Vijf geweldige redenen om chiazaad te eten bij het ontbijt

Je dag beginnen met een ontbijt dat rijk is aan eiwitten en antioxidanten is een gewoonte die erg behulpzaam zal zijn om je hart en lever gezond te houden en de gevolgen van vrije radicalen, die vroegtijdige veroudering veroorzaken, tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat chiazaad deel uitmaakt van je ochtendroutine!
Vijf geweldige redenen om chiazaad te eten bij het ontbijt

Laatste update: 07 februari, 2019

Chiazaad is klein, maar superkrachtig.

Misschien heb je wel eens van deze zaden gehoord of ze ergens in de winkel zien liggen. Als je ze echter nog altijd niet geprobeerd hebt, dan wordt het hoog tijd dat je ze eens een kans geeft.

Een van de grootste voordelen die social media en nieuwe technologieën ons bieden, is dat ze ons in staat stellen om informatie met elkaar te delen en zo op de hoogte te worden gebracht van nieuwe dingen in relatie tot ons dieet en onze gezondheid, die zeer gunstig kunnen zijn voor het hele gezin.

Sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen hierdoor heel gemakkelijk en snel ontzettend populair worden.

Wellicht heb je al eens ergens gelezen dat chiazaad een superfood is. Natuurlijk kunnen deze zaadjes op zichzelf geen ziekten genezen of ervoor zorgen dat al die ongewenste kilootjes er zonder moeite vanaf vliegen. Deze zaadjes kunnen ook wel worden gezien als ‘bemiddelaars’ voor een goede gezondheid.

Ze kunnen vanwege drie eenvoudige redenen zelfs een onmisbare aanvulling zijn op elk gezond dieet. Ze zijn namelijk:

  • Rijk aan eiwit.
  • Bevatten helemaal geen vet.
  • Hebben een hoge voedingswaarde.

In dit artikel raden wij aan om chiazaad te eten bij het ontbijt. Dit is namelijk het beste moment van de dag om volledig te profiteren van alle voordelen die deze zaden bieden.

Waarom je chiazaad het beste kunt eten bij het ontbijt

Smoothie met Chiazaad

Chiazaden zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke natuurwinkel en ook in sommige supermarkten. Vaak weten mensen echter niet hoe ze deze zaden het beste kunnen bereiden. Het is echter heel eenvoudig: je fantasie is je enige beperking.

Je kunt deze zaden namelijk:

  • Toevoegen aan je yoghurt
  • Eten bij je havermout
  • Door een kom fruit mengen
  • Zelfs gebruiken om heerlijke smoothies mee te maken

Laten we dan nu eens kijken naar de geweldige voordelen die deze zaden bieden.

1. Chiazaad is een natuurlijke bron van omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetten en krachtige bondgenoten van je botten. Je lichaam is niet in staat om deze vetsoort zelf aan te maken, waardoor je het wel binnen moet krijgen via voedsel.

Chiazaad is een geweldige manier om vanaf het moment dat je dag begint voor je hart te zorgen. Dankzij de omega 3-vetzuren die deze zaden bevatten, kunnen ze helpen om je :

  • Cholesterolgehalte te verlagen
  • Hersenen te verzorgen
  • Zenuwfunctie te verbeteren
  • Cellulaire hydratatie te stimuleren

2. Bevat een goede dosis eiwitten

Citroenwater met Chiazaad

Chiazaad bestaat voor twintig procent uit plantaardige eiwit.

Door eenvoudigweg een eetlepel chiazaad toe te voegen aan een natuurlijke smoothie, kun je je energielevel gedurende de dag gelijk in balans brengen.

Vergeet daarnaast niet dat een eiwitrijk ontbijt kan helpen om je stofwisseling te verbeteren, waardoor deze gelijk op gang wordt gebracht en zo ook gewichtsverlies kan vergemakkelijken.

3. Chiazaad is verzadigend

Als je graag wat kilootjes af zou vallen, dan is chiazaad misschien wel de beste natuurlijke manier om dit voor elkaar te krijgen.

Deze zaden zijn rijk aan vezels die helpen je lichaam te zuiveren en constipatie te voorkomen.

Nog een reden waarom chiazaad zo goed is om gewichtsverlies te ondersteunen, is dat de zaden zeer verzadigend zijn. Chiazaden worden namelijk groter wanneer ze in aanraking komen met water of ander vloeistof.

Hierdoor zul je na het eten van deze zaden vol genoeg zitten om tot de lunch door te kunnen zonder tussendoor de behoefte te hebben om te snacken.

4. Helpt stress te verminderen

Nog een geweldige reden om vanaf nu chiazaad te eten bij je ontbijt is namelijk het vermogen om het cortistolgehalte in de bloedbaan te verlagen.

Iets wat veel mensen niet weten, is dat stress een groot deel van het magnesiumgehalte dat in je lichaam aanwezig is verbruikt. Dit verklaart waarom je bij stress ook last kunt hebben van hoofdpijn, pijnlijke botten of waarom je spieren bijvoorbeeld snel overbelast raken.

Chiazaad geeft je magnesiumgehalte op natuurlijke wijze een boost, waardoor je meer kracht hebt en je cortisolgehalte tegelijkertijd beter gereguleerd wordt en je meer ontspannen zult zijn.

Chiazaad voorziet je lichaam van de perfecte dosis energie om ervoor te zorgen dat je lekker in je vel zit.

5. Chiazaad met bessen, de gezondste combinatie

Chiazaad met Bosvruchten

De reden waarom chiazaad in voedingsbladen altijd gecombineerd wordt met frambozen of aardbeien is erg eenvoudig: deze combinatie voorziet je lichaam van een krachtige hoeveelheid antioxidanten.

Aarzel daarom niet om te kijken of er verse bessen verkrijgbaar zijn in je supermarkt. Eigenlijk maakt het zelfs niet uit of deze bessen op dat moment niet van het seizoen zijn of als je bevroren bessen koopt – zelfs dan bieden ze nog zeer opmerkelijke voordelen.

Je dag beginnen met een ontbijt dat rijk is aan eiwitten en antioxidanten is een gewoonte die erg behulpzaam zal zijn om je hart en lever gezond te houden en de gevolgen van vrije radicalen, die vroegtijdige veroudering veroorzaken, tegen te gaan.

Begin vanaf nu dus beter voor jezelf te zorgen – probeer chiazaad te eten bij je ontbijt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fonte-Faria, T., Citelli, M., Atella, G. C., Raposo, H. F., Zago, L., de Souza, T., … & Barja-Fidalgo, C. (2019). Chia oil supplementation changes body composition and activates insulin signaling cascade in skeletal muscle tissue of obese animals. Nutrition58, 167-174.
  • Gutiérrez Tolentino, Rey, Ramírez Vega, Ma. Lourdes, Vega y León, Salvador, Fontecha, Javier, Rodríguez, Luis Miguel, & Escobar Medina, Arturo. (2014). Contenido de ácidos grasos en semillas de chía (Salvia hispanica L.) cultivadas en cuatro estados de México. Revista Cubana de Plantas Medicinales19(3), 199-207. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1028-47962014000300008&lng=es&tlng=es.
  • Rosas-Mendoza, Marta Elvia, Coria-Hernández, Jonathan, Meléndez-Pérez, Rosalía, & Arjona-Román, José Luis. (2017). Characteristics of Chia (Salvia hispanica L.) Seed Oil Extracted by Ultrasound Assistance. Journal of the Mexican Chemical Society61(4), 326-335. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-249X2017000400326&lng=es&tlng=en.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.