3 natuurlijke remedies in de strijd tegen slapeloosheid

Slapeloosheid is een gast die nooit welkom is. Het wordt niet als een ziekte beschouwd. Toch kan deze aandoening heel negatieve gevolgen hebben voor een persoon.
3 natuurlijke remedies in de strijd tegen slapeloosheid

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig bestaan er enkele natuurlijke remedies die je in de strijd tegen slapeloosheid kan gebruiken.

Jouw dagelijkse routine is één van de factoren die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Je hebt het heel druk. Je slaagt er niet in je werk en de stress te beheersen. En bovendien volg je een ongezond voedingspatroon. Deze gewone dagelijkse factoren kunnen een negatief effect op je rust hebben.

De opstapeling van stress of zelfs nieuwe zorgen kunnen ertoe leiden dat je problemen hebt om te slapen. Ook andere factoren kunnen bijdragen tot omstandigheden die jou vele uren slaap kosten zoals:

Slapeloosheid kan ook optreden als de natuurlijke reactie van je lichaam om zich aan een verandering in tijdzone aan te passen. Dit betekent echter niet dat je met je rug tegen de muur staat.

In de strijd tegen slapeloosheid kan je enkele natuurlijke remedies gebruiken. Ze zullen je helpen om slapeloosheid aan te pakken. De meeste van deze middeltjes heb je zelfs al in huis. We geven je hier enkele voorbeelden.

Remedies in de strijd tegen slapeloosheid

1. Thee

Thee kan je helpen om slapeloosheid te bestrijden
  • Lindethee is overal ter wereld bekend om zijn rustgevende eigenschappen. Dit kruid zal je helpen om in slaap te vallen en een eind te maken aan slapeloosheid. Lindethee is ook een geweldig middel om de spieren te ontspannen.
  • Een andere mogelijkheid is valeriaanthee. Net als linde werkt valeriaan kalmerend. Het zal dus de slapeloosheid verlichten. Valeriaan is heel sterk. Je moet het dus met mate gebruiken wanneer je deze thee maakt.

2. Melk

Warme melk is een oud middeltje tegen slapeloosheid

Warme melk is nog een andere traditionele huisremedie in de strijd tegen slapeloosheid. Melk bevat melatonine. Het is die stof die je helpt om slapeloosheid te bestrijden. Je kan het zelfs nog doeltreffender maken door wat honing toe te voegen.

3. Aromatherapie

Aromatherapie kan helpen om beter te slapen

Deze vorm van therapie heeft met de neus te maken. De hersenen kunnen de geuren van bepaalde oliën als ‘rustgevend’ interpreteren. Er bestaan kaarsen die deze geuren afgeven. Ze zullen je helpen in de strijd tegen slapeloosheid.

Het is een goed idee om de aromatherapie 20 minuten vóór je gaat slapen, op te starten. De geuren die het meest gebruikt worden zijn:

  • roos
  • sinaasappel
  • citroen
  • lavendel

Nog enkele andere aanbevelingen

Er zijn bepaalde methoden die kunnen helpen om de hersenen en het lichaam aan betere slaappatronen te laten aanpassen. Op die manier kan je ook een eind maken aan slapeloosheid.

  • Je zal de resultaten niet onmiddellijk merken. Het zal echter niet lang duren vóór ze effect beginnen hebben.
  • Eén van de eerste dingen die je kan doen, is ophouden met dutjes te nemen. Je lichaam zal dan ‘s avonds moe zijn. Je zal dus gemakkelijker in slaap kunnen vallen.
  • Doe de lichten uit. Bedenk ook dat het moeilijker is om in slaap te vallen als de televisie aan staat of als je je telefoon in je hand hebt. Vooral felle lichten houden de hersenen actief en verhinderen dat je kunt slapen.
  • Vermijd ook sociale netwerken en het nieuws. Ze kunnen immers ook de inhoud van je dromen en je slaapkwaliteit beïnvloeden.

Verander je gewoonten!

  • Beweeg regelmatig zodat je al die extra energie kan verbruiken en ‘s nachts rustig slapen kunt.
  • Dagelijks werken en trainen zouden je voldoende moeten vermoeien zodat slapeloosheid geen deel wordt van je leven.
  • Vermijd cafeïne. Koffie is het perfecte drankje om je geestelijke en lichamelijke prestatie te verbeteren. Het drinken van koffie op de late avond is echter een slecht idee. Geef je hersenen geen enkele reden om tot laat in de nacht actief te blijven.
  • Ook chocolade helpt niet. ‘s Avonds suiker eten zal je hersenen alleen maar stimuleren en dwingen om actief te zijn.
  • Hetzelfde effect treedt op wanneer je onder de invloed van alcohol bent. Dit komt omdat alcohol het lichaam verzwakt. Het verhindert vaak ook dat je in slaap valt.
  • Je moet ook proberen om je te onthouden van producten met nicotine, zoals sigaretten. Dit is altijd waar en niet alleen ‘s avonds. Het is immers slecht voor je gezondheid.

Begin dus met betere gewoonten aan je routine toe te voegen. Jouw algemene gezondheid zal verbeteren. De kwaliteit van je nachtrust zal bovendien ook beter zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.