Symptomen van een eileiderontsteking

Het is erg belangrijk dat we leren hoe we de symptomen van een eileiderontsteking kunnen herkennen, zodat we een juiste behandeling kunnen starten en zodoende voorkomen dat deze ziekte nog meer ernstige problemen veroorzaakt, zoals onvruchtbaarheid of zwangerschappen met een hoog risico.
Symptomen van een eileiderontsteking
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 04 oktober, 2018

Je bent mogelijk wel bekend met de term eileiderontsteking. Deze aandoening komt redelijk vaak voor en ontstaat door een infectie in de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Het veroorzaakt aardig wat pijn en dan vooral intense pijn in de bekken of heupen.

Wat veroorzaakt de infectie die tot deze ziekte leidt? Bacteriën, die ook wel bekend zijn als elementen van buitenaf, kunnen onze voorplantingsorganen infecteren en deze redelijk veel voorkomende ziekte veroorzaken. Als een eileiderontsteking niet goed behandeld wordt, dan kan dit leiden tot ernstige problemen, zoals onvruchtbaarheid. 

Het is het waard om een beetje tijd te investeren om de symptomen te leren en zodoende dus deze ziekte te voorkomen en je van een goede gezondheid te verzekeren. Hieronder zullen we het allemaal uitleggen.

Wat is een eileiderontsteking?

Vrouw met Vaginale Klachten

Een eileiderontsteking is een gynaecologische ziekte die zowel je voorplantingsorganen en de weefsels er omheen beïnvloedt. Je heb mogelijk een infectie in je eileiders, in de baarmoeder of in je eierstokken, wat pijn kan veroorzaken die helemaal tot je heupen reikt. Veel vrouwen ervaren deze pijn en verwarren het met gewrichtspijn of algemene vermoeidheid. Je moet dus erg voorzichtig zijn!

Deze ziekte wordt meestal behandeld met antibiotica, maar als het niet snel genoeg behandeld wordt, dan kan het ernstige problemen veroorzaken, zoals de eerdergenoemde onvruchtbaarheid of zwangerschappen die leiden tot miskramen.

Een eileiderontsteking heeft verschillende oorzaken. Neem even een kijkje naar de primaire oorzaken:

  • Seksueel overgedragen: de bacteriën van seksueel overdraagbare ziektes, zoals de infectie die veroorzaakt wordt door chlamydia, zijn een van de meest voorkomende oorzaken van deze ziekte.
  • Sommige anticonceptiemiddelen kunnen een andere oorzaak van een eileiderontsteking zijn. Vrouwen die bijvoorbeeld een spiraaltje gebruiken, hebben een grotere kans op een eileiderontsteking dan vrouwen die dit anticonceptiemiddel niet gebruiken.
  • Wees ook voorzichtig met het zogenaamde ‘vaginaal douchen’. Dit intieme deel van je lichaam zou voorzichtig behandeld moeten worden en deze reinigingsproducten kunnen soms meer kwaad dan goed doen.
  • Het is ook belangrijk om een goede hygiëneroutine te volgen tijdens de menstruatie, omdat deze tijd van de maand vaak een grote bron van bacteriën kan zijn.
  • Het geboorteproces of zelfs een abortus kan er ook voor zorgen dat je deze ziekte krijgt.
  • Chirurgische operaties in de baarmoeder die uitgevoerd worden via de vagina zijn ook een risico dat je zou moeten onthouden.
  • Soms kunnen de slijmvliezen in de baarmoederhals te alkalisch worden, waardoor verschillende soorten bacteriën ontstaan die je mogelijk ziek kunnen maken.
  • De aanwezigheid van goedaardige tumoren, zoals vleesbomen of poliepen is ook een mogelijke oorzaak.

Symptomen van een eileiderontsteking

Buikpijn

Soms kan deze ziekte ontstaan zonder symptomen. Daarom is het belangrijk om altijd een gynaecologische routinecontrole uit te laten voeren, want zoals je nu weet kan een eileiderontsteking ernstige problemen veroorzaken.

Deze ziekte laat echter meestal duidelijke aanwijzingen achter in de vorm van vervelende lichamelijke veranderingen. Neem eens een kijkje naar de volgende lijst:

  • Erg sterke heuppijn aan beide kanten. Het is een scherpe pijn die er soms voor zorgt dat je je moe voelt of dat je een pijnstiller of spierontspanner nodig hebt.
  • Je voelt mogelijk ook pijn in je maag. Het is een erg specifieke zware, brandende sensatie.
  • Deze ziekte wordt veroorzaakt door een infectie en daarom is het redelijk normaal dat personen die hier onder lijden een lichte koorts hebben. Zelfs twee graden boven normaal is genoeg reden om naar de huisarts te gaan.
  • Je zou ook goed op je vaginale afscheiding moeten letten, vooral als deze een erg sterke en onaangename geur heeft. Dit is niet normaal.
  • Let ook op je menstruatiecyclus. Is je menstruatie onregelmatig? Begint deze soms te laat? Heb je last van druppels tussen twee cycli? Als dit het geval is, dan zou je een afspraak met je huisarts moeten maken.
  • Als je pijn tijdens geslachtsgemeenschap ervaart, dan zou je ook naar een gynaecoloog moeten gaan. Dit is een teken dat je goed moet onthouden.
  • Is urineren pijnlijk voor je? Heb je het gevoel dat je moet plassen en dan wanneer je naar het toilet gaat dat er maar een paar druppels uitkomen? Als dit het geval is, ga dan zeker naar je huisarts.
  • Als je je zonder een reden misselijk voelt, een opgeblazen gevoel hebt of zelfs moet overgeven na het eten.

Hoe kan ik een eileiderontsteking voorkomen?

Salie

Pas op wanneer je geslachtsgemeenschap hebt en ook bij het kiezen van je anticonceptiemiddel.

  • Wees voorzichtig met je intieme hygiëne. Soms gaan we te ver met het gebruik van producten voor onze intieme hygiëne. Zodoende veranderen we de juiste natuurlijke balans van de vaginale bacteriële flora.
  • Let op veranderingen tijdens je menstruatie of vaginale afscheiding. Als je een onregelmatigheid of probleem hebt, dan zou je direct naar je huisarts moeten gaan.
  • Saliethee. Deze plant heeft een lange geschiedenis op het gebied van het beschermen van de vrouwelijke gezondheid. Salie reguleert onze menstruatie, verlicht pijn, voorkomt een opgeblazen gevoel, vermindert zwellingen en voorkomt vochtretentie. Het is het zeker waard om een kopje per dag te drinken.
  • Periodieke controles door een gynaecoloog zijn erg belangrijk om te voorkomen dat deze ziekte vordert. Als je het tijdig ontdekt, dan zal je ernstige complicaties kunnen voorkomen, dus vermijd die afspraken niet en wees niet bang om te gaan. Je gezondheid en je welzijn zijn er afhankelijk van.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.