Een voortdurend schuldgevoel en een slechte stemming

Veel mensen worstelen met een schuldgevoel, waardoor ze ook in een slecht humeur raken. Dit kan zelfs leiden tot een depressie, als je er niets aan doet.
Een voortdurend schuldgevoel en een slechte stemming

Laatste update: 01 november, 2018

Een voortdurend schuldgevoel voor dingen waar je eigenlijk helemaal niet verantwoordelijk voor bent, zou een aanwijzing moeten zijn dat er iets niet goed zit. Het is belangrijk om dit gevoel zo snel mogelijk te behandelen, zodat het niet erger wordt.

Soms ontstaat er van binnen ineens een klein stemmetje dat ons vult met schuldgevoel. Een stemmetje dat ons vertelt dat we alles fout doen, dat niets het waard is en dat het niet uitmaakt hoe hard we ons best doen, omdat uiteindelijk toch alles zal mislukken.

Dit is een situatie waarin patiënten die last hebben van een aandoening die dysthymie genoemd wordt aan kunnen lijden, een chronische depressie en hun interesse in vrijwel alles verliezen.

Dit zijn allemaal symptomen van een vorm van depressie die, in eerste instantie, erg mild of matig aanwezig kan zijn. Wanneer deze aandoening echter onbehandeld blijft en niet geconfronteerd wordt, kan het makkelijk een veel groter probleem worden.

Laten we eens beter bekend raken met deze twee veelvoorkomende symptomen.

Afhankelijk van de invloed die dit schuldgevoel en slechte stemming hebben en de mate waarin ze ons leven beheersen, kunnen ze ook gewoon wijzen op depressie of simpelweg een slechte periode in je leven.

Wanneer je wordt overgenomen door een voortdurend schuldgevoel en slechte stemming

Wanneer er in je huis iets vies wordt en je dit niet meteen schoonmaakt of opruimt, dan voel je je gelijk schuldig. Of als je iets meer eet dan nodig is of wanneer je een gesprek hebt met iemand waar je later spijt van hebt, dan voel je je slecht en krijg je wederom last van dat maar al te bekende gevoel: schuld.

Wanneer je naar jezelf kijkt in de spiegel en op sommige momenten alleen maar mislukking ziet…

Al deze gevoelens bij elkaar of maanden achter elkaar elke dag deze negatieve emoties ervaren, zijn duidelijke tekenen dat er iets mis is van binnen.

Niemand kan leven met de schaduw van schuld over zich die continu een bedreiging voor hem vormt.

Schuldgevoel en slecht humeur

In zijn tijd zei Freud ooit eens dat “overdreven schuldgevoelens of zelfbeschuldiging de sleutel vormen om depressie te begrijpen”. Door middel van magnetische resonantie zijn we in staat geweest om te achterhalen welk effect deze emotie heeft in de hersenen.

Schuldgevoel en zelfbeschuldiging zijn een ware klap voor de hersenen

De studie over de invloed die schuldgevoel heeft op de hersenen werd gepubliceerd in het tijdschrift General Psychiatry en onthulde het volgende:

  • Het meest anterieur gelegen gedeelte van de temporale kwab is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van gedrag dat in staat is om schuldgevoel te rationaliseren en op te lossen. Dit deel is verbonden aan sociaal gedrag en stelt iemand in staat om dingen vanuit een objectief standpunt te bekijken.
  • Mensen die last hebben van depressieve stoornissen hebben zichzelf losgekoppeld van dit deel om uitsluitend het subgenuale gebied te activeren.
  • Dit kan verhinderen dat je andere mensen verantwoordelijk houdt voor de dingen die ze zelf doen (als iemand jou pijn doet, jou boos maakt of jou bedriegt). Je maakt alles persoonlijk en betrekt alles op jezelf.

We staan oog in oog met een realiteit die duidelijk wordt weerspiegeld in de hersenen.

Volgens deskundigen kan dit probleem, wanneer het niet behandeld wordt, zelfs bepaalde vormen van agressiviteit, een duidelijk verminderd zelfvertrouwen en in het ergste geval het gevoel dat alles uit de hand loopt en dat het leven het niet waard is veroorzaken. Dit is een zeer ernstig gevolg.

Een slechte stemming als dagelijkse metgezel

Een slecht humeur en het gevoel alsof de realiteit zijn natuurlijke glans verloren is, zijn kenmerkende symptomen van dysthymie.

Apathie, verminderde energie, slaapproblemen, ups en downs in de eetlust, periodes waarin je de behoefte hebt om te ontsnappen aan bepaalde mensen en dan plotseling de behoefte hebt om begrepen en verzorgd te worden, zijn allemaal tekenen van deze vorm van depressie. Vaak is er ook een genetische factor aan verbonden.

Het meest complexe aspect van deze vorm van depressie is dat je jezelf de eerste paar jaren vrij functioneel kunt voelen. Je gaat naar je werk, houdt het huis op orde en zorgt voor je gezin. Over alles wat je doet voel je je echter voortdurend onverschillig.

Je voelt duidelijk dat je niet gelukkig bent. Elke dag wordt het moeilijker om uit bed te komen…

Ongelukkig meisje

Zodra deze schaduw verschijnt, dit gevoel, is het belangrijk om om hulp te vragen en je bewust te worden van het feit dat er iets niet goed zit en dat je dit op moet lossen.

Strategieën om dagelijkse taken aan te kunnen

Om depressie te kunnen overwinnen, heb je medische behandeling, therapie, wilskracht en steun van je dierbaren nodig. Dit betekent dat iedereen voor zichzelf de juiste strategie moet vinden die hem het beste kan helpen. Iedereen is uniek en er bestaan ook geen identieke vormen van depressie.

Toch is het nooit een slecht idee om deze eenvoudige aanbevelingen toe te passen in je dagelijkse leven.

Klaproos in het gras

Beweging, oefeningen, zonnebaden… dit houdt simpelweg in: het huis uitgaan, jezelf omringen met ‘leven’, je lichaam in beweging brengen en je lichaam gebruiken om verschillende, geweldige veranderingen in je hersenen teweeg te brengen.

Maak een eind aan het negatieve gedwaal in je hersenen. Maak een eind aan het mentale geruis, aan het ‘Ik kan het niet’ en het ‘Ik voel me schuldig’.

Jouw negatieve gedachten zijn geen weerspiegeling van de werkelijkheid. Het zijn slechts percepties en jouw percepties zijn niet altijd waarheidsgetrouw.

Probeer de verandering elke dag te visualiseren. Stel jezelf voor hoe je leven zou zijn als je beter gehumeurd zou zijn, als er sprake zou zijn van meer balans en innerlijke rust.

Vecht om je droom waar te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.