Welk voedsel zorgt voor een snelle gewichtstoename

17 mei 2016

Vandaag de dag zijn mensen door tijdsgebrek, lange werkdagen, verschillende verplichtingen en zorgen steeds meer geneigd om naar minder voedzame voedingsstoffen te grijpen.

Op de boodschappenlijst van veel mensen staat vandaag de dag voedsel uit blik, geconcentreerde fruitsappen en soep uit pakjes. Hierdoor worden groenten, fruit en vezels aan de kant geschoven en vervangen door fastfood en vettige maaltijden. 

Huisgemaakt en vers eten met gezonde ingrediënten is niet voor iedereen vanzelfsprekend, omdat het lekkerste eten vaak sneller op je bord ligt. Dit is ook merkbaar bij kinderen. Kinderen eten steeds meer snoep, hamburgers en frietjes en drinken meer frisdrank. Het gevolg? Overgewicht komt over heel de wereld bij steeds meer mensen voor.

We moeten allemaal leren een beetje gezonder te eten en ons lichaam niet langzaam te vergiftigen. We moeten vandaag investeren in onze gezondheid om de problemen van morgen te voorkomen. Ons lichaam wordt beïnvloed door wat we in onze mond stoppen en als we dat niet zo gezond mogelijk proberen te doen, zorgt dat vroeger of later voor negatieve effecten.

Natuurlijk zijn er voedingsstoffen die tot meer gewichtstoename leiden dan andere en laten nu juist net die maaltijden vaak het verleidelijkst zijn.

Om welke voedingsstoffen gaat het precies?

Hieronder zullen we het voedsel opsommen dat het snelst voor gewichtstoename zorgt.

1. Fastfood, hamburgers, frietjes, gebakjes, pizza.

2. Pasta op zich is niet zo’n probleem, maar wanneer we het combineren met een grote hoeveelheid saus, specerijen en kaas krijg je een caloriebom. Wat dus voor de gewichtstoename zorgt is wat we bij de pasta eten.

3. Bewerkt vlees, vleeswaren en worst bevatten een grote hoeveelheid verzadigde vetten, natrium en calorieën

4. Salades zijn over het algemeen best gezond, maar net zoals bij pasta: loop niet in een valkuil. Salades zijn goed zolang je niet te veel dressing gebruikt. Je kan een salade eten die er op het eerste zicht gezond uitziet, maar door er specerijen of andere voedingsstoffen aan toe te voegen, zorg je ook dat het calorieënaantal stijgt.

5. Gefrituurd voedsel: je kan voedsel het beste koken, stomen, bakken, grillen of stoven. Wanneer je iets frituurt, absorbeert het een heleboel olie. Met andere woorden: frituren zorgt ervoor dat je meer calorieën opneemt.

6. Gezoeten drankjes zijn ook een belangrijk onderdeel van deze lijst.

7. Producten gemaakt met geraffineerde bloem en suiker.

8. Witte chocolade bevat de meeste suiker en zorgt dus het snelst voor gewichtstoename.

Een verklaring?

Is het jou al eens overkomen dat je iets eet en steeds meer wilt, zonder dat je kan stoppen? Daar is een verklaring voor: er bestaat namelijk een bepaalde component die in grote hoeveelheden aan zoute, bewerkte of voorverpakte voeding, voeding uit blik en aan fastfood toegevoegd wordt.

Deze component is ook een natuurlijk bestanddeel van bepaalde voedingsstoffen; enkele proteïnehoudende voedingsstoffen, melkproducten, vleessoorten en groenten. De component heet mononatriumglutamaat, een smaakmaker die erg verslavend is. Dat is waarom we bij een zakje friet niet kunnen stoppen tot we het laatste frietje opgegeten hebben.

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat een maaltijd heel lekker smaakt. Naast zout, zoet, zuur en bitter is er zelfs een vijfde smaak, “umami”, bedacht, dat in het Japans “lekker” betekent. Umami verwijst naar de aanwezigheid van de verslavende component in bepaald voedsel. 

Mononatriumglutamaat kan ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan voedingsstoffen die deze component bevatten, wat dan weer kan leiden tot overgewicht of andere ziektes zoals hypertensie, hart- en vaatziektes etc. Verdedigers van mononatriumglutamaat opperen echter dat er voor deze negatieve bijwerkingen geen wetenschappelijk bewijs bestaat.

Het is heel moeilijk om niet in contact te komen met de verslavende component, aangezien die, zoals reeds aangegeven, van nature aanwezig is in bepaalde voedingsstoffen. De twijfel bestaat wel of het een goed idee is om mononatriumglutamaat aan bereidde maaltijden of voedingsstoffen toe te voegen en in welke mate dat verantwoord is.

Frietjes en Kipnuggets

In het leven moeten we voor heel wat vechten en jammer genoeg is ons gewicht een van die dingen. Het idee van genot mag niet helemaal verdwijnen, maar we moeten ons bewust zijn van het feit dat wanneer we eens zondigen, dat ook betekent dat we de dag erna een extra fysieke inspanning moeten leveren. Dit is de enige manier om een gezond gewicht te behouden.

Onthoud dat om 1 kg vet te verliezen, je ongeveer 7800 calorieën moet verbranden. Wanneer je twijfelt, is het altijd beter om de meest natuurlijke voedingsstoffen te gebruiken, want die zijn meestal ook het gezondst voor je lichaam. 

Bekijk Ook