Vijf soorten natuurlijk vergif om van ongedierte af te komen

Of je nu een tuin hebt en je planten wilt bevrijden van insecten die ze kunnen opeten, of als je denkt dat je met muizen samenwoont, je kunt eenvoudige zelfgemaakte methoden gebruiken om ze te elimineren. Lees meer in dit artikel!
Vijf soorten natuurlijk vergif om van ongedierte af te komen

Laatste update: 22 juni, 2018

Het natuurlijk vergif om het ongedierte uit te roeien dat wij nodig hebben is afhankelijk van het soort insecten dat ons en ook het milieu beïnvloedt waarin zij worden gevonden. Als je op zoek bent naar natuurlijke oplossingen voor de ongewenste bezoekers in je huis, zal wat we je gaan vertellen zeer behulpzaam zijn.

Op een bepaald moment in ons leven, zullen we last krijgen van kleine wezens die onze tuin of ons huis binnendringen. Er zijn vele soorten plagen:

  • mieren, kakkerlakken en andere insecten
  • onkruid en microben
  • muizen, misschien wel de meest angstaanjagende soort

Hoe het ook zij, het is altijd goed om een manier te hebben waarmee je het probleem bij de wortel kunt uitroeien. Hier tonen we je een aantal zelfgemaakte oplossingen om natuurlijk vergif te maken om verschillende soorten ongedierte uit te roeien en te kunnen vergeten. In ieder geval voor een tijdje.

Risico’s van het gebruik van pesticiden

Wanneer een insect ons huis binnendringt, zal de eerste oplossing zeker het gebruik van pesticiden zijn. Dit is echter niet het beste alternatief.

Ten eerste omdat het ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat incidentele of opzettelijke blootstelling aan bepaalde chemische stoffen – zelfs in kleine hoeveelheden – uiterst schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

De statistieken die door deze organisatie worden gepubliceerd vermelden dat zelfvergiftiging die toe te schrijven is aan de te voorkomen opname van een pesticide 186.000 sterfgevallen in 2002 bedroeg.

Dit is niet de enige kans op vergiftiging. Het kan ook ontstaan door de consumptie van voedsel of zelfs besmet drinkwater. Daarom kiezen veel mensen voor biologische groentetuinen. Hoewel ongedierte de productie kunnen beïnvloeden, maken zij geen gebruik van deze methoden.

Vijf soorten natuurlijk vergif voor het uitroeien van ongedierte

1. Koriander

Koriander

Koriander is een goed afweermiddel om mijten te doden. De bereiding is eenvoudig: je moet deze plant tien minuten laten koken, het mengsel zeven en met een spray op de planten spuiten.

2. Lavendel

Met een infusie van 300 gram vers lavendelblad en een liter water kun je mieren afstoten. Voordat je gaat spuiten, moet je dit preparaat laten afkoelen, zodat het kan gaan werken.

3. Suiker en zuiveringszout om van kakkerlakken af te komen

Suiker en baking soda

Het is één van de meest gebruikte middelen om ongedierte uit te roeien. Tegelijkertijd is het ook een van de meest gewilde. Kakkerlakken zijn uiterst onaangename insecten die zich verstoppen in meubels, leidingen, laden, verwarmingselementen, openingen en scheuren. Om ze te elimineren, kun je een beroep doen op de volgende bereiding:

  • Meng in een of meer bakken of potten gelijke delen suiker, waardoor kakkerlakken worden aangetrokken, en zuiveringszout, waardoor ze worden gedood. Voeg ook een klein beetje water aan toe.
  • Plaats de bakken vervolgens op de plaatsen waar kakkerlakken het meeste voorkomen in je huis.
  • Een andere optie is om het direct op de vloer te strooien. In dit geval is het beter om geen water aan het mengsel toe te voegen.

Natuurlijk kun je ook je toevlucht nemen tot insecticiden, vallen en aas om jezelf van deze plaag te bevrijden. Onze natuurlijke en goedkope optie kan echter net zo effectief zijn als chemische middelen.

Naast deze oplossing is het noodzakelijk om orde en hygiëne in huis te handhaven om het verschijnen van kakkerlakken te voorkomen. Probeer daarom het huis schoon en geventileerd te houden, de barsten in de muur te dichten en geen voedselresten in de gootsteen achter te laten, omdat dit hen aantrekt.

4. Knoflook, een krachtig insecticide

Het is een uitstekende manier om je planten buiten het bereik van allerlei insecten te houden. Knoflook is een krachtige afweermiddel, en met een eenvoudige bereiding, kun je er zeker van zijn dat je tuin niet zal lijden.

Om deze infusie te maken moet je een hele knoflook persen en het resultaat mengen met twee glazen water. Zodra je een glad mengsel hebt, laat je het 24 uur staan.

Voeg tenslotte drie liter water toe aan deze bereiding en je bent klaar om te gebruiken. Spuit het op je planten en je hebt geen last meer van de insecten in de tuin.

5. Kom van muizen af met zuiveringszout

Zuiveringszout

Ongetwijfeld is dit het soort ongedierte wat ons het meeste ongemak bezorgt. Daarnaast zijn muizen nachtdieren, dus houden ze ons ook uit onze slaap. Het is niet vreemd om piepen en krassen te horen in de muren terwijl je probeert te slapen.

Als je op natuurlijke wijze van muizen af wilt komen, kan zuiveringszout helpen. Je moet het combineren met meel en suiker. De laatstgenoemde – suiker – moet in grotere hoeveelheden dan de andere worden toegevoegd (ongeveer 50% meer).

Plaats deze bereiding in kleine bakjes waaruit de knaagdieren kunnen eten. Na inname sterven ze door de gassen die de kooldioxide genereert wanneer het in contact komen met de maagzuren.

De behandeling van ongedierte is belangrijk, vooral als ze zich al gevestigd hebben in een bepaalde ruimte. In het geval dat het je niet lukt van hen af te komen, is het ‘t beste om contact op te nemen met een professional. Zij zullen weten hoe je om moet gaan met de situatie, met producten die niet zo schadelijk voor de gezondheid zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Plenge, F. Sierra, J. Castillo, Y. (2007). Riesgos a la salud humana causados por plaguicidas. Tecnociencia.
  • Barrera, J. F. (2007). Manejo holístico de plagas: más allá del MIP. XXX Congreso Nacional de Control Biológico-Simposio Del IOBC.
  • Matas, S. J. (2013). Comportamiento de plaguicidas persistentes en el medio ambiente. Centro Interdisciplinario de Investigación Para El Desarrollo Integral Regionla Unidad Durango Del Instituto Politécnico Nacional.
  • Chapagain, R. (2011). Regulación internacional del uso de pesticidas: la experiencia de Costa Rica. Rev Costarr Salud Pública.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.