6 dingen die slecht zijn voor de gezondheid van je vagina

Wist je dat voeding ook een bepalende factor is voor een goede vaginale gezondheid? Zo kan een overtollige suikerinname onevenwichtigheden in de bacteriële flora die de vagina beschermt veroorzaken.
6 dingen die slecht zijn voor de gezondheid van je vagina

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste vrouwen maken zich zorgen over een goede vaginale gezondheid. Hoewel sommigen liever niet over het onderwerp praten, is het essentieel om bepaalde gewoonten in stand te houden om de de gezondheid van je vagina te garanderen.

Dit gebied wordt beschermd door bacteriële flora, die de taak heeft om een barrière te creëren tegen micro-organismen. Zulke organismen kunnen namelijk infecties gaan veroorzaken.

Ook de hormonale activiteit bepaalt de gezondheid van je vagina. Oestrogeen in het bijzonder helpt droogte in de vagina te vermijden en zorgt voor meer elasticiteit.

Inwendige of uitwendige factoren kunnen echter ongemakkelijke symptomen veroorzaken. Die kunnen vervolgens een negatief effect hebben op je:

  • seksleven
  • gevoel van eigenwaarde
  • vruchtbaarheid

Om ernstige complicaties te voorkomen, is het daarom het beste om te weten welke dingen de gezondheid van je vagina kunnen aantasten.

Let op deze 6 dingen die negatief kunnen zijn voor de gezondheid van je vagina

1. Vaginale douches nemen

Douches nemen

Heel wat vrouwen nemen regelmatig een vaginale douche. Dat komt omdat ze het als een gezonde gewoonte beschouwen om de resten van hun  menstruatie weg te spoelen. Ook kunnen ze op die manier andere vloeistoffen die nare geuren kunnen veroorzaken wegkrijgen.

Vaginaal douchen is echter niet zo gezond als misschien lijkt, omdat een dergelijke douche geen bijzondere bescherming biedt tegen infecties. Sterker nog, overmatig douchen kan juist negatieve effecten hebben op je vaginale gezondheid.

Een overmaat aan vaginale douches zorgt er namelijk voor dat er een onbalans in de bacteriële flora die de vagina beschermt ontstaat. Daardoor kan ook de zuurgraad in de vagina beïnvloed worden. Dat kan vervolgens dan weer het risico op schimmelinfecties en bacteriële vaginose verhogen.

2. Schaamhaar verwijderen

De vraag of je schaamhaar al dan niet zou moeten verwijderen is een controversieel onderwerp. Veel vrouwen beschouwen het als een onschadelijke gewoonte, maar door je geslachtsdelen te vaak te ontharen, kun je last gaan krijgen van symptomen die de gezondheid van je vagina zouden kunnen aantasten.

Schaamhaar beschermt de huid namelijk tegen:

  • wrijving
  • schuren
  • sommige micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken

Wanneer vrouwen zich ervan ontdoen, hebben de haarzakjes de neiging om op te zwellen. Dat kan vervolgens leiden tot ingegroeide haartjes of uitslag.

3. Strings dragen

Strings dragen

Strings zijn erg populair bij vrouwen. Ze zijn sexy en kunnen heel comfortabel zijn wanneer je ze combineert met bepaalde kleding.

  • Het probleem is dat veel strings zijn gemaakt met materialen die vocht vasthouden, wat de onbalans in de natuurlijke pH van de vagina verhoogt.
  • Dit type ondergoed maakt het bovendien makkelijker voor bacteriën in het rectale gebied om de vagina binnen te dringen. Dat kan vervolgens leiden tot verschillende soorten vaginale en urineweginfecties.
  • Wanneer strings te strak zijn, kunnen ze zelfs kleine scheurtjes en irritatie veroorzaken in de tere huid van de buitenste delen van de vagina.

4. Pittig voedsel eten

Curry

Heel wat voedingsmiddelen kunnen de pH van je vaginale vloeistoffen veranderen. Dat veroorzaakt sterkere geuren, die anderen makkelijker kunnen waarnemen.

Zelfs bij evenwichtige diëten is het belangrijk om niet te overdrijven met kruidig of pittig voedsel. Zo kun je het geurprobleem vermijden dat heel wat vrouwen onzeker maakt.

Dit zijn enkele van de voedingsmiddelen die je met mate zou moeten consumeren om onaangename veranderingen in de vaginale geur te voorkomen:

  • Knoflook
  • Asperges
  • Curry

5. Te veel suiker innemen

Suikerklontjes

Ook overmatige suikerinname verandert de pH-waarde van het lichaam. Dat veroorzaakt op zijn beurt weer onevenwichtigheden in de bacteriële flora die de vagina beschermt.

De ophoping van deze stof in het lichaam kan de werking van de slijmvliezen van de geslachtsdelen van een vrouw veranderen. Zo creëren ze een omgeving die bevorderlijk is voor de verspreiding van bacteriën en gist.

  • Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, stijgt ook het risico op infecties zoals vaginale candidiasis.
  • Dit ingrediënt beïnvloedt de samenstelling van de afscheiding en kan jeuk en geur in het gebied beïnvloeden.

6. Bepaalde medicijnen nemen

Medicijnen

Het langdurig gebruik van sommige medicijnen kan de activiteit van gezonde bacteriën bedreigen die het vaginaal gebied beschermen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor antibiotica, die worden gebruikt om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Ze doden en beschadigen echter ook goede bacteriën die bekend staan onder de naam ‘lactobacillen.’

  • Langdurig antibiotica nemen kan een verhoogde gistgroei veroorzaken, die vaginale candidiasis veroorzaakt.
  • Ook andere geneesmiddelen, zoals medicijnen tegen allergieën, kunnen de natuurlijke vochtigheid van het vaginale gebied aantasten en overmatige droogheid veroorzaken.

Hoe weet ik of ik een vaginale infectie heb?

Symptomen van vaginale infecties variëren afhankelijk van het micro-organisme dat de infectie heeft veroorzaakt. Er zijn echter bepaalde symptomen die je kunnen waarschuwen dat er iets mis is:

  • Gele, groene of grijze vaginale afscheiding.
  • Jeuk of irritatie van het buitenste deel van de vagina.
  • Sterke of nare geur.
  • Dikke vaginale afscheiding.
  • Pijn tijdens de seks of het plassen.

Ga in ieder geval langs bij je arts als je last hebt van één van de bovenstaande symptomen. Hij of zij zal deskundig de oorzaak kunnen achterhalen en een mogelijke behandeling voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.