12 natuurlijke middelen tegen angst

Onthoud dat regelmatige lichaamsbeweging ervoor kan zorgen dat je je beter voelt doordat je lichaam endorfines aanmaakt. Je zult meer zelfvertrouwen hebben en je gezondheid gaat erop vooruit.
12 natuurlijke middelen tegen angst

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 22 december, 2022

Als je regelmatig last hebt van angstproblemen, dan kan het zo zijn dat je hiervoor geen medicijnen wilt slikken, nog niet tenminste. Er bestaan genoeg veilige, natuurlijke middelen die je kunnen helpen bij angst. Zo kun je gebruik maken van mind-bodytechnieken alsook van supplementen of thee die een kalmerend effect hebben. Sommige middelen zullen meteen een positief effect hebben, terwijl andere meer op de langere termijn helpen de angst te verlichten. Hieronder hebben we 12 natuurlijke middelen tegen angst even op een rijtje gezet.

Probeer deze natuurlijke middelen tegen angst

1. Kamille

Als je soms vlagen hebt van nervositeit, dan kan een kopje kamillethee erg kalmerend zijn. Sommige van de bestanddelen in kamillethee werken op dezelfde wijze in op bepaalde receptoren in de hersenen als sommige medicijnen zoals valium.

Uit een studie uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania bleek dat er bij de patiënten die last hebben van een gegeneraliseerde angststoornis sprake was van een aanzienlijke vermindering van hun angstsymptomen nadat ze acht weken lang kamillesupplementen hadden ingenomen. Dit verschil was vooral merkbaar ten opzichte van de patiënten die alleen een placebo hadden ingenomen.

2. Groene thee

Groene Thee

Onderzoek toont aan dat groene thee kan helpen de hartslag onder controle te houden en de bloeddruk te reguleren. Enkele kleinere onderzoeken tonen aan dat de thee ook behoort tot de groep natuurlijke middelen tegen angst. Tijdens een studie bleek dat de testpersonen die vaak last hebben van angst veel kalmer en beter geconcentreerd waren wanneer ze voorafgaand aan een toets 200 milligram groene thee innamen.

3. Hop

Jazeker, ook bier bevat hop, maar je zult echter niet profiteren van de ontspannende eigenschappen van deze plant door bier te drinken. Het verdovende bestanddeel in hop is een volatiele olie. Alleen extracten en alcoholische oplossingen die worden gebruikt bij bijvoorbeeld aromatherapie bevatten deze olie. Hop wordt doorgaans gebuikt als kalmerend middel om slaperigheid te stimuleren en om slaap op te wekken.

4. Valeriaanwortel

Valeriaan

Valeriaan is een kalmerend kruid. De wortel is echter ook uitstekend geschikt voor het behandelen van slapeloosheid. De Duitse overheid heeft valeriaanwortel zelfs goedgekeurd als middel tegen slaapstoornissen. De meeste mensen consumeren valeriaanwortel in de vorm van capsules, daar de wortel nogal een onaangename geur heeft. Vaak wordt valeriaanwortel gecombineerd met andere kalmerende kruiden zoals hop, kamille en citroenbalsem.

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is veilig en goed voor de geest. Daarnaast is het ook een goed tegengif tegen depressie en angst, op zowel korte als lange termijn. Door regelmatig te bewegen zul je meer zelfvertrouwen hebben en zul je je gezonder voelen. Een van de voornaamste oorzaken van angst is dat mensen bang zijn om ziek te worden en zich druk maken over hun gezondheid. Dit kun je ontwijken door goed in vorm te blijven.

6. Passiebloem

Passiebloem

De Duitse overheid heeft deze kalmerende bloem goedgekeurd als een van de beste natuurlijke middelen tegen angst. Sommige studies tonen aan dat passiebloem net zo effectief is bij het verminderen van angstsymptomen als voorgeschreven medicijnen.

Vaak wordt de bloem gebruikt voor het behandelen van slapeloosheid. Net als andere kalmerende middelen kan passiebloem namelijk slaperigheid opwekken. Wees voorzichtig als je meer dan één kalmerend kruid tegelijk gebruikt en neem passiebloem niet langer dan een maand achtereenvolgend in.

7. Lavendel

De sterke geur van lavendel maakt het tot een van de efficiëntste natuurlijke middelen tegen angst. Een onderzoek toonde aan dat patiënten die een afspraak hadden bij de tandarts minder zenuwachtig waren wanneer de wachtkamer rook naar lavendelolie. Een ander onderzoek uitgevoerd in Florida toont aan dat studenten minder last hebben van angst als ze voorafgaand aan een toets de geur van lavendel inhaleren.

Tijdens een onderzoek in Duitsland werd gebruik gemaakt van een speciaal samengestelde lavendelpil. Uit het onderzoek bleek dat bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis de pil ervoor zorgde dat hun angstsymptomen net zo sterk afnamen als bij het slikken van lorazepam. Dat is een medicijn tegen angst dat tot dezelfde klasse behoort als valium.

