Trucs voor een gelukkige, gezonde overgang

5 december 2017
Om tijdens de overgang gezond en gelukkig te zijn, moet je goed voor jezelf zorgen, maar ook goed naar jezelf luisteren. En dan zul je je realiseren dat je eigenlijk nog gewoon dezelfde persoon bent als je altijd was, maar dan met iets meer levenservaring.

De overgang wordt vaak verkeerd begrepen. Er bestaan tenslotte een hoop vooroordelen rondom dit onderwerp en sommige mensen denken zelfs dat dit het einde is van de mooiste periode van hun leven. Een gelukkige en gezonde overgang is echter hartstikke goed mogelijk.

Net als bij het begin van de puberteit, heeft ook deze herconfiguratie lichamelijke gevolgen en gaat het gepaard met stemmingswisselingen die helemaal niet aangenaam zijn.

Tegenwoordig hebben we echter steeds meer kennis van de overgang en zijn mensen op genoeg manieren gekomen om de symptomen ervan onder controle te houden en je overgang zo gelukkig en gezond mogelijk te laten verlopen. Je hoeft ze alleen maar een kans te geven en er consistent mee te zijn. Het is het proberen waard, denk je niet?

Lees ook: Maak je de overgang alleen maar erger voor jezelf?

Als je niet wilt dat de overgang nog erger voor je wordt dan hij al is, dan is het belangrijk om je dokter te raadplegen, zodat hij je op de hoogte kan brengen van de opties die je hebt om deze nieuwe fase zo goed mogelijk te betreden… Lees meer.

Tips voor een gelukkige, gezonde overgang

1. Zorg voor je botten

Röntgenfoto van twee voeten

Het is normaal dat je botten na verloop van tijd zwakker beginnen te worden. Daarom is het verstandig om voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die rijk zijn aan calcium en andere mineralen. Dit soort mineralen fungeren als antioxidanten en zijn in staat om het verouderingsproces van je botten te vertragen.

Ondersteun deze voedingsmiddelen met de juiste dosis lichaamsbeweging om het effect ervan te versterken. Een van de meest aanbevolen vormen van lichaamsbeweging is wandelen. Wandelen zal tevens helpen om het vet te verbranden dat zich steeds gemakkelijker op zal hopen en verbetert de bloedsomloop.

2. Vang 20 minuutjes zonlicht per dag

Zonlicht vangen is een geweldige manier om vitamine D binnen te krijgen. Een van de dingen waar deze vitamine goed voor is, is ervoor zorgen dat het lichaam beter in staat is om calcium te absorberen. Zonlicht helpt ook om je humeur te verbeteren, dat is dus twee vliegen in een klap.

Kies echter wel het juiste moment om even te zonnebaden. Ofwel de eerste uren zon in de ochtend, ofwel de laatste uren in de middag zijn hiervoor het beste.

Vergeet daarnaast niet dat uv-stralen schadelijk zijn voor je huid. Het is dus belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Lees ook: Zo vermijd je zonnebrand en zonbeschadiging

3. Drink een hoop water voor een gezonde overgang

Voldoende water drinken voor een gezonde overgang

Of je dit artikel nu leest omdat je de vervelende symptomen van de overgang wilt voorkomen of omdat je er vanaf wilt, heb je hoe dan ook vast wel eens gehoord van opvliegers. Dit plotselinge, intens warme gevoel zorgt er vaak voor dat vrouwen veel gaan zweten.

Om in dit geval uitdroging te voorkomen, kun je het beste verspreid over de dag minstens acht glazen water drinken. Dit advies geldt in principe voor iedereen, maar het is vooral van essentieel belang als je door de overgang gaat.

Bovendien zorgt het ervoor dat je huid er goed uit blijft zien en dat je lichaam naar behoren blijft functioneren. Door te weinig water te drinken, zul je namelijk sneller rimpels krijgen, zal je huid er doffer uitzien en zullen de organen in je lichaam niet in staat zijn om al hun functies correct uit te voeren.

Lees ook: 46 redenen om meer water te drinken

4. Spreek af met vrienden voor een gelukkige en gezonde overgang

Twee vriendinnen die samen koffie drinken en lachen

Eerder in dit artikel vergeleken we de overgang met de puberteit. Deze twee fases zijn beide net een emotionele achtbaan. Daarom is het belangrijk om af en toe wat tijd voor jezelf vrij te maken. Leuke dingen doen met vrienden is uiterst belangrijk. Praten met andere mensen heeft namelijk een zeer positief effect op de hersenen.

Ook zijn vrienden een bron van veiligheid en vertrouwen. Jullie zullen samen lachen, maar ook jullie problemen met elkaar kunnen delen. Alles er af en toe even uitgooien, is zeer goed voor een gezonde ziel.

Lees ook: Vrienden dragen onze lasten en vergroten ons geluk

Vrienden zijn meer dan alleen de familie die we zelf uitkiezen. Ze zijn ook heel belangrijke mensen in ons leven. Hun aanwezigheid in ons leven zorgt ervoor dat onze problemen, zowel lichamelijke als psychologische, minder erg worden… Lees meer.

5. Mediteer

Mediteren voor een gelukkige en gezonde overgang

En als laatste raden wij ook aan om tijd vrij te maken om te reflecteren en weer tot jezelf te komen. Zoals je misschien wel weet, houdt mediteren in dat je met jezelf in contact komt, met je ware essentie, de persoon die je werkelijk bent. Het is volkomen ongebonden, zelfs van de tijd.

Je zult je herinneren dat dit iets is dat de jaren je niet kunnen afnemen. Je zal van binnenuit altijd hetzelfde licht uitstralen. Uiteindelijk ben je tenslotte slechts een versie van het kind dat je ooit ook al was. Meditatie helpt om de lagen waaronder je jezelf hebt verstopt van je af te schudden en jezelf weer te vinden.

Meditatie kan je helpen om de rust te vinden waar je naar zoekt tijdens deze periode van je leven. Je zult je realiseren dat je lichaam misschien verandert, maar dat jouw wezen in tact blijft.

Het brengt je in de positie waarin je van jezelf geniet en je jezelf viert.

De veranderingen waar de overgang mee gepaard gaat, kunnen er werkelijk voor zorgen dat je weer in jezelf keert. Om na te denken over wat je nu wilt, wie je bent en wat goed voor jou is. Zorg voor jezelf en ga die misvattingen tegen, zodat je kunt genieten van een gezonde overgang.

Bekijk Ook