Tips om altijd een frisse adem te hebben

Er zijn maar weinig dingen die net zo onaangenaam zijn als het moeten praten met iemand die een slechte adem heeft. Als jij last hebt van halitose, dan weet je zelf hoe gênant dit probleem op sommige momenten kan zijn. Wellicht heb je er genoeg van om altijd op zoek te zijn naar wat kauwgom of iets dergelijks voordat je een gesprek kunt aangaan met anderen. Mocht je last blijven hebben van een onaangename adem, dan kun je gelukkig ook eens proberen het advies in dit artikel op te volgen om ervoor te zorgen dat je altijd een frisse adem hebt.

Dagelijks flossen

Vrijwel iedereen poetst elke dag zijn tanden, maar niet iedereen flost ook iedere dag. Als je nooit eens een keertje flost, dan zullen er etensresten tussen je tanden vast blijven zitten en deze etensresten zullen zo de bacteriën in je mond voeden. Hier wordt je adem natuurlijk alleen maar slechter van en dit probleem ga je moeilijk tegen met alleen maar een tandenborstel en wat tandpasta en mondwater. Maak er daarom een gewoonte van om dagelijks, zo niet regelmatig, te flossen.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens het poetsen van je tanden niet te vergeten om ook je tong schoon te schrapen. Probeer ook het opstapelen van tandplak zoveel mogelijk tegen te gaan.

Drink meer water

Water Drinken

Veel mensen zijn zich hier niet bewust van, maar dehydratie is een van de voornaamste oorzaken van halitose. Drink minstens twee liter water per dag om een frisse adem te behouden. Water zorgt ervoor dat bacteriën uit de mond worden gespoeld. Als je dus een paar uur achter elkaar geen water drinkt zullen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

Daarnaast maakt je mond meer speeksel aan wanneer je voldoende water drinkt. Dit is erg positief, daar speeksel ook helpt bacteriën in de mond te doden. Daarnaast zorgt zuurstofrijk speeksel ervoor dat bacteriën moeilijker kunnen overleven.

Voedsel dat rijk is aan zink

Zou je zeggen dat je een gezond en gevarieerd dieet aanhoudt? Denk hier goed over na, want misschien is je dieet namelijk niet zo veelzijdig en goed als het zou moeten zijn. Door een juiste hoeveelheid van voedingsmiddelen als noten, biologisch vlees, zaden en cacao te eten, bevorder je ook het hebben van een frisse adem. Dit komt omdat dit soort producten rijk zijn aan zink en zink voorkomt dat er in de mond bacteriën groeien. Het komt daarom vaak voor dat producten voor de mondhygiëne dit mineraal bevatten.

Vergeet de probiotica niet

Yoghurt met Blauwe Bessen

Een goed functionerend spijsverteringssysteem zal helpen gifstoffen te elimineren die na verloop van tijd een slechte adem veroorzaken. Door probiotica in je dieet op te nemen kun je dit gênante probleem voorkomen. De beste optie is om natuurlijke probiotica te eten die je kunt vinden in producten als kaas en yoghurt.

Mocht je een lactose-intolerantie hebben, dan kun je ook probioticasupplementen innemen die je kant-en-klaar kunt kopen bij de meeste reformwinkels.

Houdt een gebalanceerd dieet aan

Een dieet dat weinig koolhydraten, vetten en proteïnen bevat, zal het makkelijker voor je maken om ervoor te zorgen dat je een frisse adem hebt. Bepaalde voedingsmiddelen als asperges bevatten ketonen die in je mond achter kunnen blijven en zo een slechte adem kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je een dieet aanhoudt dat rijk is aan:

  • Broccoli
  • Wortelen
  • Munt
  • Appels
  • Bleekselderij

Knapperige vruchten en groenten zijn ook een goede optie, dit soort fruit en groenten maken namelijk op natuurlijke wijze de tanden en tong schoon wanneer je ze eet.

Stop met roken

Roken zorgt er niet alleen voor dat je tanden geel worden en je mond droog – het zorgt er ook voor dat je een slechte adem krijgt. Nicotineresiduen die in de mond achterblijven worden door de bloedvaten geabsorbeerd en beperken de speekselproductie. En vergeet niet: bij een tekort aan speeksel bloeien de bacteriën in de mond.

Door deze eenvoudige tips op te volgen zul je er zeker voor zorgen dat je altijd een frisse adem hebt, maar vergeet niet om daarbij ook regelmatig naar de tandarts te gaan.