7 ideale trucs om het premenstrueel syndroom aan te pakken

Verschillende factoren zoals onze voeding en houding tijdens onze menstruatie kunnen bepalend zijn voor de mate waarin PMS ons beïnvloedt.
7 ideale trucs om het premenstrueel syndroom aan te pakken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe goed zou je zeggen dat jij het premenstrueel syndroom aanpakt? 

De waarheid is dat dit geen eenvoudige taak is. Naar schatting hebben namelijk meer dan 70% van de vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) te maken.

Er is geen twijfel mogelijk dat dit een van de problemen is die de meeste vrouwen treft. Als je geluk hebt zul je waarschijnlijk alleen last hebben van lichte krampen. Maar je kunt ook last hebben van:

  • stemmingswisselingen
  • ernstige pijn
  • het onvermogen om je dagelijkse taken uit te voeren

Gelukkig is het niet allemaal even erg en kun je het premenstrueel syndroom gemakkelijk aanpakken door een paar trucs te volgen.

Hier is wat je moet doen!

Trucs om het premenstrueel syndroom aan te pakken

1. Eet ananas 

Gebruik ananas om het premenstrueel syndroom aan te pakken

Het eten van ananas helpt premenstruele pijn te voorkomen. Naast dat het heerlijk is, is ananas een vrucht die altijd beschikbaar is.

Het is ook ideaal vanwege het bromelaïne-gehalte. Bromelaïne is namelijk een belangrijk enzym die de vertering van eiwitten vergemakkelijkt. Hierdoor vermindert ongemak in de buik dat veroorzaakt wordt door PMS.

Ananasdranken kunnen ook helpen pijn te verlichten omdat ze vochtretentie verminderen en de bloedcirculatie verbeteren.

We raden aan een kop (150 gr.) ananas te eten in de dagen voorafgaand aan je menstruatie. Als je liever geen ananas in stukjes eet voeg het dan toe aan je groene smoothies.

2. Massages

Een ander zeer effectief middel tegen het premenstrueel syndroom is het masseren van de onderbuik in cirkelvormige bewegingen. Een eenvoudige optie is het toepassen van lichte druk daar waar je pijn hebt met bijvoorbeeld een warme kruik of iets dergelijks.

De tweede optie is massage met natuurlijke oliën.

Ingrediënten

  • 1 theelepel zoete amandelolie (5 gr.)
  • 1 theelepel kaneelolie, geraniumolie of gemberolie (5 gr.)

Bereiding

  • Mix de oliën in de palm van je hand.

Toepassing

  • Met de olie in je handen druk je met je vingers en maak je cirkelvormige bewegingen tussen je heup en je buik, helemaal tot aan je benen.

3. Let op je porties tijdens het eten

Minder eten om het premenstrueel syndroom aan te pakken

Ben jij een van die vrouwen die het gevoel heeft dat je buik erg opgeblazen raakt tijdens de menstruatie? Dit ongemak hindert zeker je dagelijkse routine. Het is echter makkelijk te vermijden.

Het beste is om de grootte van je porties tijdens de maaltijden te verminderen. Je consumeert immers veel koolhydraten als je veel eet, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.

Probeer ook de trek die je deze dagen hebt te negeren en kies voor gezond en voedzaam eten. Probeer ook vaker te eten (5 of 6 keer per dag), maar neem dan kleinere porties.

Als je al voedsel hebt geïdentificeerd dat problemen oplevert, vermijd dit dan.

Het is in ieder geval het beste om de consumptie in de gaten te houden van bijvoorbeeld:

4. Kamillethee

Kamillethee is een andere grote bondgenoot als het gaat om het aanpakken van het premenstrueel syndroom. Naast dat het heerlijk is, zul je je zeer opgelucht voelen als je het warm drinkt.

Kamille heeft namelijk pijnstillende en verzachtende eigenschappen die het ongemak verminderen. We raden je aan om het te drinken als je pijn of kou in je buik voelt.

Op die manier kun je je activiteiten sneller voortzetten. Als je deze infusie drinkt en irriterend voedsel vermijdt, zal je menstruatie vervolgens zonder veel ongemak voorbij gaan.

5. Word actief en ga bewegen

Ga bewegen om het premenstrueel syndroom aan te pakken

Wanneer je last hebt van PMS kiezen veel vrouwen ervoor om zoveel mogelijk in bed te blijven. De waarheid is namelijk dat sommigen van ons te maken hebben met veel ongemak, vooral als er complicaties zijn zoals polycysteuze eierstokken.

Beweging is echter een zeer effectief middel om het premenstrueel syndroom aan te pakken. Maar we raden je aan om een rustige activiteit te doen, zoals wandelen.

Je zult zien dat je je binnen een paar minuten prettiger voelt en dat je verder kunt gaan met je dagelijkse routine.

6. Leef een gezond leven

Ga je wel eens uit met je vrienden om iets te drinken? Maakt tabak deel uit van je leven? We weten dat alcohol, sigaretten en koffie deel uitmaken van het dagelijkse leven van veel mensen.

Hoewel het zo gewoon is geworden is het belangrijk dat je jezelf afvraagt of je er niet te veel van gebruikt. Stop een paar dagen met het nuttigen van alcohol, sigaretten en koffie.

Al deze producten kunnen het ongemak verergeren in de dagen voorafgaand aan je menstruatie, vooral de pijn.

Om PMS aan te pakken moet je deze drie dingen vermijden. Kies in plaats daarvan voor gezond eten en natuurlijk water. Het is misschien niet zo leuk maar je zult in elk geval minder pijn hebben.

7. Ontspan en maak korte metten met stress

Ontspan je om het premenstrueel syndroom aan te pakken

De laatste truc om premenstrueel syndroom te bestrijden is om zo ontspannen mogelijk te blijven.

Dit is waarschijnlijk niet zo simpel vanwege je werk en je gezinsleven. In dat geval raden we je aan om welke techniek dan ook te gebruiken om stress zo ver mogelijk van je vandaan te houden.

Je kunt:

  • ervoor kiezen om wat te lezen voordat je gaat slapen. Dat gezegd hebbende, kies wel een vreedzame roman.
  • aan yoga doen. Naast dat het je helpt om soepeler te worden, helpt het je lichaam om meer energie te hebben gedurende de dag en om de ongemakken tijdens je menstruatie te voorkomen.
  • naar muziek luisteren. Als je niet aan de stress kunt ontsnappen, selecteer dan een goede afspeellijst van muziek die rustig en aangenaam is.

Onthoud dat stress directe invloed op je hormonen heeft. Hierdoor kan het ongemak meer opvallen als de menstruatiecyclus er aan komt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.