Moeiteloos afvallen met deze dieettips

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, moet je om af te vallen zonder te lijden niet op dieet gaan. Het geheim is om te leren om op de juiste manier te eten, en om je consumptie van verzadigende, gezonde voedingsmiddelen te verhogen.
Moeiteloos afvallen met deze dieettips
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 31 januari, 2019

Wanneer we erover nadenken om op dieet te gaan, denken we automatisch dat het vreselijk zal zijn, dat we de hele tijd honger zullen hebben en dat we voortdurend een vreselijk humeur zullen hebben. Toch is moeiteloos afvallen zonder te lijden mogelijk.

Hoe? We zullen het je in dit artikel vertellen.

Moeiteloos afvallen zonder te lijden, hoe is het mogelijk?

Op dieet zijn is niet hetzelfde als lijden. Dit is een idee dat we ten onrechte hebben ontwikkeld en dat van generatie op generatie in stand wordt gehouden.

Het goede nieuws is dat je absoluut kunt afvallen zonder honger te lijden, zonder bang te hoeven zijn voor het ‘jojo-effect’ en zonder depressief te worden of slecht gehumeurd of boos te zijn.

Moeiteloos afvallen kan door deze dieettips toe te passen.

1. Zeg vaarwel tegen voedingsmiddelen die je stofwisseling vertragen

Moeiteloos afvallen door brood te vermijden

We kunnen het voedsel dat ons lichaam niet ten goede komt, maar het in plaats daarvan juist schaden, verdelen in drie groepen:

  • bewerkte suikers
  • bewerkte meelsoorten
  • oliën

Hoeveel van deze voedingsmiddelen heb je tot nu toe met regelmaat geconsumeerd? Vast en zeker de meerderheid ervan, zo niet alle.

Een van de problemen die deze voedingsmiddelen veroorzaken is een opgeblazen gevoel. Een van de redenen waarom het je niet lukt om af te vallen, is dan ook dat het zetmeel en de vetten die deze producten bevatten zich in je lichaamsweefsels ophopen.

2. Moeiteloos afvallen door niet bewust op dieet te gaan

Hoewel het raar lijkt, is het beste dieet voor gewichtsverlies zonder lijden eigenlijk… niet op dieet zijn!

Dit komt omdat het tellen van calorieën en het lezen van de etiketten op voedselverpakkingen, evenals dagelijks op de weegschaal gaan voor veel mensen verandert in een obsessie.

Voortdurend nadenken over je gewicht en over welk voedsel ‘toegestaan ​​of niet toegestaan’ is, is niet goed voor je fysieke of mentale gezondheid.

Daarom is het beter om niet bewust op dieet te gaan. Vooral als het gaat om diëten die wonderbaarlijk gewichtsverlies in slechts enkele weken beloven.

3. Eet een goed ontbijt

Moeiteloos afvallen door een goed ontbijt te nuttigen

Je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft is de basis van een goed dieet. Het nuttigen van een gezond ontbijt is dan ook om veel redenen van fundamenteel belang.

  • Ten eerste omdat het je lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen om een ​​lange werkdag te doorstaan ​​(onthoud dat je veel uren hebt geslapen en dat je gedurende die tijd niets hebt gegeten).
  • Ten tweede omdat een compleet ontbijt je helpt om ongezonde trek gedurende de dag te voorkomen en ervoor zorgt dat je tot aan de lunch verzadigd bent.
  • Bovendien geeft het je energie voor lichaamsbeweging en om productiever te zijn.

Langdurig vasten zorgt ervoor dat het lichaam vet opslaat omdat het geen voedsel ontvangt. Het houdt vet vast omdat het bang is dat het niets binnen zal krijgen om op te teren.

Probeer de volgende voedselgroepen in je ontbijt op te nemen:

  • fruit
  • groenten
  • zuivelproducten
  • granen

Niets dat gefrituurd of gebakken is, of veel suiker bevat.

4. Ga niet voortdurend op de weegschaal

Je gewicht schommelt vanwege verschillende factoren.

  • Bijvoorbeeld, jezelf ‘s ochtends wegen voor het ontbijt is niet hetzelfde als jezelf ‘s avonds wegen nadat je de hele dag door verschillende maaltijden hebt gegeten.
  • Ook zal de weegschaal een ander gewicht aangeven wanneer je jezelf vóór het trainen weegt dan erna.
  • Je gewicht kan zelfs veranderen afhankelijk van of je wel of niet naar de wc bent geweest, hoeveel water je hebt gedronken en, indien je een vrouw bent, of je menstrueert.

