Talkpoeder en eierstokkanker

Bijna iedereen heeft wel eens talkpoeder gebruikt, ook bekend als babypoeder, of een ander product dat talk als ingrediënt gebruikt.
Talkpoeder en eierstokkanker

Laatste update: 18 oktober, 2018

Talkpoeder komt voor in cosmetica, gezichtspoeder en producten voor babyverzorging. Recent onderzoek toonde echter aan dat overmatig gebruik de kans op eierstokkanker kan vergroten.

Wat is talkpoeder?

Talkpoeder bestaat vooral uit talk, of magnesiumsilicaat. Dat is een mengsel van silicone, magnesium, zuurstof en waterstof. In zijn natuurlijke vorm bevat talk echter ook een giftige stof die bekend is als asbest. Maar die stof is natuurlijk enorm kankerverwekkendSinds 1970 moet talkpoeder volgens Amerikaanse wetgeving bovendien vrij zijn van asbest.

Vandaag wordt talk vooral gebruikt in cosmetische producten. De functie is vooral om overmatige olie of vocht te absorberen, waardoor de huid droog blijft en je geen uitslag krijgt. Daarom gebruiken veel vrouwen het als hygiënisch product, omdat het de intieme delen droog en geurvrij kan houden.

Intieme Zone van de Vrouw

Experts trekken aan de alarmbel

De American Cancer Society waarschuwt echter voor de gevaren. Er zou immers een relatie zou kunnen zijn tussen het gebruik van talkpoeder op de genitaliën en de ontwikkeling van eierstokkanker.

Alle onderzoeken zijn het er over eens dat talkpoeder terecht kan komen in de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Daardoor gaan er vervolgens ontstekingen ontstaan. Dat kan daarna een omgeving creëren waar kankercellen kunnen groeien.

Talkpoeder gebruiken om een baby schoon te maken verhoogt bovendien ook het risico op kanker in het latere leven. De talkdeeltjes die door het vrouwelijke geslachtsorgaan gaan kunnen namelijk jarenlang worden opgeslagen in de eierstokken. Ze kunnen zo immers voor ernstige aandoeningen zorgen.

Een studie in 1971 wees uit dat er in 75% van de tumoren talkdeeltjes zaten. Een andere studie, uitgevoerd in acht landen met 19 verschillende onderzoekers, toondebovendien  iets anders schokkends aan. Vrouwen die talkproducten gebruiken op de genitaliën liepen namelijk 30 tot 60% meer risico op eierstokkanker.

De American Cancer Society heeft al verschillende waarschuwingen gegeven. Toch heeft de Food and Drug Administration (FDA) afgeraden talkproducten van de markt te halen. Fabrikanten zijn zelfs niet verplicht om waarschuwingslabels te gebruiken.

Waarschuwingen over het gebruik van talkpoeder

Talkpoeder op Babybillen

Tal van producenten en zelfs een aantal merknamen hebben ondertussen besloten om het publiek te waarschuwen.

De American Academy of Pediatrics adviseert niet langer babypoeder te gebruiken tegen luieruitslag. Die beslissing namen ze nadat ze ontdekten dat talk de longen van kinderen kan beschadigen.

Babypoeder van het merk Johnson & Johnson bevat een label dat zegt dat het product alleen extern moet worden gebruikt. Er staat ook dat je het niet op beschadigde huid moet aanbrengen. Ten slotte moet je ook contact met de ogen en de neus vermijden.

De Coalition for Cancer Prevention heeft voorgesteld dat alle producten die talk bevatten een waarschuwing op het label moeten zetten dat de relatie tussen talkpoeder en een verhoogd risico op eierstokkanker duidelijk maakt:

“Regelmatig gebruik van talkpoeder op het genitale gebied door vrouwen kan hun risico op eierstokkanker aanzienlijk verhogen”.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.