De verschillen tussen artritis, osteoartritis en osteoporose

Degeneratieve aandoeningen zoals artritis, osteoartritis en osteoporose kunnen iedereen treffen, maar gewoonlijk komen deze kwalen meer voor bij vrouwen.
De verschillen tussen artritis, osteoartritis en osteoporose
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 13 november, 2018

Artritis, osteoartritis en osteoporose zijn niet hetzelfde.

Wie aan een van deze aandoeningen lijdt, kent de verschillen maar al te goed. Maar anderen kunnen toch gemakkelijk de termen door elkaar halen.

Deze medische realiteiten komen vandaag de dag veel voor bij de bevolking. Eén aspect hebben artritis, osteoartritis en osteoporose gemeen: ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het meest problematische is dat ze chronisch zijn en dat het hier gaat over degeneratieve aandoeningen, waarvoor er geen doeltreffende behandeling bestaat. Toch bestaat er medicatie die de symptomen kan verbeteren. Bovendien zijn er therapieën die helpen om de ontsteking, het verdoofde gevoel en de pijn te verminderen.

In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen deze drie kwalen. Op die manier krijg je hierin meer inzicht en kan je deze ziekten een beetje beter begrijpen.

De verschillen tussen artritis, osteoartritis en osteporose

Osteoartritis komt het meest voor

In de groep van reumatische aandoeningen is osteoartritis de meest voorkomende. Deze ziekte ontstaat als het kraakbeen begint af te takelen.

Vergeet niet dat het kraakbeen een weefsel is dat de uiteinden van de botten bedekt. Het zorgt ervoor dat de botten elkaar niet raken bij beweging. De pijn zal echter gewoonlijk pas verminderen als de persoon gaat liggen of rust.

Als het kraakbeen zijn kracht en kwaliteit verliest, kan dit wrijving, pijn en ontsteking veroorzaken.

Osteoartritis komt erg veel voor in de heupen, de knieën en de enkels (kortom: op elke plaats waar een lichaamsdeel het gewicht van het lichaam ondersteunt).

Spijtig genoeg bestaat er geen medicatie om deze aandoening te behandelen. Je kan de ontwikkeling van osteoartritis wel vertragen, maar je kan het niet stoppen.

Als je geen osteoartritis hebt en je wil voorkomen dat je deze ziekte krijgt, dan is het een goed idee om lichte sport te beoefenen en overgewicht te vermijden. Volg ook een evenwichtig dieet dat veel vitamine C bevat. Deze vitamine werkt als basis voor de productie van collageen.

Als je leven al bepaald wordt door osteoartritis, dan is een andere aanpak nodig. Zorg er zeker voor dat je altijd voldoende vitamine C inneemt en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, silicium en zwavel binnenkrijgt.

Artritis heeft niets te maken met ouder worden

Artritis heeft niks te maken met leeftijd

Misschien geloof je dit niet, maar artritis ontwikkelt zich niet over een termijn van enkele jaren. Bovendien is het ook geen kwaal die iedereen op oudere leeftijd treft.

Er bestaan inderdaad veel verschillende soorten artritis, maar deze ziekte treedt ook op bij kinderen en personen die een actief leven leiden, zoals atleten, en bij mensen die op het werk intensieve of veeleisende prestaties moeten leveren.

Artritis kan verscheidene oorzaken hebben:

  • Immuunsysteem: het immuunsysteem kan de synoviale membranen aanvallen (dat is de weefsellaag die de binnenkant van de gewrichten bekleedt).
  • Posttraumatische oorzaken: dit is het geval wanneer je een ongeval hebt gehad. Het kan ook optreden wanneer je herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoert (een voorbeeld: achter de computer werken kan dit proces versnellen).
  • Urinezuurkristallen:  ook de vorming van urinezuurkristallen kan leiden tot artritis.

Artritis gaat gewoonlijk gepaard met voortdurende en intense pijn. Bij mensen met osteoartritis zal de pijn verminderen als ze aan het rusten zijn, maar bij personen met artritis blijft de pijn voortduren.

Om artritis te voorkomen, moet je een dieet volgen dat veel calcium, omega 3- en omega 6-vetzuren bevat. Zorg daarnaast voor een matige lichamelijke beweging. Belangrijk is ook dat je tijd doorbrengt in de buitenlucht, want je hebt voldoende zonlicht nodig om vitamine D op te bouwen.

Osteoporose komt erg veel voor bij vrouwen

Osteoporose

Osteoporose is een systemische, chronische en slopende aandoening die de botten aantast. Wat vaak gebeurt, is dat er vele jaren voorbijgaan waarbij men zich niet bewust is van de ziekte. Op een bepaald moment breek je dan zonder zichtbare aanleiding een bot. Voor sommige mensen is dit een erg moeilijke realiteit om mee om te gaan.

Vergeet niet dat de weefsels van de botten zich voortdurend vernieuwen. Ze vormen nieuwe structuren en verwijderen oud weefsel. Op sommige momenten en vaak tijdens de menopauze zal dit evenwicht toch veranderen. Het lichaam vormt niet langer nieuw sterk weefsel. Na verloop van tijd verlies je botdichtheid. Het gevolg is dat het risico op breuken vergroot.

Bij osteoporose worden de botten poreuzer. Dit gebeurt vooral in de polsen, de heupen en de wervels.

Je kan deze aandoening behandelen door voedingssupplementen te gebruiken die veel calcium en vitamine C bevatten. Het zal je zeker helpen.

Vraag advies aan je arts. Als hij bisfosfonaten aanbeveelt, dan moet je dit zeker doen. Ze bevorderen heel sterk de opname van calcium in het botweefsel en ondersteunen de vernieuwing.

In de voorbije jaren zijn er verrassend genoeg een aantal soorten medicatie op de markt verschenen die gemaakt zijn met monoklonale antilichamen. Ze worden via speldenprikken ingebracht. Ze kunnen de levenskwaliteit van mensen met osteoporose opvallend verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.