Voedsel dat je nooit in de koelkast mag plaatsen

22 juli 2015

Veel mensen hebben de neiging om alle voedingsmiddelen in de koelkast te plaatsen. Dit is echter een grote vergissing, omdat niet alle voeding bestand is tegen de koude en de omstandigheden in de koelkast. De koude zal soms zelf hun ontbinding versnellen en hun originele smaak veranderen.

Het is echter wel juist dat vele producten in de koelkast thuis horen om ze beter en langer te bewaren. Het is echter ook noodzakelijk dat we weten welke soort voeding beschadigd kan worden in de koelkast en hun eigenschappen kan verliezen door de koude temperatuur. Hieronder geven we je een overzicht van welke voeding je om geen enkele reden in de koelkast mag plaatsen.

Tomaten

Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast en het maakt ze zachter. Hun textuur zal veranderen, omdat de koude ze meliger maakt door het breken van hun binnenste membranen. De lage temperatuur zorgt er ook voor dat ze niet verder zullen rijpen.

Aardappelen

koelkast2

Aardappelen worden negatief beïnvloed door lage temperaturen. Het zet het aanwezige zetmeel om in suiker, waardoor de smaak verandert. We raden je aan ze in papieren zakken te bewaren. Hierdoor zullen ze minder snel ontbinden.

Brood

Dit is één van de voedingsmiddelen die het vaakst in de koelkast worden bewaard, maar dat is een grote fout. Brood wordt sneller oud bij lage temperaturen en verliest zijn smaak. Leg je brood op een koele, droge plaats. Je kan er ook voor kiezen om het in stukken te snijden en in te vriezen om later te gebruiken.

Tropisch fruit in het algemeen

koelkast3

Aangezien dit fruit voorkomt in warme klimaten, haal je geen voordeel uit het in de koelkast plaatsen van tropisch fruit. Fruit zoals ananas, watermeloen, perziken, avocado, bananen etc. zouden nooit in de koelkast geplaatst mogen worden, want dit zal de ontbinding versnellen.

Ui en knoflook

In lage temperaturen zullen ui en knoflook verharden en zullen ze hun eigenschappen verliezen. We raden aan ze te bewaren op een donkere, koele en droge plaats, liefst in een doek of zak.

Droge kazen

koelkast4

Mensen plaatsen kazen meestal in de koelkast, omdat men denkt dat ze er langer goed blijven. Afhankelijk van het type kaas kunnen lage temperaturen echter de smaak van de kaas veranderen en ze zachter maken. Droge kazen zoals parmezaan en soortgelijke horen niet thuis in de koelkast, want ze zullen hun smaak verliezen. Gebruik als alternatief een hermetisch afgesloten doos op kamertemperatuur.

Meloenen en perziken

Bij minder dan 10 graden Celsius zullen meloenen en perziken hun smaak en eigenschappen verliezen. Kies er voor om ze op kamertemperatuur te bewaren.

Honing van bijen

koelkast5

Honing op een lage temperatuur bewaren is een ernstige vergissing. Wanneer het op kamertemperatuur wordt bewaard, zal het dankzij zijn bestanddelen en pH-waarde niet slecht worden. Honing die in de koelkast bewaard wordt, zal kristalliseren en zijn eigenschappen verliezen.

Olijfolie

Als je olijfolie in de koelkast bewaart, zal het condenseren en verharden. Het neemt de consistentie van boter aan en verliest zijn smaak. Het is het beste het op een koele, donkere plaats te bewaren.

Chocolade

koelkast6

Wanneer chocolade voor lange tijd op koude temperaturen wordt bewaard, zal er zich een witte laag omheen vormen en zal het zijn smaak verliezen. Bewaar chocolade het beste op kamertemperatuur op een donkere plaats. Zorg er echter ook voor dat je de chocolade niet in al te warme omstandigheden bewaart.

Koffie

Wanneer koffie in de koelkast bewaard wordt, ondergaat het gelijkaardige veranderingen als chocolade. Het vormt een laagje, dat de smaak van het product verandert. Bovendien zal koffie ook zijn specifieke geur verliezen.

Granen, pasta, bloem en suiker

koelkast7

Dit type voeding wordt gemaakt om op kamertemperatuur bewaard te worden. Bij lage temperaturen zullen ze hun eigenschappen, vitaminen, smaak en textuur verliezen.

Speciale hammen

Er zijn veel verschillende soorten hammen, die de “speciale” smaak die hen karakteriseert verliezen, wanneer ze in de koelkast bewaard worden. Ook al lijken ze dus op gekochte vleeswaren, toch horen hele hammen thuis op kamertemperatuur.

Basilicum

koelkast8

Basilicum kan onmogelijk in de koelkast bewaard worden, want de lage temperatuur zal het meteen opdrogen en het ontbindingsproces versnellen. We raden je aan basilicum in een glas water op kamertemperatuur te bewaren. Zo zal het het langst goed blijven.

We hopen dat je deze post over voeding die je nooit in de koelkast mag plaatsen zowel bruikbaar als informatief vond!

Bekijk Ook