Het belang van huilen
Sommigen zeggen dat huilen een teken van zwakte is, maar het is eigenlijk dapperder om te huilen en je zorgen eruit te gooien dan je tranen binnen te houden.
Niet huilen laat je je dapper en sterk genoeg voelen om die tranen binnen te houden die proberen te ontsnappen. Vaak denken we dat het probleem zichzelf oplost als we het onze rug toe keren. Echter, dat is het echte probleem.
Jong en oud
Wanneer we klein zijn, huilen we door bijna alles. Als we vallen, barsten we in tranen uit. Als iemand ons pijn doet, zijn we niet bang om te huilen. Maar naarmate we ouder worden, worden deze momenten steeds minder voorkomend.
Lees ook:
Dingen die je niet wist over tranen en huilen
Veel mensen zien huilen als iets beschamends.
Dit is niet alleen omdat het mensen om ons heen zich oncomfortabel laat voelen, maar ook omdat het iets over ons zegt.
Velen denken dat huilen je zwak doet ogen. Ze geloven dat het je doet overkomen als iemand die niet weet hoe hij zijn emoties moet controleren en die zich niet in kan houden. Deze manier van denken is ontzettend schadelijk.
Niet huilen maakt alles erger
Ook al krijg je het voor elkaar om deze lichamelijke reactie binnen te houden, je ziel is aan het huilen. Hij schreeuwt het uit, zodat jij de pijn kan wegnemen.
Net zoals wanneer we onszelf pijn doen er bloed is, huilen we als ons hart pijn doet. Het voorkomen hiervan zorgt ervan dat je alles binnen houdt wat je er eigenlijk uit zou moeten laten.
Stel je voor dat de persoon die je het meeste liefhebt je pijn doet en je pijn blijft doen omdat je niet in staat bent om er iets van te zeggen. Je zit rustig teleurstelling na teleurstelling uit.
Uit jezelf
In de tussentijd is er een strijd in jezelf gaande die je niet onder ogen wilt zien. Al die pijn, al die gedachten die getransformeerd zijn tot in een vicieuze cirkel en die negatieve emoties die je neerhalen zullen in iets slechts resulteren.
Je lichaam probeert je allereerst te waarschuwen met fysieke pijn. Een migraine-aanval, buikpijn of een zeurende pijn op een andere plek in je lichaam… Daarna begin je jezelf uit te zetten, alsof je een lamp bent. Je verandert in een grauw persoon en al dat lijden dat je probeerde binnen te houden, zal zich opkroppen in jou, om nooit naar buiten te komen.
Krop het niet op
Het is waar dat er nog steeds een manier is om het tij te keren, maar het zal veel moeilijker zijn op dit punt. Dat is waarom je niet zolang moet wachten.
Niet huilen is niet goed voor je. Laat je tranen eruit en voel de verlichting die ze met zich meebrengen.
Lees ook:
Wanneer je tranen niet langer kan bedwingen
Herken je gevoelens en uit ze
Emoties, positieve en negatieve, zijn noodzakelijk. We hebben geen reden om nog meer overstuur te raken over het feit dat we droevig zijn. Deze emoties staan ons toe om de ware aarde van hun tegenpool te zien: geluk.
We maken een fout door niet te huilen, maar zelfs nog meer als we onze emoties niet herkennen.
We willen zo graag voorkomen om deze gevoelens te hebben, dat we ze proberen te ontkennen. Is het niet zo dat wanneer iets je gelukkig maakt, je het opnieuw beleeft in je gedachten en je je er meer bewust van wordt?
Waarom doen we dat niet met de negatieve dingen, om het er daadwerkelijk uit te laten?
Onze meest duistere emoties proberen ons te waarschuwen dat we de dingen niet goed aanpakken. En dat de mensen om ons heen niet de juiste mensen zijn. Of dat dit niet de manier zou moeten zijn waarop we reageren. Echter, het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat opgekropte emoties fysieke consequenties kunnen hebben.
Als we de voorkeur geven aan het bedekken van onze ogen en we alles wegstoppen wat we voelen, is er geen mogelijkheid voor emotionele bevrijding. Dit is een vorm van zelfbeschadiging.
Laat het eruit
De dingen zijn echter veel gemakkelijker en simpeler dan dat. Wij zijn degenen die het onszelf moeilijk maken met onze incorrecte overtuigingen die ons niets dan narigheid brengen.
Het is essentieel om onze emoties te observeren, of ze ons nou goed of slecht laten voelen, en ze te uiten. Je kunt dit doen door te praten, huilen, schreeuwen, rennen… Wat je maar wilt, maar laat het eruit.
Beste pijnverlosser
Niet huilen weerhoudt je van herstel door middel van de beste pijnverlosser voor allerlei soorten lijden. Pillen zijn nergens voor nodig, noch welk andere type medicijn dan ook dat je gebruikt tegen pijntjes.
Tranen laten ons de stress die we binnenhouden eruitgooien. Dit zorgt dat we ons zoveel beter voelen. Het maakt niet uit hoe moeilijk de situatie is die je confronteert. Wat het ook is, huil.
Na huilen volgt kalmte
Laat alle frustratie eruit, haat, woede, angst, kwellende gedachten… Laat het eruit!
Na lang en hard huilen zonder je in te houden, zal je je realiseren dat het voelt of je net een marathon hebt gelopen. Je zal moe zijn, maar eindelijk kalm. Je gezicht zal rood zijn en je ogen opgezwollen, maar je ziel zal vredig zijn.
D at welzijn zal je helpen om opnieuw te beginnen, om goede beslissingen te maken en stappen voorwaarts te nemen.
Niet huilen onthoudt je van de mogelijkheid om te repareren wat het ook was dat je lach wegnam.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Filip De Fruyt. 1997. Gender and individual differences in adult crying. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(96)00264-4.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886996002644) - Langens, Thomas & Schüler, Julia. (2005). Written Emotional Expression and Emotional Well-Being: The Moderating Role of Fear of Rejection. Personality & social psychology bulletin. 31. 818-30. 10.1177/0146167204271556.