Het gezondste dat je kunt doen, is jezelf één keer per maand wegen. Probeer jezelf in dit geval dan wel iedere maand onder dezelfde omstandigheden te wegen (bijvoorbeeld altijd na het eten van je ontbijt en voor het sporten).

5. Moeiteloos afvallen door vaker te eten (maar kleinere porties)

Moeiteloos afvallen door lichte maaltijden te eten

Een van de grootste problemen met ‘magische diëten’ is dat ze de voedselinname sterk verminderen. Dit is niet goed omdat ons lichaam verschillende voedingsstoffen nodig heeft.

Het is niet aan te raden om alleen yoghurt te eten tijdens de lunch, of een avondmaaltijd die alleen uit een kom soep bestaat. Een goede manier om af te vallen zonder honger te lijden, is door vaker te eten, maar op een slimme manier.

Wat houdt dit in? In principe betekent het dat je in plaats van vier grotere maaltijden te nuttigen, je beter zes kleinere maaltijden kunt nuttigen. Je eet dezelfde hoeveelheid voedsel, maar verdeeld over meer momenten.

Het is een goed idee om iedere drie à vier uur te eten. Op die manier zul je minder honger hebben tijdens de lunch of het avondeten. Bovendien zal je lichaam continu meer energie hebben en je maag zal vetten verbranden terwijl het bezig is om je eten te verteren.

6. Kauw je eten goed

Ook dit is een goede truc die je kan helpen om af te vallen zonder jezelf bloot te hoeven stellen aan ‘wonderdiëten’.

  • Als we langzaam eten, werken we minder voedsel naar binnen. Dat komt omdat normaal gesproken, wanneer onze hersenen het signaal van onze maag ontvangen dat we vol zitten, het meestal te laat is.
  • Probeer op elke hap dertig keer te kauwen. Dit zal helpen om je spijsvertering te verbeteren, doordat het eten al meer verwerkt in je maag terechtkomt.
  • Ook het gebruik van kleinere borden kan je helpen om je doel te bereiken. Op die manier geef je jezelf automatisch kleinere porties.

7. Moeiteloos afvallen door jezelf geen dingen te ontzeggen waar je van houdt

Vrouw die een ijsje eet

Je kunt altijd met mate genieten van ijs, een stuk taart of een hamburger. Eet één keer per week een van je favoriete gerechten en wees niet bang dat je hierdoor valsspeelt.

Het geweldige hieraan is dat het je zal helpen om zenuwachtigheid en onbedwingbare trek te vermijden. Ook zal het behulpzaam zijn de volgende keer dat je een bord met voedsel waar je van houdt voor je neus krijgt.

Aangezien het ervoor zal zorgen dat je niet de behoefte voelt om het binnen enkele seconden allemaal naar binnen te werken.

8. Eet meer eiwitten

Deze voedingsstof biedt veel voordelen voor ons lichaam en maakt moeiteloos afvallen mogelijk.

Probeer in elke maaltijd eiwitten op te nemen samen met fruit en groenten voor een verzadigd en energiek gevoel. Eiwitten bevatten weinig calorieën, vertragen de spijsvertering en zijn gezond.

9. Laat je niet afleiden terwijl je eet

Schakel de tv uit, leg je telefoon naast je neer en stop met het lezen van dat boek waarvan je houdt tijdens het eten. Als je iets anders doet terwijl je eet, zul je meer voedsel consumeren en zal het voedsel in de meeste gevallen ook van slechtere kwaliteit zijn.

Je kauwt ook niet zo goed als je zou moeten en je hersenen zullen meer tijd nodig hebben om de boodschap van je maag te ontvangen dat je vol zit. Dit komt omdat ze op iets anders gericht zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114516001550

  • Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., … Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.084038

  • Strychar, I. (2006). Diet in the management of weight loss. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.045037

  • Paddon-Jones, D., Westman, E., Mattes, R. D., Wolfe, R. R., Astrup, A., & Westerterp-Plantenga, M. (2008). Protein, weight management, and satiety. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1558S


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.