Stress en een te snel werkende schildklier

Het is belangrijk om stress bij alle ziekten onder controle te houden. Dit is vooral belangrijk als het om de schildklier gaat, omdat het de situatie mogelijk kan verergeren en het een te snel werkende schildklier kan veroorzaken. We zullen je laten zien wat je kunt doen om deze situaties te verbeteren.
Stress en een te snel werkende schildklier

Laatste update: 07 september, 2018

Stress en een te snel werkende schildklier delen een gemeenschappelijke link die we allemaal moeten kennen.

Zoals we al weten, zijn ziekten die verband met de schildklier vrij normaal. Wat echter niet zo goed bekend is, is de mogelijkheid dat normale factoren zoals stress een verandering kunnen veroorzaken in het soort hormoon dat door de schildklier geproduceerd wordt.

In het volgende artikel zullen we het hebben over de relatie tussen stress en deze aandoening.

Hoe zijn stress en een te snel werkende schildklier met elkaar verbonden?

Schildklier

Stress en een te snel werkende schildklier zijn aan elkaar verbonden via de bijnieren. Om deze connectie beter te begrijpen, gaan we dieper kijken naar het stress-mechanisme.

Stress en je immuunsysteem

Geloof het of niet, maar stress kan, wanneer het chronisch is, je schildklier veranderen. Chronisch betekent dat je gedurende drie maanden tot een jaar periodes van stress hebt. Dit omvat nervositeit en agitatie, wat leidt tot vitale psychische nood.

  • Wanneer dit gebeurt, dan is het eerste wat stress doet de hypothalamus en de hypofyse stimuleren.
  • Deze twee delen van de hersenen stimuleren de bijnieren.
  • Wat er gebeurt is het volgende: je immuunsysteem wordt niet alleen zwakker, maar verandert ook.
  • Er verschijnen cytokinen en ontstekingsprocessen. Dit betekent dat je eigen afweersysteem je lichaam aanvalt, omdat het een bedreiging ziet. Het weet niet waar de dreiging vandaan komt en reageert op de slechtste manier: het valt zichzelf aan.

Stress en een te snel werkende schildklier

Wat regelmatig voorkomt, is dat de schildklier ons eigen immuunsysteem aanvalt.

  • In dit geval moeten we het hebben over een concrete klinische aandoening: de Ziekte van Hashimoto of auto-immuunziekte van de schildklier.
  • We mogen ook niet vergeten dat stress sommige mensen trager maakt.
  • Dit gebeurt niet in alle gevallen en het is dus belangrijk om dit uit te leggen.

Terwijl sommige mensen afvallen als ze stress hebben, ervaren sommige mensen het tegenovergestelde. Ze komen aan, omdat de schildklier vertraagt en de hormoonspiegels van triodothyronine (T3) en thyroxine (T4) verlagen.

Stress en een te snel werkende schildklier: wat kun je doen om beide aandoeningen te voorkomen?

Vrouwen zitten te mediteren
Verandering in de functie van de schildklier is een aandoening die is gekoppeld aan verschillende factoren. Een van hen is zoals we inmiddels weten stress.

Hoe kun je een te snel werkende schildklier die geassocieerd is met stress vermijden?

Hier onder volgen een aantal strategieën.

Let op je dieet

Naast een uitgebalanceerd dieet is het belangrijk dat je geen maaltijd overslaat. Als je bijvoorbeeld niet ontbijt of luncht, dan kan je stofwisseling veranderen.

Daarnaast moet je je consumptie van cafeïne, suiker, alcoholische dranken, frisdranken, chocolade, enz. reguleren. Dit zijn namelijk voedingsmiddelen die de neiging hebben om je stress te versterken.

Daarnaast adviseren deskundigen dat je de volgende vitamines en mineralen in je dieet opneemt:

  • Selenium
  • Natrium
  • Zink
  • IJzer
  • Koper
  • Vitaminen A, B, C en E

Slaap 7 tot 9 uur

Vrouw slaapt op haar zij
Zoals we allemaal weten, beïnvloedt stress de kwaliteit van je rust. Tegelijkertijd verandert een slechte nachtrust je gezondheid en je stofwisseling.

Daarom moet je om beter te kunnen rusten je gewoonten veranderen:

  • Je moet je aan regelmatige tijden houden: eet elke dag op ongeveer dezelfde tijd en ga altijd rond dezelfde tijd naar bed.
  • Eet vanaf 2 uur voor het naar bed gaan niets meer.
  • Aan het eind van de middag moet je je bewust zijn van iets heel eenvoudigs: doe het rustig aan. Als je eenmaal thuis bent, kun je in het begin gewoon even gaan liggen, maar je moet het zowel geestelijk als lichamelijk rustiger aan doen. Dit is essentieel.
  • Twee uur vóór het slapen, moet je je computer, tablet en mobiele telefoon aan de kant leggen.

Beheersen van emoties

We weten allemaal dat je emoties beheersen niet makkelijk is. Het is echter goed om dit een beetje meer voorrang te geven. Hier zijn een aantal mogelijkheden om dit te doen:

  • Stel wat je vandaag zorgen baart niet uit naar morgen.
  • Stress en een te snel werkende schildklier zijn gerelateerd. Confronteer je kleine problemen voordat ze grote problemen worden.
  • Richt je op het heden. In plaats van je zorgen te maken over wat er morgen kan gebeuren, kun je een eenvoudige strategie toepassen: “Wat kan ik doen om dit probleem vandaag op te lossen?”
  • Probeer om emotionele verlichting te vinden. Praat bijvoorbeeld met mensen die je vertrouwt over wat je zorgen baart. Houd een dagboek bij, beweeg en het laat je dagelijkse onrust los.

Mindfullness

Mindfulness is een meditatietechniek en een manier om lichaam en geest te verbinden.

  • Het wordt aanbevolen om minstens een uur per dag mindfulness te beoefenen. Vergeet niet dat deze gewoonte zich ook tot het dieet en andere gebieden van je leven uitstrekt.
  • Het betekent gewoon om meer aanwezig te zijn en om te genieten van alles wat je doet. Het betekent ook naar jezelf luisteren en je leven langzamer en verantwoordelijker te leven.

Omdat stress en een te snel werkende schildklier gerelateerd zijn, zal het toepassen van deze eenvoudige strategieën een geweldige manier zijn om je te helpen om beter voor jezelf te zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • AD Kanner , JC Coyne , C. Schaefer , RS Lazarus. Medición del estrés y salud: emociones, tiroides y problemas psicosociales. Journal Behavior. Medicina. 4 ( 1981)
  • A. Matos-Santos , EL Nobre , JG Costa , P.J. Nogueira , A. Macedo , A. Galvão-Teles , J.J. de Castro. Relación entre el impacto de los acontecimientos vitales estresantes y el inicio de la enfermedad de Graves y el bocio nodular tóxico. Revista  de Endocrinología. 55 ( 2001 ) pp. 15 – 19

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.