9 gewoontes die leiden tot angstgevoelens

Wist je dat een gebrek aan orde kan leiden tot onrust en stress? Als je niet alles wat je moet doen, uitstelt tot morgen, zal je rustigere dagen hebben.
9 gewoontes die leiden tot angstgevoelens

Laatste update: 06 juni, 2018

Het is normaal dat je je in je leven soms zorgen maakt. Dit is vooral waar wanneer je volwassen wordt en jouw verantwoordelijkheden toenemen. Maar het is belangrijk dat je onthoudt dat sommige gewoontes kunnen leiden tot angstgevoelens.

Er is echter een dunne lijn tussen je zorgen maken en angstig worden en last hebben van stress.

Mensen met angststoornissen leven in een voortdurende staat van angst en onzekerheid. Dit beïnvloedt de meeste van hun dagelijkse activiteiten.

Als jij je in deze situatie bevindt dan is het tijd om enkele gewoontes te veranderen die leiden tot angstgevoelens.

9 gewoontes die leiden tot angstgevoelens

1. Alles onder controle willen hebben

Alles onder controle willen hebben kan leiden tot angstgevoelens

Ben jij één van die mensen die denken “Als ik het zelf niet doe, dan zal het niet goed gebeuren?” Welnu, dan is het tijd dat jij je houding verandert.

Je wilt echt absoluut alles in je leven (werk, familie, relaties) in eigen handen hebben. Maar dat is onmogelijk. Het is toch op zijn minst niet mogelijk als je tegelijkertijd een goede geestelijke gezondheid wilt behouden.

  • Leer hoe je kan delegeren, vertrouwen en dingen zodanig kan regelen dat ze met de hulp van de mensen om je heen gebeuren zoals verwacht.

Op die manier zal je een grote last van je schouders wegnemen.

2. Proberen om iedereen te behagen

Je probeert iedereen met wie je een relatie hebt gelukkig te maken. Maar dat is echt overweldigend en uitputtend.

Het enige wat je bereikt met het plezieren van iedereen, is dat je jezelf ongelukkig maakt. Want je geeft voorrang aan de belangen en de noden van anderen in plaats van aan die van jezelf.

  • Dit heeft niets te maken met egoïstisch zijn. Maar je moet jouw behoeften voorrang geven en pas daarna andere mensen helpen met hun noden.

3. Te weinig slapen

Te weinig slapen kan leiden tot angstgevoelens

Het aanbevolen aantal uren voor een volwassene is elke nacht tussen zeven en acht uren. Als je minder uren slaapt, dan zal je gedurende de dag een slecht humeur hebben. Dit zal bovendien gepaard gaan met vermoeidheid en angstgevoelens.

  • Het is dus essentieel dat je het aanbevolen aantal uren slaapt. Probeer ook om een routine in je slaapgewoonten vol te houden.
  • Stel een slaaprooster op voor je weekdagen. Zet ook alle elektronische toestellen uit vóór je gaat slapen.

4. Verslaafd zijn aan cafeïne

Koffie heeft vele eigenschappen die enigszins nuttig zijn voor het lichaam. Maar wanneer je te veel koffie drinkt dan kan je last krijgen van schadelijke neveneffecten.

  • Zes koppen koffie per dag drinken kan een afhankelijkheid aan cafeïne veroorzaken. Dit kan leiden tot angstgevoelens, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

5. Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot angstgevoelens

Vele mensen zoeken een toevlucht in alcohol wanneer ze triest zijn of overweldigd op het werk of thuis. Maar wat alcohol eigenlijk doet, is een vicieuze cirkel creëren. Want overmatig gebruik van alcohol zal alleen maar tot meer stress en angstgevoelens leiden.

  • Mensen die zich geestelijk niet goed voelen, beveelt men aan om het regelmatig gebruik van alcoholische dranken te vermijden.

Denk ook even hieraan: de kater die te veel drinken kan veroorzaken mag niet niet vergeten. Of de slechte situaties waarin je zelf terecht gekomen bent, toen je onder invloed van te veel alcohol was.

6. Ongeorganiseerd zijn

Een gebrek aan organisatie is één van de kernoorzaken die leiden tot angstgevoelens en stress. Dat is de reden dat het een goed idee is om een overzicht te maken van alles wat je de volgende dag moet doen. Maak deze planning de avond van tevoren.

  • Kwel jezelf niet door je af te vragen hoe iets je zal lukken. Want elke dag heeft zijn eigen verrassingen.
  • Probeer gewoon al je taken te organiseren. Door de dag heen werk je ze dan uit.

7. Geen ontbijt eten

Geen ontbijt nemen kan leiden tot angstgevoelens

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je mag het dus absoluut nooit overslaan.

Je moet je ochtend beginnen met veel energie. Want lage energieniveaus zijn de voornaamste oorzaak van depressie, stress en angstgevoelens.

Ook dit is een interessant artikel: De beste ontbijtjes zitten boordevol energie

8. Een zittend leven leiden

Een gebrek aan lichamelijke activiteit kan angstgevoelens en emotionele problemen verergeren.

  • Begin met een licht bewegingsprogramma. Verhoog dan de intensiteit in de loop van de volgende weken.

Dit zal je helpen om meer endorfines (het gelukshormoon) te produceren. Op die manier zal je je beter voelen. Tegelijkertijd draag je ook zorg voor je gezondheid.

9. Te veel geraffineerde suikers eten

Te veel geraffineerde suikers eten kan leiden tot angstgevoelens

Dit is vergelijkbaar met de effecten van koffie. Wanneer je met mate geraffineerde suiker eet dan kan dit je lichaam bepaalde voordelen bieden. Maar als je teveel suiker gebruikt dan zal je de negatieve gevolgen merken.

  • Want het eten van geraffineerde suikers bevordert de vrijmaking van serotonine. Dit element is één van de hormonen die je een goed gevoel geven.
  • Maar als je het regelmatig eet, dan zal het effect steeds minder lang duren. Het gevolg is dat je lichaam steeds meer van deze voedingsmiddelen zal nodig hebben.

Op een gegeven moment zal je na verloop van tijd een afhankelijkheid ontwikkelen. Dit kan ernstige schade berokkenen aan je lichaam. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van overgewicht en van een hoge bloeddruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vallejo-Najera J.A. Introducción a la Psiquiatría. 7ª Ed. Editorial Científico-Médica. Barcelona. 1974
  • Pinoos R (Editor). Posttraumatic Stress Disorder: A Clinical Review. 1994
  • Kaplan HI, Sadock BJ, Grebb JA. Synopsis of Psychiatry. 7a. Ed. USA. 1994
  • Reyes-Ticas JA. Manual de Exploración Psiquiátrica. UNAH. Honduras. 2000
  • Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A. (2012). Anxiety Disorders. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition(pp. 169–176). Elsevier Inc.
  • Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or skip breakfast? The important role of breakfast quality for health-related quality of life, stress and depression in Spanish adolescents. International journal of environmental research and public health, 15(8), 1781.
  • Basta, M., Chrousos, G. P., Vela-Bueno, A., & Vgontzas, A. N. (2007). Chronic insomnia and the stress system. Sleep medicine clinics, 2(2), 279-291.
  • Murphy, M., & Mercer, J. G. (2013). Diet-regulated anxiety. International journal of endocrinology, 2013.
  • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 25 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.