5 tips voor gezondere nieren

Water drinken is fundamenteel om je nieren gezond te houden. Het helpt gifstoffen te verwijderen en houdt je lichaam gehydrateerd.
5 tips voor gezondere nieren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je waarom het zo belangrijk is om gezondere nieren te hebben?

Je nieren hebben de verantwoordelijkheid voor het filteren, absorberen en re-absorberen van water, zout en ionen in je lichaam. Het zijn de organen die gifstoffen uit je bloed verwijderen. Het zijn de meest belangrijke organen in je urinaire systeem.

Nu dat je begrijpt hoe belangrijk gezonde nieren zijn, lees verder en volg de volgende tips op.

Probeer deze tips voor gezondere nieren

1. Volg een gezond dieet

Gebakken ei met spek

Overmatige consumptie van voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten, laat je nieren overuren maken, omdat deze voedingsmiddelen je nieren overladen met gifstoffen. 

Het resultaat is een ophoping van gifstoffen die je nieren harder laat werken dan normaal om je lichaam schoon te houden.

Ook is het belangrijk om je cholesterolniveau onder controle te houden. Mensen met een te hoge cholesterol hebben vaak ook nierproblemen (en ernstige problemen als zij al nierfalen hadden).

Kies voor een dieet dat rijk is aan:

  • groenten
  • fruit
  • gezonde vetten 

2. Voorkom overmatig gebruik van medicijnen

Overmatig gebruik van ontstekingsremmers en pijnstillers kan nierschade opleveren en kan leiden tot andere onomkeerbare consequenties.

Neem dus altijd de medicatie die je dokter je heeft voorgeschreven, maar wees voorzichtig met vrij verkrijgbare medicatie en vermijd verslaving of overmatig gebruik.

3. Eet niet te veel zout

Zout

Zout zit standaard al bijna in alles wat we koken en eten. Dit betekent echter niet dat je zout moet misbruiken, want dat zal het lastig maken gezondere nieren te krijgen.

Omdat zout al in bijna alles verwerkt zit, moet je extra opletten dat je niet te veel ervan eet. Wanneer je te veel zout eet, moeten je nieren overwerk verrichten. Als je meer zout consumeert dan je in staat bent te verwijderen, kunnen er problemen ontstaan.

Maar hoe kan je de zoutinname verminderen? Gebruik als eerste minder zout tijdens het koken. Dit is de makkelijkste stap.

Ook moet je de consumptie van zoute producten verminderen, zoals:

  • Fastfood
  • Frisdrank
  • Voedingsmiddelen uit blik

Het beste kan je alles wat je eet zelf bereiden. Als dit niet in je levensstijl past, probeer dan genoeg bladgroenten te eten en voldoende water te drinken. 

4. Blijf gehydrateerd

Thee

Omdat je nieren verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van gifstoffen via je urine, hebben ze veel vloeistof nodig, vooral water. De grote meerderheid van de nierproblemen komen voort uit  dehydratie. 

Desondanks raken veel mensen verveeld door het drinken van water. Als jij dit ook ervaart, raden we je aan om twee of drie keer per dag een gezond drankje te nemen, zoals hibiscuswater.

De rest van de aanbevolen twee liter water per dag moet bestaan uit normaal, natuurlijk water.

Als je leeft in een warm klimaat of veel fysieke activiteiten doet, heb je wellicht een grotere hoeveelheid water nodig.

5. Matig je consumptie van eiwitten en zuivel

Je lichaam is een machine waarbij een overmaat kan leiden tot ernstige problemen.

Het eten van te veel eiwitten of zuivel is gerelateerd aan nierstenen en nieren die niet goed functioneren.

  • Nierstenen kunnen ontstaan wanneer er te veel calcium, oxalaat en fosfor opbouwt in je nieren.
  • Als de niersteen klein is, kan deze worden afgebroken en verwijderd via de urinewegen. Als hij groter is dan de urinebuis, is er meestal een operatie nodig.

Ideaal is om niet meer dan twee glazen melk of 40 gram kaas per dag te nuttigen. Ook is het aanbevolen om plantaardige eiwitten te eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.