Zes huismiddeltjes voor gezwollen handen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand last kan hebben van gezwollen handen. Het kan het gevolg zijn van een beroerte, een probleem met de bloedsomloop, artritis, carpaaltunnelsyndroom of veroorzaakt worden door een insectenbeet. Ongeacht de oorzaak, bespreken we in dit artikel enkele huismiddeltjes die kunnen helpen de pijnlijke zwelling te verminderen.

Lavendel, geweldig voor de handen

Lavendel is dankzij de zachte paarse kleur niet alleen een mooie plant, maar de plant heeft ook meerdere geneeskrachtige eigenschappen. Zo kan de lavendel onder andere:

 • Ontspanning bieden
 • Het zenuwstelsel versterken
 • Spasmen tegengaan
 • Pijn verlichten

Daarnaast is de lavendel ook antibacterieel en antiseptisch en kan de plant gebruikt worden als natuurlijke antidepressiva om de stemming te verbeteren.

Maak een kompres voor gezwollen handen van lavendel en de volgende ingrediënten:

 • ½ kop gedroogde bloemen
 • ½ kop gedroogde, fijngestampte salie
 • 2 koppen water (400 ml)
 • 8 druppels essentiële lavendelolie

Lavendel

Bereiding

Stop het water, de bloemen en de salie in een pan en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, met de deksel erop. Giet de vloeistof door de zeef, vang het op in een bakje en laat het afkoelen. Voeg dan de lavendelolie toe en roer het goed door elkaar. Breng dit mengsel op je gezwollen handen aan met een katoenen doek. Je kunt de gebruikte kruiden wikkelen in een papieren doekje en dit ook op het aangedane gebied leggen. Druk een beetje zodat het vocht eruit komt.

Je kunt ook een ontspannend bad nemen met lavendel, om je hele lichaam in deze heerlijke essentie onder te dompelen. Als je liever alleen je handen onderdompelt, kun je ook een klein badje maken voor alleen de handen. Je hebt hiervoor nodig:

 • 3 eetlepels gedroogde lavendel
 • 1 ½ kop melk
 • 1/3 kop honing

Vermaal de lavendel in de keukenmachine of met een vijzel tot de bloemen fijngemalen zijn. Meng het poeder met de melk en de honing en giet dit mengsel over in een glazen potje of fles. Schud het mengsel goed voordat je het gebruikt. Als je dit mengsel gebruikt voor een bad, voeg dan de helft toe aan het water. Gebruik je het mengsel alleen om de handen te badderen, gebruik dan een kwart. Je kunt het mengsel in de koelkast ongeveer een week bewaren.

Lavendelzeep

Huismiddeltjes voor gezwollen handen

Onze voorvaders waren waarschijnlijk bekend met heel veel huismiddeltjes om zwelling in de handen te verminderen, of de zwelling nu veroorzaakt werd door een sportblessure, slechte bloedsomloop, allergieën, insectenbeten, artritis etc. Wanneer je handen gezwollen zijn, dan kan het bloed niet goed doorstromen. Deze aandoening is vrij pijnlijk en kan ervoor zorgen dat je niet in staat bent je normale bezigheden uit te voeren. Daarom is het altijd verstandig om een van de volgende middelen altijd bij de hand te hebben.

IJs

IJs kan een erg goede vriend zijn als je last hebt van zwelling in welk lichaamsdeel dan ook, vooral voor zwelling in de handen. IJs is erg goed in staat om ontstekingen te remmen. Je kunt een kompres maken van gebroken ijs of door een paar ijsblokjes in te wikkelen in een handdoek. Onthoud echter dat je ijs nooit direct met de huid in contact brengt, want dit kan namelijk leiden tot brandwonden. Herhaal deze behandeling een paar keer per dag, maar laat het kompres nooit langer dan 20 minuten zitten.

Gember

Gember staat bekend om zijn vermogen ontstekingen te remmen. Dit is ook een van de redenen waarom gember al eeuwenlang wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde. Gember verlicht pijn, verdunt het bloed, remt ontstekingen en nog veel meer. Je kunt de wortel gebruiken om een thee te maken. Gebruik hiervoor één theelepel geraspte of gemalen gember per kopje water. Als je de thee zoeter wilt maken, voeg dan wat honing toe en om wat meer smaak toe te voegen kun je wat verse citroensap gebruiken.

Gember

Aloë vera

Aloë vera is altijd een uitstekende optie voor alle vormen van huidproblemen en de plant kan zelfs behulpzaam zijn bij het behandelen van gezwollen handen. Sommige atleten maken bijvoorbeeld een kompres van aloë vera wanneer ze en blessure hebben of gewoon na een wedstrijd om verlichting te bieden voor de spieren. Aloë vera zorgt er dan namelijk voor dat de spieren sneller herstellen. Eigenlijk zou iedereen thuis een aloëveraplant moeten hebben staan, zodat je te allen tijde een blad kunt afknippen en de verse gel eruit kunt schrapen. Breng deze gel rechtstreeks op het aangedane gebied aan en je zult meteen verlichting voelen. De gel is ook geweldig bij insectenbeten.

Ananas

Dit is een van de handigste vruchten bij het remmen van ontstekingen in de handen. Wij raden aan elke week wat ananas te eten om de pijn te verlichten. Onthoud dat je altijd van ananas kunt genieten in verschillende soorten gebakjes of gewoon een paar schijfjes kunt toevoegen aan een zure salade om deze zoeter te maken. Ananas is echt een heerlijke en krachtige remedie.

Ananas

Goudsbloem

Deze remedie kan zowel uitwendig als inwendig worden gebruikt. Om de bloem uitwendig te gebruiken, maak je een kompres van fel oranje en rode goudsbloemen en breng je dit kompres aan op het aangedane gebied. Nog een optie is om een thee te maken door een handje gedroogde bloemblaadjes te laten weken in een kop kokend water. Nadat de thee vijf minuten heeft ingetrokken, giet je het mengsel door de zeef en vang je het op in een kopje. Voeg wat honing toe om de thee zoeter te maken en geniet van zowel de unieke smaak als de vele voordelen.

Voedsel dat vitamine B6 bevat

Deze vitamine staat bekend om zijn vermogen ontstekingen te remmen, vooral bij mensen die last hebben van carpaaltunnelsyndroom in de pols. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 zijn aardappelen, zilvervliesrijst, groene bladgroenten (spinazie, snijbiet, kropsla), bananen en kippenborst zonder vel. Het is verstandig om deze ingrediënten in je dagelijkse dieet op te nemen en ze te proberen in verschillende recepten en gerechten. Ze zullen er zeker voor zorgen dat je je beter zult voelen – zowel van binnen als van buiten.