Leer om alleen te zijn met deze tips

We hebben geleerd dat alleen zijn hetzelfde is als eenzaamheid, maar dat is niet waar. Iedereen zou moeten leren om alleen te zijn en gelukkig te zijn met zichzelf.
Leer om alleen te zijn met deze tips

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je denkt aan het woord “alleen” en alles wat het impliceert, zou je je misschien een beetje angstig kunnen voelen. Angst om eenzaam te zijn, om niemand bij je in de buurt te hebben, om verlaten te worden, kortom om alleen te zijn…

Dat is een vreemd gevoel als de wereld eigenlijk vol is met mensen!

Maar waarom voelen we ons niet goed als we alleen zijn? Wat heeft ertoe geleid dat mensen eenzaamheid afwijzen? Vandaag willen we de antwoorden vinden op deze en nog veel meer vragen.

De origine van de angst om alleen te zijn

Deze ongegronde angst om alleen te zijn is begonnen in je jeugd en vroege opvoeding. De maatschappij waarin we leven heeft deze voortdurende angst om niemand in de buurt te hebben versterkt en verstevigd, de angst om alleen te zijn.

De origine van de angst om alleen te zijn

Deze angst heeft tot veel stoornissen geleid, zoals emotionele afhankelijkheid. Mensen die dit probleem hebben kunnen niet zonder hun partners omdat ze zich dan eenzaam, levenloos en depressief voelen.

Het is makkelijk om te vergeten dat alleen zijn geen probleem is – het is niet eens iets negatiefs. Dat is wat we zijn gaan geloven, maar dat klopt niet.

Heb je nog nooit ontdekt dat iets dat je had geleerd uiteindelijk iets totaal anders bleek te zijn? Hetzelfde geldt voor eenzaamheid. De waarheid is dat je niet bang hoeft te zijn.

Je moet eenzaamheid niet zien als een verschrikkelijke situatie, maar je moet het zien als een mogelijkheid tot persoonlijke groei en een beter zelfbewustzijn. Leer om alleen te zijn!

Er is een persoon die je nooit zal laten vallen: jij

Als een partner je verlaat, als een familielid overlijdt, als een vriend je de rug toekeert… Al deze situaties zullen ertoe leiden dat je je verlaten of alleen voelt. Teleurstelling en pijn zullen ervoor zorgen dat je je voelt alsof je gedoemd bent om altijd alleen te blijven.

Teleurstelling en pijn zullen ervoor zorgen dat je je voelt alsof je gedoemd bent om altijd alleen te zijn

De waarheid is dat in dit leven je wel duizenden teleurstellingen mee zult maken: je beste vrienden kunnen je verraden, de persoon die het dichtst bij je staat kan compleet veranderen… Moet je je afzetten tegen de onrechtvaardigheid? Is het leven zo oneerlijk?

Natuurlijk. Je ziet oneerlijk aan voor het feit dat niets in het leven zeker is. Je moet leren accepteren dat andere mensen je altijd teleur kunnen stellen je kunt altijd verlaten worden en alleen achterblijven.

Wat je je misschien niet realiseert is dat er echt iemand is die je nooit zal laten vallen, omdat diegene je meer dan iemand anders waardeert. Die persoon zal er altijd voor je zijn en zal altijd naast je staan. Die persoon ben jij.

Leer om alleen te zijn met je eenzaamheid

Leer om alleen te zijn met je eenzaamheid

Een van de grootste problemen die mensen hebben, is dat ze niet weten hoe ze vrede moeten sluiten met eenzaamheid. Wat moet je doen? Hoe kun je deze gevoelens van leegte uitwissen?

We zouden liegen als we je zouden vertellen dat het makkelijk was, maar wat zeker is, is dat het zeker niet onmogelijk is! Eenzaamheid kan je beste vriend zijn, maar het vergt wat moeite om hem beter te leren kennen. We willen je wat tips geven om je te helpen er langzaam aan te wennen.

Je hebt altijd jezelf!

Dit betekent niet dat je de wereld moet mijden alleen om eenzaamheid te ervaren. Leer gewoon om van de eenzaamheid te houden als het gebeurt.

  • Let op je interne dialoog: als je jezelf de hele tijd vertelt dat alleen zijn iets is om bang voor te zijn, dan zal het dat ook zijn. Vraag jezelf af of die uitspraak waar is en probeer je manier van denken te veranderen. Kun je echt ruzie maken met jezelf?
  • Breng wat tijd met jezelf door: waarom zou je niet eens een weekend alleen doorbrengen? Waarom voelt het niet goed om alleen naar een café te gaan? Leer om de dingen te doen waarvan je altijd denkt ze met iemand anders te moeten doen. Je hebt jezelf! Breng wat tijd door met jezelf.
  • Stel jezelf open voor anderen: heb je je wel eens afgevraagd of dat lege gevoel dat je hebt door jezelf wordt veroorzaakt? Soms voel je je misschien eenzaam omdat je je niet openstelt voor de mensen om je heen of weigert met mensen af te spreken. Het ervaren van eenzaamheid betekent niet dat je je zelf afsluit van de rest van de wereld. Als je deze balans vindt, zul je het ware geluk vinden.
Eenzaamheid kan je beste vriend zijn als je leert om alleen te zijn

Heb je je wel eens alleen gevoeld? Heb je geworsteld met een gevoel van leegte? Hoewel het moeilijk is, kun je de leegte achter je laten! Stel jezelf open, leer nieuwe mensen kennen, streef ernaar om jezelf te zijn.

Eenzaamheid kan je beste vriend zijn als je leert om alleen te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
  • Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
  • Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
  • Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31
  • Carrillo, F. J. M., Saura, C. J. I., Fernández, J. M. G., Sebastián, M. J. Q., & Montesinos, M. D. H. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: Un estudio descriptivo. REME, 6(13), 3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.