Waarom wandelen gunstig is voor de hersenen
Wellicht heeft de titel van dit artikel je verbaasd. Kan de eenvoudige gewoonte om te wandelen onze hersenen creatiever maken en ervoor zorgen dat we gelukkiger zijn? Jazeker. Niet alleen wij zeggen dit, de meerderheid van doktoren en neurologen zijn het hier ook mee eens.
Een van deze deskundigen is bijvoorbeeld neuroloog Jose Angel Obeso, directeur van het Centro Integral en Neurociencias (Centrum voor Neurowetenschappen) in Madrid, Spanje.
Zijn dagelijkse werkzaamheden in het ziekenhuis en de interactie met mensen die leiden aan depressies hielpen hem in te zien hoe therapeutisch het kan zijn om mensen een ‘uur wandelen per dag’ voor te schrijven – in een natuurlijke omgeving natuurlijk.
Zoals je misschien al weet kunnen depressie en zelfs lange periodes van veel stress of angst ervoor zorgen dat er een gebrek ontstaat in de fundamentele cognitieve processen in onze hersenen, zoals het geheugen, begripsvermogen, onze creativiteit enzovoort. Door elke dag te wandelen zullen al deze processen merkbaar verbeteren.
Je hebt dus geen excuus. We zijn er zeker van dat je na het lezen van dit artikel dit effectieve en therapeutische middel in de praktijk zult brengen. Ga dus lekker wandelen!
Het ‘geautomatiseerde brein’ en ongelukkigheid
Er is nog een zeer interessant aspect dat we moeten onthouden. Sommige gewoontes kunnen onze hersenen, zonder dat we het doorhebben, ‘automatiseren’ en daardoor gestrest maken. Vergeet deze aspecten niet:
- De grootste vijand van de hersenen is routine. Door elke dag alsmaar dezelfde dingen te doen, vallen we in een soort depressie en een onvermijdelijke ontmoediging. Beetje bij beetje zullen onze hersenen trager worden.
- Ons aandachtsvermogen is niet meer hetzelfde als voorheen, want we hebben namelijk geen nieuwe stimuli om ons op te richten. Er kan sprake zijn van gaten in ons geheugen, omdat bijna niks nog interessant voor ons is. Door een lage motivatie is ons geheugen minder actief.
- Routine verlaagt ons enthousiasme en werkt ontmoedigend en het gevolg hiervan is goed merkbaar in de hersenen. Er is sprake van minder neurale verbindingen, minder raakpunten.
- Dag na dag zullen onze hersenen steeds automatischer reageren op dingen. Er is geen sprake meer van momenten van genot of creativiteit en de hersenen worden beheerst door vastgestelde richtlijnen. Onze hersenen worden op dezelfde manier gestuurd als een geprogrammeerde computer. Dit is een groot risico voor onze emotionele gezondheid alsook onze lichamelijke gezondheid.
Volgens Dr. Jose Angel Obeso hebben vooral mensen in grote steden last van geautomatiseerde hersenen; mensen die vrijwel alleen aandacht geven aan hun emotionele behoeftes en die in steden leven waar sprake is van veel vervuiling en hoge stresslevels.
Wandelen, een daad van persoonlijke vrijheid
Wandelaars hebben geen verplichtingen, alleen het simpele genot zichzelf met elke stap tijdens de wandeling meer te bevrijden.
Volgens Dr. Jose Angel Obeso kun je de voordelen van wandelen niet al vanaf dag één merken, maar wel na minstens een week, wanneer wandelen een gewoonte is geworden in ons leven. We beginnen dan langzaam aan de volgende therapeutische resultaten te merken:
De hersenen komen tot rust
- Tijdens het wandelen hoeven de hersenen zich nergens anders zorgen over te maken. Lopen is makkelijk, iedereen kan het.
- Daarnaast krijg je een extra dosis zuurstof binnen van de pure lucht van de natuur, waardoor je je zelfs nog beter zult voelen.
- Op dit moment wordt de frontale kwab gestimuleerd, die geassocieerd wordt met creativiteit en de gemoedstoestand.
- Als hier ook nog de natuurlijke vrijlating van endorfines bij komt kijken, vindt er pas echt magie plaats. De hersenen zijn meer euforisch en optimistisch.
Verhoogde creativiteit door te wandelen
Een verbeterde gemoedstoestand gaat gepaard met een verhoogde creativiteit. Er is geen sprake van druk.
Het hormoon cortisol, dat het lichaam aanmaakt wanneer het stress ervaart, verdwijnt en de muren van negativiteit worden neergehaald. We zijn dan in staat dingen van een andere kant te bekijken. We zijn meer ontspannen, enthousiaster en zelfverzekerder.
Door te wandelen ervaren we een gevoel van vrijheid
Als mensen zijn we er aan gewend om in kleine ruimtes te bewegen:
- ons huis
- de restaurants waar we heen gaan
- onze werkplek
- de supermarkt waar we boodschappen doen
Dit zijn allemaal begrensde ruimtes en ze zitten altijd vol met andere mensen. Het zijn ruimtes waarvan we weten dat ze ons doorgaans meer gespannen maken. De eenvoudige handeling om te gaan wandelen in een natuurlijke, open ruimte wordt echter ervaren als een geweldige daad van vrijheid en expansie.
Contact met de natuur door te wandelen
Volgens Dr. Jose Angel Obeso zouden we bovenal op zoek moeten gaan naar contact met de natuur. Dit contact kan worden gezien als de terugkeer naar de baarmoeder van onze moeder, ons begin. Het is geen spirituele handeling, maar eerder een biologische noodzaak.
Wanneer we in de stad wandelen, blijven we veel vervuiling inademen. Het is voor onze longen natuurlijk beter om te worden gevuld met pure zuurstof. Daarnaast is het voor onze ogen belangrijk om te worden blootgesteld aan nieuwe omgevingen en landschappen, nieuwe stimuli die onze hersenen kunnen verrijken
We hopen je met dit artikel te motiveren om elke dag een wandeling te maken, al is het maar voor een half uurtje. Ga naar het park, de bergen in of naar het strand. Je zult zien dat al binnen een paar weken zowel je lichamelijke als je emotionele gezondheid erop vooruit zullen zijn gegaan.
Wandelen is ongetwijfeld veel beter dan een pijnstiller of een vitaminepil.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2008.02225.x
- Mayer, F. S., Frantz, C. M. P., Bruehlman-Senecal, E., & Dolliver, K. (2009). Why is nature beneficial?: The role of connectedness to nature. Environment and Behavior. https://doi.org/10.1177/0013916508319745