5 gelaatstoners die je huid opnieuw gezond maken
Gelaatstoners zijn in onze omgeving hard nodig. Er bestaan immers heel wat factoren die schade kunnen aanbrengen aan de huid, waardoor die er dof en onverzorgd uit gaat zien:
- Ongezond eten
- Luchtvervuiling
- Niet genoeg water drinken
- Onbeschermd zonnen
- Commerciële huidverzorgingsmiddeltjes
Ontdek echter in dit artikel hoe je thuis zelf gelaatstoners kan maken om veroudering van de huid, wallen onder de ogen en andere huidproblemen aan te pakken.
Ze worden uitsluitend bereid met natuurlijke ingrediënten zoals wortel, komkommer, citroen en azijn.
Waarom je gelaatstoners gebruikt
Met het verstrijken der jaren is het slim om na te denken over hoe we onze huid kunnen verzorgen als we vroegtijdige rimpels, een gevlekte of een opgezwollen huid willen vermijden.
Waarschijnlijk gebruik je al zoals bijna iedereen elke dag een vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden, maar weinigen onder ons weten dat we hiermee eigenlijk een belangrijke stap voor een goede huidverzorging overslaan: het aanbrengen van gelaatstoners.
De voordelen ervan
Ontdek de voordelen van gelaatstoners voor je huid en breng ze bij voorkeur twee maal aan per dag:
- Na het wassen en spoelen van je gezicht met koud water en alvorens je een vochtinbrengende crème aanbrengt.
- ‘s Avonds voor het slapengaan. Verwijder alle make-up en reinig je gezicht. Gebruik daarna de gelaatstoner en breng desgewenst opnieuw een voedende nachtcrème aan.
Belangrijk is te kiezen voor natuurlijke producten waar geen alcohol in verwerkt zit of andere chemische ingrediënten die veel te agressief zijn voor je huid en ongetwijfeld op de lange termijn je huid zullen beschadigen.
Deze stoffen veranderen immers de zuurtegraad van de huid, waardoor gifstoffen makkelijker het lichaam kunnen binnendringen door de poriën en je eigenlijk het omgekeerde effect bereikt.
Lees ook meer in het artikel
Rimpels verzachten met een huisgemaakte toner
Wortels voor een perfecte huid
Heb je zin om na een lange winter eventjes in de zon te vertoeven en op gezonde manier je huid een mooi kleurtje te geven, dan kan je met wortel een natuurlijke gelaatstoner maken. De toner zal de huid beschermen tegen de schadelijke UV-stralen, terwijl bèta-caroteen je een mooie, flatterende huidteint zal bezorgen.
Wortels houden je huid in topconditie en je kan ze hiervoor zowel uitwendig als inwendig toepassen door ze regelmatig op het menu zetten!
Geniet regelmatig van een wortelsmoothie bij het ontbijt. Schrik er niet voor terug om datzelfde sapje te gebruiken om je huid te verzorgen.
Komkommer en citroen
Dit is een 100% natuurlijke, zelfgemaakte toner die je heerlijk zal smaken en die ook lokaal op de huid kan aangebracht worden om een maximaal effect te bereiken.
- Mix een middelgrote komkommer met een halve citroen in de blender.
- Koop je biologische groenten en fruit, dan kan je gerust de schil van beide aan de smoothie toevoegen.
Zoals je wellicht weet zit komkommer boordevol water, waardoor het een super verfrisser is voor je gelaat en bovendien de huid reinigt en verzacht.
Ga voor deze toner als je na het opstaan merkt dat de huid van je gezicht opgeblazen is of tekenen van infectie vertoont.
Citroen staat eveneens bekend als een natuurlijke reiniger die je kan gebruiken om acné, donkere vlekken en zwarte puntjes aan te pakken.
Appelazijn
Deze eenvoudige gelaatstoner wordt al tientallen jaren lang gebruikt door vrouwen overal ter wereld.
- Wat je hiervoor nodig hebt is biologische appelazijn van goede kwaliteit en niet gepasteuriseerd, zodat geen enkele van de voedende mineralen en vitamines verloren gaat.
De huid heeft namelijk een enigszins zure pH (tussen 4.2 en 5.6) en appelazijn helpt om deze pH aan te houden, waardoor je huid niet gaat uitdrogen of er dof gaat uitzien. Je hebt een kant-en-klare gelaatstoner van superkwaliteit, waarvoor je bovendien niet diep in de buidel hoeft te tasten.
Hoe maak je deze gelaatstoner klaar?
- Mix één deel appelazijn met vier delen water.
- Wees niet ongerust over de typische geur van azijn. Deze verdwijnt na enkele minuten vanzelf.
Rozenwater
Rozenwater is een gedistilleerde vloeistof die gewonnen wordt uit de blaadjes van rozen. Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat het aroma van deze vloeistof bedwelmend, romantisch en super vrouwelijk is. Bovendien maakt het je huid vitaal en zorgt het voor vernieuwde stevigheid!
- De samentrekkende eigenschappen van rozenwater doet de poriën verkleinen.
- Het verwijdert ook overtollige huidtalg en vermindert het ontstaan van rode vlekken op de huid.
- Deze toner verfrist, verzacht je gelaat en brengt de pH van de huid opnieuw in balans.
Ontdek meer interessante weetjes in het artikel
Top tien voor een gehydrateerde huid
Een stralende huid met rozemarijn
Gelaatstoners op basis van rozemarijn zijn een echte klassieker voor huid- en gezichtsverzorging. Deze medicinale plant stimuleert de bloedcirculatie, waardoor ook je huid opnieuw in topconditie raakt.
Je kan deze toner op twee manieren bereiden:
- Hak eerst enkele takjes rozemarijn in fijne stukjes en vermeng dit met water en een gelijk deel appelazijn.
- Vermeng vervolgens 10 ml of twee eetlepels water met vijftien druppels etherische rozemarijnolie.
Zorg er steeds voor dat alle ingrediënten goed vermengd zijn alvorens ze op de huid aan te brengen. Tip: breng de vloeistof aan in een kleine verstuiver om de toner gelijkmatig op het gezicht aan te brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Navarrete Franco, G. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM.
- Consalvo, L., Dabhar, M., Santiesteban, M. M., Stengel, F. M., & Femando, D. (2006). Envejecimiento cutáneo ¡La expectativa de vida no deja de aumentar… el envejecimiento tampoco! Arch Argent Dermatol.
- Merino, J., & Noriega, M. (2011). La piel: Estructura y Funciones. Universidad de Cantabria.
- González Minero, F. J., & Bravo Díaz, L. (2017). Historia y actualidad de productos para la piel, cosméticos y fragancias. Especialmente los derivados de las plantas. Ars Pharmaceutica (Internet), 58(1), 5-12. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v58n1/2340-9894-ars-58-1-5.pdf
- Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. Medscape General Medicine, 8(2), 61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
- Lee, M. H., Nam, T. G., Lee, I., Shin, E. J., Han, A. R., Lee, P., … & Lim, T. G. (2018). Skin anti‐inflammatory activity of rose petal extract (Rosa gallica) through reduction of MAPK signaling pathway. Food science & nutrition, 6(8), 2560-2567. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261181/
- De Oliveira, J. R., Camargo, S. E. A., & De Oliveira, L. D. (2019). Rosmarinus officinalis L.(rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. Journal of biomedical science, 26(1), 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6325740/