Wat veroorzaakt buikvet en hoe ga je het tegen?

Veel mensen hebben wel wat vet op hun buik, zelfs als ze helemaal geen overgewicht hebben. Helaas is het ook voor veel mensen best moeilijk om van dit vet af te komen, ook al proberen ze allerlei soorten diëten en verschillende middeltjes.

Misschien zetten ze echter al hun inspanning gewoon verkeerd in en is de oplossing om van buikvet af te komen wel helemaal niet zo ingewikkeld.

In dit artikel kun je erachter komen wat buikvet veroorzaakt. We kijken naar de volgende mogelijke oorzaken: proteïnetekort, hormonale veranderingen, gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte lichaamshouding.

Wat veroorzaakt buikvet?

Buikvet

Wanneer we zeggen dat iemand overgewicht heeft, dan weten we dat we hiermee bedoelen dat hij te veel vet op zijn lichaam heeft of misschien wel last heeft van vochtretentie in verschillende delen van zijn lichaam, bijvoorbeeld de buik, dijen, armen, rug, billen etc.

Een van de meest voorkomende problemen van mannen en vrouwen van middelbare leeftijd is echter buikvet. Zelfs slankere mensen kunnen last hebben van buikvet waar ze maar niet vanaf kunnen komen, ook al vallen ze wel af op alle andere delen van hun lichaam.

Hieronder kun je erachter komen wat hier de reden voor kan zijn.

Een onevenwichtig dieet

Gezonde Vetten

Wanneer we ons afvragen waarom we last hebben van buikvet en hoe we er in vredesnaam vanaf kunnen komen, dan denken we vaak dat een verminderde calorie-inname de oplossing is.

Tegenwoordig wordt echter het idee dat we juist voedsel van hoge kwaliteit dat niet verwerkt is moeten consumeren populairder dan het idee dat we alleen maar zouden moeten letten op hoeveel calorieën we nu binnenkrijgen.

Om een gebalanceerd dieet aan te houden dat jou zal helpen van je buikje af te komen, is het volgende belangrijk:

  • Neem in elke maaltijd een vorm van proteïne op, waarbij je afwisselt tussen dierlijke proteïnen (bij voorkeur biologisch) en plantaardige proteïnen (peulvruchten, noten, avocado).
  • Ga voor volkoren in plaats van verwerkte granen.
  • Elimineer witte suiker uit je dieet en vervang dit door honing, suikerriethoning, hele suikerriet etc.
  • Eet geen verwerkte en gehydrogeneerde vetten meer. Deze vetten vind je vooral in gefrituurd voedsel, margarine of gebak. Probeer in plaats daarvan juist gezonde vetten te consumeren. Deze vetten vind je voornamelijk in koud geperste plantaardige oliën (bijvoorbeeld olijf-, kokos- en lijnzaadolie), avocado, noten, zaden, vette vis en boter of ghee.

Voedselintoleranties

Sommige mensen hebben een voedselintolerantie zonder zich hier bewust van te zijn. Dit kan dan leiden tot vormen van ongemak als een opgeblazen buik en spijsverteringsstoornissen.

Als je vermoed dat dit bij jou het geval is, dan kun je verschillende onderzoeken laten doen om dit vast te stellen. De meest voorkomende voedselintoleranties zijn gluten en lactose.

Een sedentaire levensstijl

Sporten

Lichaamsbeweging is van essentieel belang om een gezond gewicht te onderhouden. Bovendien kan het je helpen om vet te verliezen rondom je middel. Dit komt doordat een gebrek aan lichaamsbeweging ervoor zorgt dat we juist meer vet opslaan rond onze middel.

De meest geschikte vormen van lichaamsbeweging zijn trainingen met een hoge en middelmatige intensiteit. Het is al voldoende om twee à drie keer per week een half uurtje te trainen.

Hormonale veranderingen

Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je een buikje krijgt. Dit geldt vooral voor vrouwen die in de perimenopauze of menopauze zitten. Jongere vrouwen die een hoog gehalte oestrogeen in hun lichaam hebben kunnen echter ook last hebben van hormonale veranderingen.

Een gebalanceerd dieet is ook van essentieel belang om je hormonen te reguleren. Supplementen als maca, monnikspeper en yam kunnen hier goed bij helpen. Bovendien kunnen vrouwen die in de menopauze zitten ook profiteren van teunisbloemolie.

Gelukkig verdwijnen sommige hormonale stoornissen na verloop van tijd gewoon vanzelf, omdat het lichaam zich van nature aanpast.

Slechte lichaamshouding

Als geen van de oorzaken die we hierboven besproken hebben van toepassing zijn op jou, dan zou je ook kunnen nagaan of het vet op je buik bij jou veroorzaakt wordt door een slechte lichaamshouding.

Veel mensen hebben last van spinale misvormingen, zoals lordose en scoliose. Dit soort aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat het lichaam meer vet opslaat aan de zijkant van hun lichaam. Dit doet het lichaam zelf om de balans te bewaren.

Om dit probleem op te kunnen lossen, kun je het beste oefeningen doen om je houding te corrigeren. Dit soort oefeningen zullen je helpen te ontspannen en je wervelkolom en buik leniger en sterker maken. Ook manuele therapie kan hierbij behulpzaam zijn.

Categorieën: Gewichtsverlies Tags:
Bekijk Ook