Vier tips om nierziekte te voorkomen

Hoewel er niet altijd een verband bestaat, hebben mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en diabetes doorgaans meer kans om nierstenen te ontwikkelen. Houd dit dus in de gaten met je dokter.

Nierziekte is een ernstig medisch probleem waar iedereen last van kan krijgen. Doordat je nieren verantwoordelijk zijn voor het elimineren van gifstoffen die je lichaam binnendringen via het voedsel dat je consumeert, kan het hebben van goede eetgewoontes helpen om dit probleem te vermijden.

Welke maatregelen zou je moeten treffen om nierziekte te voorkomen? Je nieren regelmatig ontgiften? Houd je een gebalanceerd dieet aan of eet je gewoon waar je zin in hebt?

Nierproblemen zijn vaak erg complex, omdat ze geregeld stil aanwezig kunnen zijn en pas worden opgemerkt wanneer ze een ernstiger stadium hebben bereikt waarin de problemen moeilijker zijn om te behandelen. Doorgaans voel je alleen pijn wanneer je last hebt van nierstenen.

Wat is nierziekte?

Nierziekte (ook wel bekend als nefropathie) is een aandoening die ervoor zorgt dat je nieren minder goed in staat zijn om naar behoren te kunnen functioneren. Dit probleem wordt beetje bij beetje steeds ernstiger, tot op het punt dat één of beide van je nieren helemaal niet meer werken.

Gelukkig kan in de meeste gevallen de nierfunctie weer hersteld worden wanneer de aandoening eenmaal is opgespoord.

Je dokter zal je een lijst van aanbevelingen geven die je tot in detail zou moeten opvolgen. Naast deze aanbevelingen kun je ook deze tips proberen:

1. Let op wat je eet

Waarschijnlijk heb je al meerdere keren in je leven te horen gekregen dat je een gevarieerd dieet zou moeten aanhouden. Dit wordt niet alleen gezegd omdat je op die manier gezondere en lekkerdere maaltijden kunt creëren. Een gevarieerd dieet zal je lichaam namelijk ook voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft, waardoor de ontwikkeling van nierziekte voorkomen kan worden.

Voedingsmiddelen die je in je dieet zou op moeten nemen zijn:

Bosbessen

Bosbessen

Bosbessen zijn een geweldige keuze om je te helpen nierziekte te voorkomen of om met nierziekte om te gaan als je er helaas al last van hebt. Naast de heerlijke en verfrissende smaak die ze hebben zitten bosbessen ook vol antioxidanten.

Hoewel bosbessen doorgaans vrij prijzig zijn, hoef je gelukkig maar vijfentwintig besjes te eten om je lichaam te voorzien van 800 tot 1000 mg fosfor. Bovendien bevatten bosbessen ook helemaal geen kalium. Dit is positief, omdat kalium een voedingsstof is die je zou moeten proberen te vermijden als je een verhoogde kans hebt om nierziekte te ontwikkelen.

Lees ook: Natuurlijke detox met blauwe bessen en yoghurt

Selderij

Voorheen werd gedacht dat je het eten van selderij beter kon vermijden als je last had van nierziekte, maar juist het tegendeel is waar: selderij biedt in dit geval juist allerlei voordelen.

De voedingsstoffen in selderij kunnen helpen om de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam in balans te brengen en je immuunsysteem verbeteren. Deze twee factoren worden meestal aangetast wanneer nierziekte toeslaat.

Daarnaast zorgt selderij ervoor dat je gemakkelijker afvalt wanneer je het in je dieet opneemt. Dit komt doordat één stengel selderij maar tien calorieën bevat en je lichaam al meer energie verbruikt om selderij te absorberen.

Aubergine

Aubergine

Patiënten die reeds met nierziekte moeten leren leven, houden doorgaans een zeer streng dieet aan. Een van de voedingsmiddelen die echter altijd wordt aanbevolen is aubergine. Deze groente is rijk aan voedingsvezels die kunnen helpen om de werking van je spijsverteringssysteem te verbeteren.

Daarnaast voorziet aubergine het lichaam van vitamine B en C en ook foliumzuur. Dit zijn allemaal essentiële voedingsstoffen voor het lichaam.

Probeer niet te veel proteïnen te eten

Hoewel je lichaam proteïne wel nodig heeft, zou slechts tien tot vijfendertig procent van je dagelijkse dieet uit deze voedingsstof moeten bestaan om nierziekte te voorkomen. Bovendien is het beter om plantaardige proteïnen te consumeren in plaats van dierlijke proteïnen.

2. Beperk je zoutinname

Tegenwoordig zijn we er zo aan gewend geraakt om grote hoeveelheden zout te consumeren, dat we ons er waarschijnlijk niet eens van bewust zijn hoeveel zout we in werkelijkheid binnenkrijgen. Zout is aanwezig in de meeste bewerkte voedingsmiddelen en als je niet uitkijkt, kan je zoutinname ervoor zorgen dat je last krijgt van nierziekte.

Een goede manier om te beginnen is minder zout gebruiken wanneer je zelf kookt. Salades kun je bijvoorbeeld eten zonder zout toe te voegen, zelfs als het recept dat je opvolgt een snufje zout bevat.

De meeste sladressings zijn rijk aan zout en andere conserveringsmiddelen.

Zout

Wanneer je zelf kookt, kun je het beste zeezout gebruiken. Andere verkrijgbare zoutvervangers kun je het beste vermijden. Deze producten bevatten doorgaans chemicaliën die ook een negatieve invloed kunnen hebben op je nieren. De reden waarom je tafelzout het beste kunt vermijden is omdat het je bloeddruk kan verhogen, waardoor er complicaties kunnen optreden met diabetes en andere aandoeningen.

3. Houd je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk in de gaten

Wist je dat mensen die een hoge bloeddruk of diabetes hebben meer kans hebben om nierziekte te ontwikkelen? Dit komt doordat deze aandoeningen beide invloed hebben op je nierfunctie.

Wanneer je bloeddruk hoger is dan normaal, dan is het voor je nieren moeilijker om gifstoffen uit je bloedbaan te filteren en deze gifstoffen via de urine te elimineren. Als je deze aandoening dus niet in de gaten houdt en onder controle probeert te houden, dan kunnen je nieren uiteindelijk onomkeerbare schade oplopen.

In het geval van diabetes kan een hoge bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je lichaam te veel proteïne verliest via de urine. Als je dus last hebt van diabetes, dan moet je ervoor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel onder controle houdt.

Daarnaast zou je je nierfunctie twee keer per jaar moeten laten onderzoeken door je dokter.

4. Regelmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Een gebrek aan lichaamsbeweging is een van de grootste vijanden voor je nieren. Wanneer je te veel tijd zittend doorbrengt of niet beweegt, dan kunnen je nieren trager worden en moeilijkheden ervaren bij het uitvoeren van hun normale taken.

Je kunt nierziekte helpen voorkomen door elke dag een beetje te bewegen. Probeer op zijn minst dertig minuten per dag te bewegen of drie keer per week te sporten.

Nierziekte kan een zeer negatieve invloed hebben op je leven. Daarom is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen om te voorkomen dat je er last van krijgt. Als je reeds last hebt van dit probleem, dan is het belangrijk om te weten dat je deze situatie kunt omkeren door deze kleine veranderingen aan te brengen in je leefstijl.

Bekijk Ook