijd lang regelmatig hebben ingenomen eerst drie maanden lang niet ongesteld worden.

3. Zeer intensieve work-outs

Intensieve Workout

Zeer inspannende lichaamsbeweging kan veranderingen in de bijnier, de schildklier en de hypofyse veroorzaken. Die gaan meestal gepaard met veranderingen in de menstruatiecyclus.

Vrouwen die bijvoorbeeld marathons rennen of meedoen aan andere sportactiviteiten worden soms wel twee maanden niet ongesteld vanwege alle veranderingen in hun hormonen. Het is zelfs zo dat maar liefst 81% van alle vrouwelijke bodybuilders gedurende hun leven weleens een onregelmatige menstruatiecyclus heeft.

4. Hormonale onevenwichtigheden

Hormonale onevenwichtigheden, zoals in het geval van Polycycsteus-ovariumsyndroom, zijn een veelvoorkomende oorzaak van onregelmatigheden in de menstruatiecyclus.

Deze aandoening verandert het gehalte sekshormonen, zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Als gevolg verandert ook de menstruatiecyclus en gaat het lichaam daarnaast ook andere symptomen vertonen.

Denk aan abnormale haargroei, acne en plotselinge gewichtsveranderingen. Nog een hormonaal probleem dat dit syndroom veroorzaakt, is de ‘vervroegde overgang’, met andere woorden een overgang die begint voordat een vrouw veertig jaar is.

In dit geval gaat de onregelmatige menstruatiecyclus gepaard met:

5. Allergieën en voedselintoleranties

Voedselintolerantie

Voedselintoleranties en allergieën kunnen veel te maken hebben met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit soort problemen belemmeren namelijk bijna altijd de werking van de bijnier, waardoor iemand meer last krijgt van stress en hormonale onevenwichtigheden, voornamelijk omtrent de sekshormonen.

6. Voedingstekorten

Ook voedingstekorten hebben een negatieve invloed op de werking van de schildklier en de bijnier.

Een dieet dat weinig antioxidanten, vitamines, mineralen en probiotica bevat kan ervoor zorgen dat het cortisolgehalte stijgt en kan zo leiden tot problemen als hypothyreoïdie en bijnierinsufficiëntie.

Een hoog cortisolgehalte zorgt er echter niet alleen voor dat het stresslevel stijgt. Cortisol kan ook de werking van verschillende belangrijke hormonen beperken, waaronder de hormonen die te maken hebben met iemands seksuele activiteit.

Het is bij de eerste tekenen van onregelmatigheden in de menstruatiecyclus van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je dieet gevarieerd en voedzaam is.

Over het algemeen is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de factoren die gepaard gaan met een onregelmatige menstruatiecyclus om het probleem op de juiste manier te behandelen. Daarnaast is het altijd verstandig om een dokter te raadplegen om je hormoongehaltes nauwkeuriger te kunnen controleren.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.