Tijd veegt geen zaken uit; het geeft ze een plek

Als we onszelf niet helpen, zal de tijd geen wonden op zichzelf helen. Je moet helpen met een positieve instelling en je altijd focussen op het heden.

In tegenstelling tot de veel voorkomende uitdrukking, kan tijd geen zaken zoals slechte herinneringen in zijn eentje doen verdwijnen. Gecompliceerde ervaringen lossen zichzelf niet gewoon op in een paar maanden of jaren.

Tijd is geen passieve agent die optreedt als een gum, die je helpt afkomen van alles wat oncomfortabel is. Dat is omdat het voorbijgaan van tijd verbonden is aan je geest, aan je persoonlijke manier om je realiteit vorm te geven. Een geest die geobsedeerd is door traumatische gebeurtenissen, is niet in staat om voorwaarts te bewegen, zelfs niet na 5 of 10 jaar.

Als je je vastklampt aan iets, gaat de tijd niet voorbij.

Je moet begrijpen dat wat de pagina’s op de kalender zullen doen, gedurende dat de maanden passeren, is alles op zijn plaats laten vallen. De dingen die je pijn hebben gedaan, zouden in het verleden moeten blijven en moeten stoppen met je lastig te vallen. Dingen die belangrijk zijn, die je kracht en energie geven en je geluk brengen, die dingen zouden je rechterhand moeten zijn gedurende elke dag van je levensreis.

Vandaag, willen we je graag een aantal simpele strategieën geven om je geheugen je beste levensredder te maken. Je beste wapen voor het helen van je wonden.

Tijd en geheugen, de beste beeldhouwers

Geheugendeskundigen en neurologische experts vertellen ons dat hoe vaker je een herinnering op laat komen, hoe meer je hem vormgeeft. Dit betekent niet per se dat je de originele herinnering verandert. Wat er gebeurt, is dat hoe vaker je je een visualisatie van het verleden voor de geest haalt, goed of slecht, hoe meer je de verbonden emoties intensifieert. En hoe meer het je raakt, des te meer verandert het heden.

Laten we kijken naar een klassiek voorbeeld: een emotionele relatiebreuk. Ondanks dat er al 5 of 10 jaar voorbij zijn gegaan, blijf je maar teruggaan naar die voorbijgaande jaren, vol spijt, misschien omdat je niet genoeg ruzie hebt gemaakt of niet was wat de andere persoon van je verwachtte.

Wanneer je geest zich vastklampt aan een zeer concreet moment in het verleden, stop je ermee om in jezelf te investeren op een volle en gezonde manier.

  • Het verleden is niet een sène waar je je eigen strijd kunt starten, waar je je energie in kwijt kunt. Het verleden bestaat simpelweg niet. Maar het heden, het hier en nu, is wat je kunt aanraken en zien.
  • Je moet alles een plek geven. Tijd is wat je helpt om dit te doen, samen met je eigen wil en wijsheid.Vrouw op Koord

Elke persoon op zijn eigen plaats, elke herinnering op zijn eigen moment

Mensen besteden hun dagen aan het herinneren van dingen. We zijn het resultaat van onze ervaringen, onze opleiding, onze maatschappij en onze eigen emoties en waarden. We hebben deze geïntegreerd in onze geest over de loop van de jaren.

Je zou kunnen zeggen dat tijd op zichzelf datgene is dat je heeft gemaakt tot de persoon die je bent, maar dit beeld zou een zeer passief beeld van jezelf weergeven. Want de waarheid is, is dat wat je vandaag bent, is gecreëerd door je eigen interpretaties die je gevormd hebt van alles wat je gezien en beleefd hebt. Jullie zijn geen passieve agenten.

  • Hetzelfde moment beleefd door twee verschillende personen op hetzelfde punt wordt ervaren op twee verschillende manieren.
  • Het komt voor dat twee kinderen, die zijn opgegroeid in dezelfde familiaire omgeving, zich dezelfde gebeurtenis verschillend herinneren.
  • Als welke persoon dan ook zich voor altijd vastklampt aan een traumatische gebeurtenis, zal zijn leven worden geketend aan het verleden, tot het punt waarop hij het heden niet meer zal ervaren.
  • Maar het andere kind, aan de andere kant, kon over deze gebeurtenis heenkomen, dankzij een meer confronterende instelling. Hij was in staat om bepaalde dingen uit het verleden achter zich te laten, ze te overkomen om een meer compleet moment in het heden te creëren, met kracht en moed.Vrouwengezicht met Duiven

Gebruik je geheugen als een trampoline, niet als een zitbank

Tijd geneest niets als je niet naar een medicijn zoekt. Tijd past geen slechte momenten uit je leven aan om ze te veranderen in goede momenten. Tijd laat alleen de dagen, maanden en jaren voorbij gaan.

Jij bent degene die het leven moet vullen met beweging, met significante, gelukkige en vervullende momenten. Dat is waarom je je geheugen moet gebruiken als een trampoline, in plaats van een zitbank.

  • Als iets je pijn heeft gedaan in het verleden, houd dan niet vast aan die woede. Haat niet. Wees in staat om die wond te dichten en je te focussen op wat belangrijk is: leven en gelukkig zijn.
  • Als je jezelf voed met herinneringen, zal je welzijn gecentreerd zijn in het verleden en ben je vastgeketend aan het besef van een zelf die niet echt is. Het hier en het nu is wat er toe doet, en dit is je echte zelf. Dit is wat je zou moeten koesteren en waar je naartoe zou moeten rijken op elk moment van de dag.

Maak van je geheugen een prikkel, een reden om te vechten voor het heden.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook