Thuis van tandplak afkomen

24 april 2016
Tandplak is een glad, plakkerig laagje dat bestaat uit bacteriën en het blijft groeien tot het zich uiteindelijk vasthecht aan de tanden. De bacteriën die tandplak veroorzaken, kunnen tot gaatjes en aandoeningen aan het tandvlees leiden als ze niet dagelijks worden verwijderd door goed te poetsen en te flossen. Dit probleem kan slechte adem veroorzaken en ook ernstigere aandoeningen, zoals tandvleesontsteking en parodontitis.

Tandplak maakt gebruik van de suikers die we verteren als we eten om zuren te produceren, die corrosie van het tandglazuur kunnen veroorzaken. Als dit niet op tijd wordt gereguleerd, kan het tandglazuur afbreken en kan er een gaatje ontstaan in de tand. Het ziet er niet alleen lelijk uit, maar het kan ook een slechte adem veroorzaken.

Tandplak is moeilijk te zien, want het heeft geen kleur en het kan worden verward met andere materie die zich op de tand bevindt. Als er een flinke laag op zit, is het beter te zien, alsof er een wit stuk eten tussen de tanden zit. De plak blijft toenemen en kan leiden tot vele andere mondproblemen. Om deze redenen moet je goede, dagelijkse hygiëne toepassen om de toename te stoppen, door middel van een aantal huismiddeltjes.

Tips om tandplak te voorkomen en behandelen

Om tandplak te voorkomen en te behandelen is het erg belangrijk dat je goede hygiënische gewoonten hebt, die de bacteriën die dit probleem veroorzaken verwijderen.

Goed poetsen

Je tanden poetsen is een van de beste manieren om de bacteriën die tandplak veroorzaken te verwijderen. Maar veel mensen poetsen niet op de juiste manier en daardoor is het minder effectief voor het verwijderen van de bacteriën. Om te beginnen moet je een tandenborstel kiezen met een ronde kop en zachte borstels, zodat je het tandvlees niet beschadigd. Kies een tandpasta met fluoride.

Als je poetst, houd de borstel dan vast alsof je een pen vasthoudt en beweeg hem in kleine cirkels over één of twee tanden tegelijk.

Gebruik flosdraad

Tanden Flossen

Er zijn nog steeds veel mensen die niet iedere dag flossen, zonder dat ze weten dat dit de beste manier is om zoveel mogelijk bacteriën te verwijderen. En net zoals bij poetsen is het heel belangrijk om flosdraad op de juiste manier te gebruiken om het zijn werk te laten doen. Neem ongeveer 18 centimeter flosdraad, wind de uiteinden om je vingers met een afstand van ongeveer 2,5 centimeter ertussen en beweeg dan de draad voorzichtig op en neer tussen de tanden, naar boven tussen je ondertanden en naar beneden tussen je boventanden.

Spoel tussen maaltijden

Na het eten is het belangrijk om je mond te spoelen, want zo kun je de etensrestjes uit je mond verwijderen, ook tussen de tanden. Je kunt hier een gewoon mondwater voor gebruiken of er zelf één maken van 50% water en 50% waterstofperoxide (met een lage concentratie, 0,2% tot 0,8%).

Huismiddelen om tandplak te verwijderen

Als tandplak de gezondheid van je mond aantast, zijn deze huismiddelen een goede manier om het te bestrijden.

Recept 1

Noten

Om dit middel te maken heb je 15 gram notendoppen nodig en een beetje water. Doe de notendoppen in het water en laat het vijftien minuten koken. Laat het daarna trekken en dompel te tandenborstel in het mengsel. Borstel je tanden gedurende drie minuten met dit middel en doe dit drie keer per dag.

Recept 2

Dit recept combineert de eigenschappen van zonnebloempitten met limoenbloesem om de gezondheid van je tanden te verbeteren. Om het te bereiden kook je twee theelepels zonnebloempitten met twee theelepels limoenbloesem in een halve liter water, op middelhoog vuur. Laat het op laag vuur een half uur doorkoken en borstel na iedere maaltijd je tanden met het mengsel.

Recept 3

Apelazijn

Appelazijn is een heel goed middel om de bacteriën die tandplak veroorzaken te bestrijden. Eén manier is om je mond te spoelen met appelazijn en het daarna onmiddellijk na te spoelen met water. Een andere manier is om een mengsel met 50% appelazijn en 50% water te bereiden en dit als mondwater te gebruiken.

Recept 4

Dit laatste middel bestaat uit 1,5 eetlepel alsembladeren gemengd met twee eetlepels gefermenteerde wijn. Laat het twee uur trekken, zeef het en gebruik het vocht om je tanden te poetsen.

Bekijk Ook