Vermijd gewoontes die nierschade veroorzaken

· 12 mei 2016
Je nieren dragen de taak om alles wat je eet te filteren. Het is dan ook zeer belangrijk dat je je nieren niet overbelast. Ook onverantwoord medicijngebruik kan zeer schadelijk zijn.

De nieren zijn zeer belangrijke organen die ervoor zorgen dat afvalstoffen en overtollig vocht via de urine uit het lichaam worden gedreven. Hoewel het duidelijk is dat dit betekent dat de nieren ongelooflijk belangrijk zijn voor je algehele gezondheid, houden veel mensen er nog altijd gewoontes op na die een negatieve invloed hebben op de nierfunctie.

Als de nieren slechts voor 20% naar behoren functioneren, kun je al een redelijk normaal leven leiden. Hierdoor is het mogelijk dat je denkt geheel gezond te zijn en ondertussen totaal niet doorhebt dat je nieren langzaam aan het aftakelen zijn. In veel gevallen zijn er maar weinig waarschuwingstekens bij nierschade en wordt de schade pas ontdekt wanneer het al te laat is. Gelukkig kunnen een gezonde leefstijl en het vermijden van bepaalde slechte gewoontes ervoor zorgen dat je de kans op nierschade aanzienlijk verkleint.

Gezonde nieren staan gelijk aan een goed algeheel welzijn. Daarom hebben deskundigen 7 gewoontes onderscheiden die de nieren kunnen beschadigen, alsook aangegeven hoe je deze gewoontes kunt vermijden om een gezonder leven te leiden.

Het drinken van frisdrank

Blikjes Frisdrank

Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Osaka in Japan toont aan dat mensen die twee of meer glazen frisdrank per dag drinken een verhoogde kans hebben op nierschade. Voor de studie werden 12.000 mensen geworven die grote hoeveelheden frisdrank dronken. Aan de hand van het onderzoek bleek dat er bij deze mensen over het algemeen vaker een soort proteïne genaamd proteïnurie in hun urine werd aangetroffen. Proteïnurie is een vroeg teken van nierschade, hoewel de schade in dit stadium gelukkig nog omkeerbaar is. Daarnaast is het zo dat het drinken van frisdrank verbonden is aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierstenen.

Hoe kun je dit vermijden?

Probeer om in plaats van frisdrank vaker verse sapjes, groentesap en natuurlijk water te drinken.

Overmatige natriumconsumptie

Zout

Een van de vele taken die de nieren uitvoeren, is het verwerken van natrium dat via voedsel in ons lichaam terecht komt. Het zout dat aan voedsel wordt toegevoegd is de voornaamste bron van natrium en zou ideaal gezien dan ook eigenlijk helemaal vermeden moeten worden. Wanneer je te veel natrium consumeert, moeten je nieren twee keer zo hard werken en dit heeft op de lange termijn invloed op de gezondheid van de nieren.

Hoe kun je dit vermijden?

Zout is een ingrediënt dat in praktisch elk product dat je in de supermarkt koopt wel aanwezig is en daarom is het belangrijk om je eigen inname minimaal te houden. Probeer wanneer je zelf kookt zout te vervangen voor kruiden en specerijen als oregano, koriander, kurkuma, peper en gember.

Cafeïne-inname

Hoewel een gematigde consumptie van koffie geen risico vormt voor de gezondheid, kan het drinken van te veel koffie nierschade veroorzaken. Cafeïne zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en hierdoor komen de nieren onder veel druk te staan.

Hoe kun je dit vermijden?

Probeer simpelweg te onthouden dat je cafeïnehoudende dranken met mate drinkt en vermijd commerciële energiedranken. Probeer ter vervanging eens een rijke smoothie te drinken of een stuk fruit te eten om je energieniveau een beetje op te krikken.

Misbruik van pijnstillers

Medicijnen

Doordat veel pijnstillers gewoon zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, denken veel mensen dat dit de beste manier is om met lichamelijke pijn om te gaan. Helaas is echter duidelijk geworden dat overmatig gebruik van pijnstillers ernstige bijwerkingen kan hebben, waaronder het beschadigen van de nieren.

Hoe kun je dit vermijden?

Raadpleeg je dokter om te informeren naar alternatieve manieren om je pijnklachten onder controle te houden. Wellicht is het ook behulpzaam om enkele natuurlijke middelen te gebruiken die pijnstillende eigenschappen hebben.

Eiwitrijke voeding

Het lichaam heeft eiwitten nodig om naar behoren te kunnen functioneren, maar ook hier geldt: overdaad schaadt. Producten als rood vlees, vis en zelfs eieren kunnen ervoor zorgen dat de nieren harder werken dan ze zouden moeten.

Hoe kun je dit vermijden?

Eiwitrijke producten zijn een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet, maar natuurlijk wel met mate. Als alternatief kun je er ook af en toe voor kiezen om plantaardige eiwitten te eten, die niet alleen makkelijker te verteren zijn, maar bovendien net zo gezond.

Het drinken van te veel alcohol

Alcohol

Een overmatige alcoholconsumptie is een slechte gewoonte die al zeer snel kan leiden tot nierschade. Alcohol bevat gifstoffen en chemicaliën die zeer agressief zijn voor zowel de nieren als de lever.

Hoe kun je dit vermijden?

Wees alert wanneer je alcohol drinkt en vermijd ‘binge drinking’. Bestel in plaats van nog een drankje liever wat water, sap of een kopje thee.

Je plas ophouden

Wanneer je lichaam aangeeft dat je naar de wc moet, is het belangrijk om dit teken zo snel mogelijk te beamen. Je plas ophouden is niet verstandig, daar het op de lange termijn nierfalen of incontinentie kan veroorzaken.