Een sapje om verstopte slagaders te reinigen

5 mei 2016

Je leest steeds vaker over de toename van hart- en vaatziekten in de westerse samenleving en steeds meer mensen maken zich terecht zorgen over het verstoppen of dichtslibben van belangrijke bloedvaten in het lichaam. De belangrijkste oorzaken van verstopte slagaders zijn een zittende levensstijl en ongezonde eetgewoontes die het niveau van cholesterol in het bloed doen stijgen. Wat je echter niet zo vaak leest, is dat dit gezondheidsbedreigende probleem kan worden aangepakt met een lekker sapje dat je heel eenvoudig thuis zelf kan klaarmaken.

Nieuwe studies studies toonden aan dat het gebruik van granaatappelextract goede resultaten levert in de strijd tegen atherosclerose, een ziekte die ontstaat door de progressieve verdikking van de vaatwanden veroorzaakt door de voortdurende opslag van ongezonde vetten. Een studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de Atherosclerosis Journal toonde aan dat granaatappel kan helpen om deze gevaarlijke verdikkingen door opgestapelde, slechte cholesterol op te lossen.

De studie voerde experimenten uit met knaagdieren die te kampen hadden met hartziekten. Ze kregen gedurende lange periode granaatappelextract toegediend. Op het einde van het onderzoek publiceerden de wetenschappers de bevinding dat het gebruik van granaatappelextract doorslaggevend was in het voorkomen van verdere opeenstapeling van slechte vetten en verharding van de slagaders.

Het onderzoek naar het gebruik van granaatappel om verstopte slagaders te reinigen, wees verder ook nog uit dat:

 • Granaatappelextract ook de eigenschap bezit om oxidatieve stress te verminderen. Oxidatieve stress ontstaat door schadelijke chemische reacties in het lichaam, die veroorzaakt wordt door vrije radicalen.
 • Het de aanwezigheid van chemotactisch eiwit van monocyten-1 vermindert. Dit zijn chemische boodschappers of chemokines die actief zijn tijdens ontstekingsprocessen in de slagaders.
 • Ze verminderen het uiteenzetten van het hart.
 • Ze verminderen eveneens de opeenstapeling van slechte vetten in de hartspier.
 • Ze verminderen de infiltratie van macrofagen in de hartspier.
 • De ECG’s vertoonden veel vaker normale waarden na langdurig gebruik van het granaatappelextract.

Waarom is een eenvoudig stukje fruit zoals de granaatappel zo gezond voor het hart?

Vrouwenhart

Alle voordelen die de granaatappel te bieden heeft, zijn rechtstreeks verbonden aan de hoge concentratie antioxidanten in de vrucht. Vooral vitamine C en polyfenolen steken er met kop en schouders bovenuit. Volgens de tweevoudige Nobelprijswinnaar Linus Pauling zou het zo vaak voorkomen van hartziekten voornamelijk te maken hebben met langdurige vitamine C-tekorten.

Granaatappels hebben bovendien sterke ontstekingswerende eigenschappen, die een cruciale rol blijken te spelen in de preventie van ernstige hartkwalen en aandoeningen van de bloedvaten. Dankzij deze wonderbaarlijke eigenschappen kan je door het eten van deze vrucht je bloeddruk doen dalen, je bloedcirculatie optimaal houden en je afweersysteem een flinke boost geven, zodat infecties minder snel de kans krijgen om onverwachts toe te slaan.

Granaatappelsap om verstopte slagaders te reinigen en cholesterol te verlagen

Deze krachtige smoothie van granaatappel en appel bezit een hoge concentratie aan voedingsstoffen, zoals flavonoïden, tannines en vezels, waardoor je met dit drankje hoge cholesterolwaarden kan verlagen en verstopte slagaders kan reinigen.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 3 appels
 • 1 granaatappel

Hoe maak je deze smoothie klaar?

Was alle stukken fruit grondig, zodat bacteriën en pesticiden verwijderd worden. Gebruik bij voorkeur vruchten die je koopt in de biowinkel of die het label ‘organisch’ dragen. Mix alles samen in de blender en voeg water toe tot je een gladde en homogene smoothie krijgt. Onmiddellijk na het mixen opdrinken om de vitamine C niet te laten verloren gaan.

Het drinken van granaatappelsap heeft nog meer voordelen

Granaatappel

Het regelmatig drinken van granaatappelsap reinigt niet enkel de slagaders, maar heeft nog vele andere gezondheidsvoordelen. Geniet regelmatig van een glaasje granaatappelsap om je gezondheid en conditie een stevige boost te geven!

 • Granaatappel is rijk aan antioxidanten, waardoor de oxidatieve stress in het lichaam vermindert. Oxidatieve stress kan ontstaan door het te vaak drinken van alcohol, roken, het langdurig gebruik van medicatie, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling en overgewicht. Gezonde voeding en voldoende bewegen kan je hiertegen beschermen.
 • De hoge concentratie aan antioxidanten beschermt het lichaam ook tegen het ontstaan van kanker. Heel wat studies hebben ook aangetoond dat het regelmatig eten van granaatappel kankercellen vernietigt en de vermenigvuldiging ervan tegenhoudt. Onderzoek wees uit dat mannen die een glas granaatappelsap per dag drinken het proces van prostaatkanker aanzienlijk konden vertragen.
 • Het helpt je op weg om zwaarlijvigheid aan te pakken. Volg je een vermageringsdieet, dan is het een uitstekend idee om elke dag een glaasje granaatappelsap op het menu te zetten. Het zorgt ervoor dat de stofwisseling sneller verloopt en hierdoor meer vet verbrand wordt. Het resultaat is dat je sneller gewicht gaat verliezen dan verwacht. Granaatappel zorgt er ook voor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden, zodat slechte vetten minder snel de kans krijgen om in het lichaam te worden opgestapeld.
 • Je afweersysteem krijgt een echte opkikker! Opnieuw zijn het de overvloedig aanwezige antioxidanten die ervoor zorgen dat het immuniteitsstysteem sterker wordt, waardoor je optimaal beschermd bent tegen bacteriën, virussen en schimmels.
Bekijk Ook