Wonderolie voor de gezondheid en de schoonheid

De wonderboom is een giftige plant en dus is het van belang dat we wonderolie met mate en zorg gebruiken. Wonderolie wordt vaak aanbevolen om zonnebrand en infecties mee te behandelen. Wanneer je er echter teveel van gebruikt kan het juist huidirritatie veroorzaken.
Wonderolie voor de gezondheid en de schoonheid

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wonderbonen leveren ons wonderolie, ofwel castorolie of ricinusolie. Wonderbonen zijn vruchten afkomstig van de wonderboom (ricinus communis), een plant die in de tropen groeit.

Veel industriële producten, waaronder cosmetica, gebruiken deze olie. In dit artikel vind je een aantal van de minder bekende en beste toepassingen hiervan. Deze zijn allen uitermate geschikt voor je dagelijkse schoonheids- en gezondheidsrituelen.

Hoe wonderolie wordt gebruikt

Het produceren van verf, kleurstoffen en vernis gebeurt vaak met behulp van deze olie. Ook kun je het terugvinden in brandstoffen en vele schoonheidsproducten.

Tot deze laatste behoren ook middelen die capillaire problemen behandelen. Hoewel pure wonderolie om een speciaal productieproces vraagt, kun je de alom beschikbare versies van deze olie op honderden verschillende manieren gebruiken.

Wonderolie voor de huid

Het kan ook goed helpen tegen dermatologische problemen hebt of als dof uitziende huid.

Men verwerkt het al jaren in schoonheidsproducten vanwege de samenstelling en bijzondere eigenschappen die deze olie heeft. Denk hierbij aan zepen, parfums en farmaceutische producten.

Wonderolie kan behulpzaam zijn bij het behandelen van donkere vlekken als gevolg van blootstelling aan de zon, acné of wratten. Ook kun je het aanbrengen op littekens om de genezing ervan te versnellen. Bovendien is het een goede desinfectans.

Let wel op: het kan juist leiden tot huidirritatie wanneer je het gedurende langere periode teveel gebruikt. Hierdoor wordt je huid op den duur chronisch gevoeliger. Raadpleeg je huisarts om deze bijwerkingen te voorkomen.

Wanneer je last hebt van haaruitval kan dit middel bovendien nieuwe haargroei stimuleren. Het kan zo je haar sterker en volumineuzer maken.

Wil je de tekenen van ouderdom tegengaan, dan kan het je daar ook bij helpen. Dat doet het door rimpels te voorkomen, een uitgedroogde huid te hydrateren en je huid steviger te maken. Zo zal deze er jonger en gezonder uit zien.

Als je wonderolie combineert met andere plantaardige oliën, dan kan het ook helpen droog of vettig haar en haar met roos te behandelen. Je haar zal hierdoor meer glanzen en handelbaarder worden.

Verbeter je lichamelijke gezondheid van binnenuit

Artritis verhelpen met wonderolie

Dit middel wordt ook ingezet bij de behandeling van artritis, artrose en gewrichtspijn. Raadpleeg voordat je dit opneemt in je behandelingsregime eerst je arts.

Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheden gebruikt en dat het geen negatieve invloed zal hebben op eventuele medicijnen die je al gebruikt of behandelingen die je al ondergaat.

Tot slot erkennen medische professionals wonderolie als natuurlijk middel tegen constipatie en problemen met de spijsvertering.

De olie wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk laxeermiddel. Let echter wel op dat het gebruik van wonderolie voor dergelijke aandoeningen soms bepaalde negatieve bijwerkingen kan hebben.

Onthoud…

Wees altijd voorzichtig wanneer je dit middel gebruikt. De zaden waaruit het wordt gewonnen zijn namelijk giftig en kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Gebruik altijd een erkend merk of een merk dat wordt aanbevolen door je dokter. Zo weet je zeker dat het product dat je gebruikt van goede kwaliteit is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patel, V. R., Dumancas, G. G., Kasi Viswanath, L. C., Maples, R., & Subong, B. J. J. (2016). Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights, 9, 1–12. https://doi.org/10.4137/LPI.S40233

  • Vieira, C., Evangelista, S., Cirillo, R., Lippi, A., Maggi, C. A., & Manzini, S. (2000). Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation, 9(5), 223–228. https://doi.org/10.1080/09629350020025737


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.