Waarom je ex een hekel aan je heeft

Als je relatie ten einde komt zul je door verschillende emoties heen gaan. Voor veel mensen begint het dan te voelen alsof hun ex een hekel aan ze heeft. In dit artikel willen we je leren hoe je hiermee omgaat. 
Waarom je ex een hekel aan je heeft

Laatste update: 28 april, 2019

Als je nog iets hebt dat jou aan je ex verbindt (bijvoorbeeld kinderen), is het heel belangrijk om een band met je ex op te bouwen. In sommige gevallen lijkt dit echter onmogelijk en vraag je je af waarom je ex een hekel aan je heeft.

In dit artikel zetten we een aantal redenen voor je op een rij. Het maakt niet uit wie de relatie beëindigde. Waar het om gaat is dat je een manier vindt om verder te gaan.

Waarom je ex een hekel aan je heeft

Er zijn verschillende manieren om met een scheiding of relatiebreuk om te gaan. Helaas zijn niet alle manieren even positief en kunnen sommige manieren tot erge problemen leiden.

Als je denkt dat je ex een hekel aan je heeft, kan het zelfs zijn dat je gelijk hebt. Het is echter heel belangrijk om te weten waarom je ex een hekel aan je heeft. 

Iemand kan zijn of haar gevoelens verschuilen achter een gevoel van minachting. Dit gebeurt soms omdat het moeilijker is om met andere emoties om te gaan. Hier volgen een aantal redenen waarom je ex een hekel aan je heeft of je slecht behandelt.

1. Verdriet

verdriet over waarom je ex een hekel aan je heeft

We proberen de acties van je ex niet te verdedigen. We proberen simpelweg te achterhalen waarom ze zich zo tegenover jou gedragen. Als jij bijvoorbeeld degene was die de relatie beëindigde, kan het zijn je ex nog erg verdrietig is. Dit kan je het gevoel geven dat je ex een hekel aan je heeft gekregen.

Dit gedrag lost natuurlijk niets op. Het kan er zelfs voor zorgen dat de situatie alleen erger wordt. Helaas is dit soms de manier waarop mensen zich gedragen als ze met verdriet om proberen te gaan.

Probeer de situatie te vergelijken met een gewond dier. Gewonde dieren schieten immers ook in de verdediging als iemand ze probeert te helpen. Dit kan ook het geval zijn voor je ex. Je ex verschuilt zijn verdriet dan achter afgunst.

3. Gekrenkte trots

gekrenkte trots

Mannen hebben vaak veel moeite met het einde van een relatie als zij niet degene zijn die het uitmaakten. Het voelt in deze gevallen als een aanval op hun mannelijkheid. Dit is een probleem op verschillende niveau’s:

  • biologisch
  • evolutionair
  • cultureel

Misschien vertoont jouw ex slecht gedrag tegenover jou omdat hij zijn zelfvertrouwen wil beschermen. Daarnaast wil hij je misschien niet laten zien hoe hij zich echt voelt.

Daarnaast geeft hij jou misschien de schuld van jullie relatiebreuk, terwijl hij niet wil accepteren dat de schuld bij jullie beiden lag. Als hij de schuld bij jou legt, voorkomt hij dat hij zich minder man gaan voelen.

3. Het is allemaal nog vers

het is allemaal nog vers

Stel dat je het net hebt uitgemaakt en de relatie hebt beëindigt. Het is heel begrijpelijk dat je ex zich dan slecht gedraagt! Hij voelt verschillende emoties, bijvoorbeeld: 

  • verdriet
  • verwarring
  • depressie

Onthoud goed dat zijn gevoel van trots ervoor zal zorgen dat hij je waarschijnlijk niet terug zal proberen te krijgen. Zelfs niet als dit eigenlijk is wat hij wil. Hij zal niet door een knie zakken en om vergeving smeken. Mannen doen meestal zelfs het tegenovergestelde en behandelen je met minachting. 

Hoe je dit kunt voorkomen

Dit is een belangrijke eerste stap om na te gaan waarom je ex een hekel aan je heeft. Dit gebeurt in de meeste gevallen namelijk niet met opzet en kan zelfs tot spijt en schuldgevoelens leiden als je ex hier niet goed over nadenkt. Dit betekent echter niet dat je dit hoeft te accepteren.

1. Negeer het

negeer ze

In het geval dat je ex je slecht behandelt, kun je het beste doen alsof er niets aan de hand is. Na een gemene opmerking is het namelijk beter om te reageren met een glimlach en van ze weg te kijken.

Als je niet reageert, zal je ex uiteindelijk moe worden van de situatie. Op een gegeven moment zal hij dan stoppen met deze negatieve opmerkingen.

2. Laat zien dat je er overheen bent

Het is belangrijk om te laten zien dat de opmerkingen van je ex jou niet raken. Laat zien dat je emotioneel volwassen bent. Zo zal jouw ex zich realiseren dat hij zich zo snel mogelijk over de situatie heen moet zetten.

3. Probeer vrede te sluiten

de redenen waarom je ex een hekel aan je heeft

Als je samen kinderen hebt en elkaar nog vaak zult moeten zien, is het een goed idee om samen over het gedrag van je ex te praten. Vertel je ex bijvoorbeeld dat hij zich niet zo tegenover je moet gedragen.

Vraag ook waarom hij zo’n hekel aan je heeft en probeer naar de beste oplossing te zoeken. Probeer ervoor te zorgen dat de situatie er in ieder geval voor je kinderen normaal uitziet.

Dit betekent niet dat je de relatie een nieuwe kans hoeft te geven. Het betekent echter wel dat je voor je kinderen een bepaalde band met je ex op moet bouwen. Je zult hem immers nog vaak moeten zien. 

4. Raak niet geobsedeerd door de situatie

Laat het los, laat de tijd haar werk doen en let niet te veel op het gedrag van je ex. Iemand met pijn kan nog veel pijnlijkere dingen zeggen, maar het is aan jou om te bepalen hoe je hierop reageert. 

Als je te veel aan de situatie denkt en er last van begint te krijgen, zal jouw ex precies krijgen wat hij wil. Gun hem dat plezier niet!

Na verloop van tijd zul je zien dat het probleem volledig bij je ex ligt. Voel je niet schuldig. Je ex zal zich zelf moeten gaan realiseren dat hij zich over dit probleem heen moet zetten en verder moet gaan.  

5. Vecht niet terug

vecht niet terug

Als je ex je slecht behandelt of een pijnlijke opmerking maakt, zorg er dan voor dat je hier niet op dezelfde manier op reageert. Gooi dus vooral geen olie op het vuur. Confrontatie is in deze gevallen meestal compleet nutteloos en zal uiteindelijk alleen voor meer pijn zorgen.

Als je olie op het vuur gooit, zal dit alleen zorgen voor een nog groter vuur. Wees dus voorzichtig, speel niet mee in hun spelletjes en wees de betere persoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.