Vijf symptomen van anuskanker

Hoewel je je misschien zou schamen om voor dit soort symptomen naar de dokter te gaan, is het van essentieel belang om de eerste tekenen van anuskanker zo snel mogelijk te laten diagnosticeren. Dit is vooral belangrijk in het geval je last hebt van rectale problemen.
Vijf symptomen van anuskanker

Laatste update: 23 september, 2018

Je hoort eigenlijk bijna nooit iets over anuskanker. Anuskanker is een stille ziekte en komt lang niet zo vaak voor als long- of borstkanker. Het is belangrijk om je bewust te zijn van vijf symptomen van anuskanker.

Volgens de Spaanse Vereniging tegen Kanker zijn 1,9 procent van alle tumoren in het spijsverteringskanaal vormen van anuskanker. Hoewel dit misschien niet veel lijkt, is het toch belangrijk om je bewust te zijn van het gegeven dat anuskanker zich in de afgelopen jaren steeds vaker voordoet. Dit komt voornamelijk door risicofactoren als:

  • Tabaksgebruik
  • Hogere levensverwachting
  • Humaan papillomavirus (HPV)

De ziekte komt over het algemeen vaker voor bij mannen, maar ook vrouwen die vijftig jaar of ouder zijn worden vaker met deze ziekte geconfronteerd.

Het grootste probleem met anuskanker is dat de ziekte vordert zonder duidelijke symptomen van anuskanker te vertonen. Daarnaast verwarren mensen die last hebben van aambeien de bloedingen en zwellingen vaak met een aambei. Dit is de reden dat ze voor deze symptomen nooit langsgaan bij een deskundige.

Aangezien informatie in dit geval ons sterkste wapen is, kunnen we het beste maar even kijken naar enkele van de voornaamste eigenschappen van deze ziekte.

Anuskanker, de stille ziekte

Velen van ons schenken niet echt veel aandacht aan hun lichamelijke processen. We gaan naar de wc zonder erover na te denken of het misschien niet verstandig zou zijn om te kijken of er geen sprake is van abnormaliteiten of bloedsporen in onze ontlasting.

De anus is niet alleen het lichaamsdeel waar ontlasting ons lichaam verlaat: het is belangrijk om te onthouden dat onze anus onderdeel uitmaakt van onze darmen, met name de dikke darmHet is een ringvormige spier die uit meerdere cellen bestaat die om de een of andere reden genetische veranderingen kunnen ondergaan waardoor er abnormale of kankerachtige cellen ontstaan.

Over sommige risicofactoren hebben we zelf controle, maar zoals je waarschijnlijk wel weet, is een gezonde levensstijl niet altijd voldoende om kanker tegen te gaan. Er kan ook sprake zijn van factoren die we over het hoofd zien en vervolgens om wat voor reden dan ook de ontwikkeling van kanker veroorzaken. Daarom is het ook zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van anuskanker.

5 symptomen van anuskanker

1. Bloedingen

Toiletpapier

Dit is het voornaamste symptoom waar je van op de hoogte moet zijn. Wanneer er af en toe sprake is van bloed in de ontlasting, dan kan dit veroorzaakt worden door meerdere factoren. Het is dus belangrijk om de juiste diagnose te krijgen.

  • Soms worden de bloedingen veroorzaakt door aambeien, een kleine infectie of een andere ziekte die een deskundige gemakkelijk kan diagnosticeren.
  • Het is echter belangrijk om je meteen je dokter te raadplegen zodra dit symptoom zich voordoet.

2. Een vol gevoel

De meeste mensen die anuskanker hebben gehad, ervoeren een vol gevoel in het rectale gebied. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat er een massa in de anus groeit die ongemak en soms zelf jeuk veroorzaakt.

  • Soms belemmeren deze massa’s de darmtransit dusdanig dat iemand zelfs de controle over zijn anusspieren verliest.
  • In eerste instantie valt de groei van deze massa’s bijna niet op. De meeste mensen gaan zelfs pas na zes maanden langs bij de dokter, wanneer de symptomen overduidelijk zijn geworden.

3. De verschijning van ‘wratjes’

Darmen

Anuskanker gaat vaak gepaard met het ontstaan van wratjes in het gebied rondom de anus. Deze wratjes kunnen zowel inwendig als uitwendig ontstaan en veroorzaken een hoop ongemak. De meeste mensen verwarren de wratjes met gewone zweertjes, maar het is juist belangrijk om dit soort wratjes goed in de gaten te houden.

Schaam je vooral niet om hiervoor je dokter te raadplegen. Dit zal je juist geruststellen.

4. Veranderingen in de stoelgang

We hebben allemaal van tijd tot tijd weleens last van kleine probleempjes met onze stoelgang. Iedereen heeft weleens last van constipatie of diarree. Dit is normaal.

  • Symptomen waar je je zorgen over zou moeten maken zijn: controleverlies over je anusspieren en plotselinge incontinentie.
  • Naarmate de tumor groter wordt, kan je ook last krijgen van vochtuitscheiding uit de anus.

5. Jeuk

Toilet

Symptomen die zich in de onderste helft van het lichaam voordoen, zijn vermoeidheid in de onderrug, druk op de buik en jeuk rondom de anus.

  • Deze jeuk wordt meestal toegeschreven aan aambeien, waardoor de meeste mensen vertrouwen op hun gebruikelijke crèmes en behandelingen om het ongemak te verzachten.
  • Ook in dit geval moeten we echter benadrukken hoe belangrijk het is om een dokter te raadplegen op het moment dat je last krijgt van dit soort symptomen.

Een vroege diagnose zorgt ervoor dat de kans groter is dat de ziekte succesvol behandeld kan worden.

In sommige gevallen wordt anuskanker pas in een vergevorderd stadium gediagnosticeerd. Dits is vaak wanneer de tumor zich al heeft verspreid naar de lymfeklieren. In deze gevallen is de behandeling vaak zeer heftig.

De medische kennis van deskundigen wordt met de dag groter en er worden dan ook voortdurend nieuwe technologieën, behandelingen en medicijnen ontwikkeld. Zorg daarom dat je een dokter raadpleegt wanneer een van bovenstaande symptomen van anuskanker zich voordoen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Cancer Society (ACS). (2014). Colorectal Cancer Overview. American Cancer Society.
  • Monson, J. R. T., Weiser, M. R., Buie, W. D., Chang, G. J., & Rafferty, J. F. (2013). Practice parameters for the management of rectal cancer (revised). Diseases of the Colon and Rectum. https://doi.org/10.1097/DCR.0b013e31828cb66c
  • Glynne-Jones, R., Nilsson, P. J., Aschele, C., Goh, V., Peiffert, D., Cervantes, A., & Arnold, D. (2014). Anal cancer: ESMO-ESSO-ESTRO clinical practice guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. European Journal of Surgical Oncology. https://doi.org/10.1016/j.ejso.2014.07.030

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.