WHO verklaart zika-virus tot internationale noodsituatie

Het zika-virus vormt een bedreiging voor zwangere vrouwen en kan mismaaktheden als microcefalie veroorzaken tijdens de ontwikkeling van de foetus.
Zika-virus

De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, heeft het zika-virus tot internationale gezondheidsnoodsituatie verklaard. Doordat het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug is het nauw verbonden aan een verhoogde kans op neurologische aandoeningen bij kinderen.

Deze maatregel werd getroffen door een comité van onafhankelijke deskundigen uit de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat er op internationaal niveau sneller maatregelen zouden worden getroffen om dit probleem tegen te gaan, alsook zodat er sneller gepast onderzoek zou worden gedaan.

Na een noodvergadering verklaarde het comité van de WHO dat er vermoedelijk een relatie bestaat tussen dit virus dat door muggen wordt overgebracht en het toenemende aantal gevallen van microcefalie bij pasgeboren baby’s.

Deze neurologische afwijking veroorzaakt mismaaktheden in het hoofd en de hersenen, in de zin dat beide erg klein worden.

Margaret Chan, directeur-generaal van de organisatie, deed een oproep aan mensen over de hele wereld om ze te waarschuwen dat, hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is, het zika-virus een ernstige bedreiging vormt voor de wereldwijde gezondheid.

“Gevallen van microcefalie en andere neurologische aandoeningen en de ernstige invloed die deze aandoeningen op families hebben vormen genoeg bedreiging om mij ertoe aan te zetten de aanbeveling van het comité te aanvaarden, zei Chan.

Ze deed een bijzondere oproep aan zwangere vrouwen om hen te vragen om reizen naar landen met een hoog risico te vermijden.

Hoewel Chan veel kritiek kreeg omdat het zo lang duurde voordat ze tot een besluit kwam, geeft de WHO aan dat het een zeer ingewikkelde kwestie was. Het zika-virus op zichzelf wordt namelijk niet gezien als een zeer ernstige ziekte, maar het nauwe verband met aandoeningen als microcefalie en Guillan-Barré syndroom is reden om je zorgen te maken.

Helaas werd vastgesteld dat het virus zich snel verspreidt en vermoedelijk tot wel vier miljoen Amerikanen zou besmetten.

Lees ook: Versterk je immuunsysteem op natuurlijke wijze

Voornaamste prioriteit: de muggenpopulatie in bedwang houden

Verdelger

Dat deze bedreiging verklaard is tot internationale noodsituatie houdt in dat er meer wordt geïnvesteerd in betrekkelijk onderzoek en methoden om de epidemie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Met het oog hierop geeft Chan aan dat de voornaamste prioriteit op dit moment is om de gelekoortsmug die verantwoordelijk is voor het overbrengen van dit virus onder controle te houden.

Wederom werd er aan de aangedane landen een oproep gedaan om hun bevolking bewuster te maken van dit probleem en om maatregelen te treffen om de aanwezigheid van de mug te verminderen.

Vooralsnog vindt de WHO niet dat de ziekte reden is om reizen naar deze aangedane landen te verbieden.

Ze adviseren mensen echter wel om zich goed voor te bereiden en de prenatale zorg te versterken om het risico voor zwangere moeders en pasgeboren baby’s te verkleinen.

Brazilië, land met de meeste gemelde gevallen

Dusver is Brazilië nog altijd het land waar de meeste gevallen zijn gemeld, niet alleen van mensen die het virus hebben opgelopen, maar ook van baby’s met microcefalie die mogelijk verbonden is aan dit virus.

270 gevallen zijn bevestigd en 3449 worden nog onderzocht. In 2014 waren dit er 147.

Geschat wordt dat er in Zuid-Amerika sinds april ongeveer 1,5 miljoen mensen besmet zijn geraakt met het virus. Colombia volgt dit aantal op met 20.000 bevestigde gevallen in het laatste verslag, waarvan 2000 zwangere vrouwen.

Het virus heeft zich naar 24 landen verspreid

Mug

De gezondheidsorganisatie in Zuid-Amerika waarschuwt dat er al in vierentwintig landen mensen besmet zijn geraakt met het virus: tweeëntwintig in Amerika, één in Afrika en één in het Pacifische gebied.

Vooralsnog weten we alleen dat het virus wordt overgebracht door de gelekoortsmug. Er is verder onderzoek nodig om vast te stellen of het virus ook op andere manieren kan worden verspreid, zoals bijvoorbeeld via seksueel contact.

Er bestaat nog geen middel om dit virus te behandelen en het zou een jaar of langer kunnen duren om een vaccin te ontwikkelen.

Getroffen landen als Columbia, Brazilië, Honduras en de Dominicaanse Republiek raden vrouwen aan om zwangerschap in de aankomende maanden te vermijden, ten minste tot er meer kennis is opgedaan over het zika-virus en het verband met neurologische problemen tijdens de ontwikkeling van de foetus.

Ze raden aan om bronnen van stilstaand water te vermijden, om muggenspray of -crème te gebruiken en de huid te bedekken met kleding.