Zelfverkozen afzondering: wat moet je veranderen?

17 oktober 2017
Ondanks dat het ons kan afschrikken om alleen te zijn in onze eigen stilte, is een zelfverkozen afzondering soms nodig voor ons om onze interne conflicten op te lossen en om onszelf weer te vinden.

Zelfverkozen afzondering is een isolement dat iemand vrijwillig kiest omdat het iets is dat ze willen of nodig hebben. Er zijn echter mensen die het als iets negatiefs zien of als een vreemde situatie waarmee ze het totaal oneens zijn.

De samenleving waar we in leven beschouwt afzondering niet als gunstig. Daarom hebben we de neiging om bevestiging van anderen te zoeken of op onze partners te leunen.

We willen niet alleen zijn of ons gescheiden voelen van de rest van de wereld. Dit wordt gezien als iets slechts, maar kan het in feite iets zijn dat we nodig hebben?

Zelfverkozen afzondering helpt ons om onszelf te vinden

Afzondering

Altijd van anderen afhankelijk zijn en het iedereen proberen naar de zin te maken alleen maar omdat we bang zijn dat ze ons anders verlaten, maakt ons uiteindelijk uitgeput.

Maar dit is niet de ergste van de gevolgen die deze houdingen hebben. Het ergste is als we ons eindelijk realiseren dat we onszelf verloren hebben op ons pad. Waar is de persoon van vroeger die we zo goed kenden? Wanneer zijn we gestopt met luisteren naar onszelf en gingen we doen wat anderen ons vertelden?

Met de kleinste dingen die we elke dag doen, hebben we geleerd om onszelf te negeren, zo erg dat we ons leven compleet laten dicteren door degenen om ons heen.

Maar er komt een tijd dat we lijden, dat we niet gelukkig zijn en dat we niet bij onze vrienden willen zijn. Het is niet zo dat andere mensen giftig zijn. Het zijn onze angsten, onze voortdurende pogingen om het iedereen naar de zin te maken. Het is onze wens om perfect te zijn die ervoor gezorgd heeft dat de relatie met onszelf giftig is. En dat is gevaarlijk voor onze gezondheid.

Dat is waarom zelfverkozen afzondering ons kan helpen om onszelf terug te vinden. De persoon die we werkelijk zijn, die we hebben achtergelaten, maar die we nu hopen weer te worden.

Een nieuw perspectief

Vrouw alleen

Zelfverkozen afzondering geeft ons ook een nieuw perspectief op alles wat er om ons heen gebeurt. Zoals we allemaal weten, nemen we soms beslissingen die niet in ons voordeel zijn. Of we reageren op situaties op een manier die we niet moeten kiezen, omdat het aan perspectief ontbreekt.

Tijd voor onszelf nemen, zal ons helpen om problemen te zien als kansen, om fouten als lessen te zien en mensen als spiegels die ons over onszelf vertellen. Als we op dat punt aangekomen zijn, realiseren we ons dat zelfverkozen afzondering moet gebeuren als er iets in ons leven is dat een oplossing nodig heeft.

Het kan zijn omdat je in een depressie geraakt bent, omdat je je relaties niet goed beheert of omdat je angsten hebt die je niet confronteert. Voor al deze dingen moet er een ontkoppeling van onze echte ik zijn geweest en het is belangrijk dat je jezelf terugvindt.

Misschien zoeken we wel hulp, maar we weten best dat de oplossing in onszelf zit. We moeten het alleen de tijd geven en naar onszelf luisteren. Het antwoord zit altijd in onszelf, maar het klopt ook dat we soms een duwtje in de goede richting nodig hebben.

De dingen die we met betrekking tot onszelf willen veranderen, zijn echter altijd volledig onze eigen verantwoordelijkheid.

Zelfverkozen afzondering laat ons onszelf vertroetelen

Vrouw in de heuvels

Als we een probleem hebben, vergeten we weleens om onszelf te behandelen en om goed voor onszelf te zorgen. Dit komt omdat we wachten tot andere mensen het voor ons doen. Maar we realiseren ons niet dat we moeten beginnen met degenen te zijn die het voor onszelf doen.

We maken ons altijd zorgen over andere mensen en we nemen niet genoeg tijd om ons over onszelf zorgen te maken. Misschien komt dat doordat we denken dat we dan egoïstisch lijken. Maar als zelfverkozen afzondering roept, dan is dat omdat we tijd nodig hebben om ons op onszelf te concerteren, en niet op iemand anders.

Zelfverkozen afzondering helpt ons om onze prioriteiten op een rijtje te zetten. Om voor onszelf te zorgen en om naar onszelf te luisteren als we zo veel tijd hebben verloren en zijn vergeten wie we zijn. Tijd alleen doorbrengen kan erg positief zijn om een situatie in een nieuw perspectief te zien. En om jezelf los te maken van emotionele afhankelijkheid of om te helen van de pijn.

Zelfverkozen afzondering vermijden als we voelen dat we het nodig hebben, is een vergissing. Onze angsten, zoals de angst om iemand te verliezen, zouden ons niet in hun macht moeten hebben. Ons welzijn zou altijd op de eerste plaats moeten komen.

Bekijk Ook