8. Diep ademen

Het is bewezen dat yoga waarbij je diep in- en uitademt erg effectief is bij het verminderen van stress en angst. Een van de redenen waarom deze techniek werkt, is dat het onmogelijk is om diep te ademen en tegelijkertijd angstig te zijn.

Adem diep in, adem geheel uit door je mond en adem vervolgens weer vier tellen in door je neus. Houd je adem zeven tellen vast en laat je adem dan in acht tellen uit door je mond. Herhaal deze techniek minstens twee keer per dag.

9. Als je honger hebt, eet dan

Noten

Doorgaans zijn mensen angstiger en geïrriteerder wanneer ze honger hebben. Soms kan een angstaanval betekenen dat je bloedsuikerspiegel daalt. Het beste middel is dan om een tussendoortje te nemen in de vorm van een handje nootjes of een stukje pure chocolade. Doe dat samen met een glas water of een kopje hete thee.

Op lange termijn is een goed dieet de sleutel tot het verminderen van angst. Eet een verscheidenheid aan biologische producten. Baseer om angst te verminderen je dieet op groentes met een klein beetje vlees, vis en schaaldieren en groene bladgroenten (zoals boerenkool). Dit voedsel bevat veel foliumzuur en een variatie aan fytonutriënten (natuurlijke chemicaliën die je kunt vinden in plantaardig voedsel).

10. Ontbijt

Vaak slaan mensen die last hebben van een angststoornis het ontbijt over. Het is echter het beste om als ontbijt voedingsmiddelen te eten als eieren. Eieren zijn namelijk een verzadigende bron van proteïnen. Ook vormen ze natuurlijke bron van choline, en dat is een van de beste natuurlijke middelen tegen angst. Een laag cholinegehalte wordt immers vaak geassocieerd met een toename van angst.

11. Omega 3

Visolie is erg goed voor het hart, maar kan ook helpen angst tegen te gaan. Uit een studie bleek dat studenten die twaalf weken lang 2,5 milligram omega 3-vetzuren consumeerden voor een examen minder last hadden van angst dan studenten die een placebo innamen.

Deskundigen raden over het algemeen aan om, als dit mogelijk is, omega 3 binnen te krijgen door middel van voedsel. Koudwatervissen als zalm zijn de beste bronnen van deze vetzuren. Ook ansjovis en sardines bevatten grote hoeveelheden van deze vetzuren.

12. Verwarm het lichaam

Heb je je weleens afgevraagd waarom je je zo ontspannen voelt nadat je in de sauna of het stoombad bent geweest? Door je lichaam te verwarmen help je spanning in je spieren en angst te verminderen. Het gevoel van hitte kan de neurale circuits die ons humeur bepalen veranderen.

Hiertoe behoort ook de neurotransmitter serotonine (de basis neurotransmitter die onze emotionele gesteldheid in balans houdt). Het verwarmen van het lichaam is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom lichamelijke beweging zo goed is voor ons humeur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Portman, M. E., Riskind, J. H., & Rector, N. A. (2012). Generalized Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/j.sna.2003.11.041
  • Foose, T. E. (2014). Anxiety. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01080-0
  • Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2006). An Insular View of Anxiety. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2006.03.042
  • Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.07.008
  • Lindwall, M., Gerber, M., Jonsdottir, I. H., Börjesson, M., & Ahlborg Jr, G. (2014). The relationships of change in physical activity with change in depression, anxiety, and burnout: A longitudinal study of Swedish healthcare workers. Health Psychology, 33(11), 1309.
  • Akhondzadeh, S., Naghavi, H. R., Vazirian, M., Shayeganpour, A., Rashidi, H., & Khani, M. (2001). Passionflower in the treatment of generalized anxiety: A pilot double‐blind randomized controlled trial with oxazepam. Journal of clinical pharmacy and therapeutics, 26(5), 363-367.
  • Lehrner, J., Marwinski, G., Lehr, S., Johren, P., & Deecke, L. (2005). Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiology & Behavior, 86(1-2), 92-95.
  • Amsterdam, J. D., Li, Y., Soeller, I., Rockwell, K., Mao, J. J., & Shults, J. (2009). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy of generalized anxiety disorder. Journal of clinical psychopharmacology, 29(4), 378.
  • Williams, J. L., Everett, J. M., D’Cunha, N. M., Sergi, D., Georgousopoulou, E. N., Keegan, R. J., … & Naumovski, N. (2020). The effects of green tea amino acid L-theanine consumption on the ability to manage stress and anxiety levels: a systematic review. Plant Foods for Human Nutrition, 75(1), 12-23.
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163.
  • Andreatini, R., Sartori, V. A., Seabra, M. L., & Leite, J. R. (2002). Effect of valepotriates (valerian extract) in generalized anxiety disorder: a randomized placebo‐controlled pilot study. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 16(7), 650-654.
  • Ferreira-Vorkapic, C., & Rangé, B. (2010). Mente Alerta, Mente Tranquila:¿ constituye el yoga una intervención terapêutica consistente para los trastornos de ansiedad?. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 19(3), 211-220.
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain, behavior, and immunity, 25(8), 1725-1734.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.