Voeding en je gezondheid

8 juni 2016
Een gebalanceerd dieet staat gelijk aan een gezond lichaam. Zorg ervoor dat je je dieet altijd baseert op vers fruit, verse groenten en gezonde vetten.

Voeding speelt een belangrijke rol als het aankomt op je gezondheid. Het voorziet je lichaam tenslotte van de voedingsstoffen en andere stoffen die het nodig heeft om naar behoren te functioneren. Lees verder om meer te leren over voeding en je gezondheid, lees over de mythen, de feiten en de veranderde voedingspiramide.

Een slecht dieet kan funest zijn voor je gezondheid. Ongezonde voedingsmiddelen bevatten nauwelijks voedingsstoffen en zitten vol met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Het aantal mensen dat tegenwoordig slechte voeding consumeert is ontzettend hoog, wat laat zien dat het snelle moderne leven en de economische interesses van de voedselindustrie ervoor hebben gezorgd dat veel mensen junkfood beschouwen als een normaal onderdeel van hun dieet.

Onder andere pizza’s, hamburgers, gefrituurd voedsel, patat, hotdogs, verwerkte vleeswaren, zoetigheden en frisdrank zijn onderdeel geworden van de normale eetgewoontes en dit terwijl ze een groot gevaar vormen voor je gezondheid.

Mythen en feiten over voeding en je gezondheid

Het onderwerp voeding is ontzettend breed en in feite zou elk individueel dieet moeten worden geanalyseerd om potentiële gezondheidsproblemen te voorkomen. Er zijn echter enkele manieren om te analyseren wat we eten om ons een idee te geven van wat we hebben of wat ons doet lijden.

Proteïnen

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen de proteïnen die je lichaam nodig heeft en de proteïnen die juist slecht zijn voor het lichaam. Plantaardige proteïnen en de proteïnen in mager vlees hebben een positief effect op het lichaam. Deze proteïnen helpen bij het vormen van spieren en versterken het lichaam.

Rood vlees daarentegen bevat onder andere giftige vetten, antibiotica, oplosmiddelen, additieven en hormonen die het spijsverteringssysteem kunnen aantasten en ziekte kunnen veroorzaken. Verschillende studies hebben aangetoond dat het risico op het ontwikkelen van darmkanker vier keer groter is bij mensen die vijf keer per week rood vlees eten in vergelijking met mensen die dit slechts één keer per week consumeren.

Melk

Melk

Hoewel melk jarenlang beschouwd werd als die witte motor die het lichaam voorziet van de juiste hoeveelheid calcium, is het echter zo dat deze opvatting inmiddels weerlegd is en dat nu bekend is dat het helemaal niet nodig is om melk te drinken om voldoende calcium binnen te krijgen.

Studies hebben aangetoond dat het drinken van melk geassocieerd kan worden met het optreden van verschillende problemen met de bloedsomloop en ademhaling, evenals allergieën en diabetes.

Daarnaast bevat melk proteïnen zoals caseïne, die de ontwikkeling van bepaalde typen kanker kunnen beïnvloeden.

Suiker

Dit voedingsmiddel is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld en tevens een van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor het lichaam. Suiker veroorzaakt verslaving en is de hoofdoorzaak van diabetes, een aandoening die wereldwijd bijna 300 miljoen mensen treft en verantwoordelijk is voor 5% van de sterftegevallen per jaar.

Suiker verlaagt de weerstand, voedt kankercellen, laat adrenaline vrij en veroorzaakt nervositeit en depressie.

De voedingspiramide is veranderd

Salade

Oorspronkelijk stonden zoetigheden bovenaan in de voedingspiramide, gevolgd door zuivel, dan fruit en groenten en als laatste koolhydraten. Tegenwoordig is de voedingspiramide compleet veranderd. Koolhydraten staan nu bovenaan, gevold door melk en rode wijn, dan noten, gevogelte, vis en zeevruchten samen met volkorenproducten.

Fruit, groenten, extra vierge olijfolie en gezonde omega 3 vetten vormen de basis van de voedingspiramide.

Elk mens dient zich ervan bewust te zijn van het soort voeding dat hij binnenkrijgt en de voedingsmiddelen die hij eet om het lichaam te voorzien van essentiële voedingstoffen die het nodig heeft om zijn taken uit te voeren. Een tekort of gebrek aan voedingsstoffen kan zowel op de korte als de lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsproblemen die moeilijk te behandelen kunnen zijn. Houd ook in gedachten dat slechte voeding de hoofdoorzaak is van onder andere overgewicht, hartziekte, depressie en nier- en leverproblemen.

Voeding verliest veel van de goede eigenschappen gedurende het kookproces. Biologische voeding wordt aangeraden, omdat het minder toevoegingen bevat en niet is behandeld met kunstmest en pesticiden die je gezondheid kunnen aantasten.

Tot slot: als je lijdt aan gezondheidsproblemen als gevolg van een slecht dieet, dan is het ontzettend belangrijk dat je je voeding begint te controleren. Een gebrek aan voedingsstoffen in je dieet zou kunnen worden aangepakt door middel van het innemen van supplementen, maar ideaal gesproken zou je deze voedingstoffen door middel van natuurlijke voeding moeten binnenkrijgen.

Bekijk Ook