Pothosplant om de lucht in je huis te zuiveren

De pothosplant is erg giftig, dus zorg ervoor dat je hem nooit per ongeluk inslikt. Hem in je kamer neerzetten zal je echter helpen om beter adem te halen.

De pothosplant of epipremnum aureum is een veel voorkomende hangende klimplant die vandaag de dag in veel huizen gevonden kan worden, maar de twee grootste gezondheidsvoordelen zijn relatief onbekend. Pothos zuivert de lucht in de kamer waar hij groeit en helpt om je ogen te ontspannen wanneer ze moe of gewoon een beetje geïrriteerd zijn. De plant helpt ook om oculaire hypertensie, cataracten en glaucoom te behandelen en voorkomen.

In dit artikel zullen we die voordelen uitgebreid bespreken en ook vertellen hoe je je pothosplant het beste kan verzorgen om de gezonde effecten te maximaliseren.

Kenmerken en verzorging

De pothosplant heeft wijde groene bladeren die heldere strepen of markeringen krijgen wanneer de plant buiten groeit. Om de plant te laten groeien zijn er bepaalde omstandigheden vereist. De temperatuur zou tussen de 15 en 24 graden moeten zijn en de plant leeft graag binnenshuis. Hij heeft wat licht nodig, maar zou niet blootgesteld moeten worden aan direct zonlicht.

Geef je pothosplant niet te vaak water om rot te voorkomen. Als je een extra plant wilt verbouwen, dan kan je een stengel afsnijden, deze in een glas water zetten totdat hij zijn eigen wortels krijgt en vervolgens in een nieuwe bloempot planten.

Pothosplant

Waarschuwing

De pothosplant zou nooit gegeten moeten worden, omdat hij giftig is. Hieronder zullen we aantal van de voordelen opnoemen die je krijgt wanneer je de plant in een van de kamers in huis plaats en ook hoe de bladeren kan gebruiken als je de plant moet of wilt snoeien.

Hoe zuivert de pothosplant de lucht?

  • Deze plant kan de lucht in de kamer waar je hem plaatst ontdoen van giftige dampen, zoals formaldehyde, wat je vaak vindt in kamers die recentelijk geverfd of gemeubileerd zijn. Formaldehyde is een chemische stof die je bijvoorbeeld in houten meubels vindt en onderzoek heeft laten zien dat de dampen giftig en zelfs op de lange termijn kankerverwekkend kunnen zijn. Het komt vaak voor dat we deze dampen inademen zonder dat we het doorhebben.
  • Pothos verwijdert ook benzeen en koolstofmonoxide in de lucht, wat ook de reden is waarom je deze plant in je slaapkamer zou moeten zetten, zodat je voldoende zuurstof hebt terwijl je slaapt.
  • Daarnaast hebben sommige onderzoeken laten zien dat pothos kan helpen om geurtjes te elimineren.

Om al deze redenen kan je een pothosplant in je keuken, badkamer of woonkamer neerzetten om de voordelen door je huis te verspreiden. Het zal niet lang duren voordat je merkt dat de lucht veel schoner is.

Bladeren van de Pothosplant

Hoe verzacht de plant oogirritaties?

Veel personen hebben een verrassend voordeel van de pothosplant ontdekt wanneer hun ogen geïrriteerd zijn of wanneer ze moe aanvoelen. Dit is vooral merkbaar na langdurig werken achter de computer of andere soorten oogspanning. Men is er van overtuigt dat pothos helpt om glaucoom en cataracten te voorkomen.

Kijk naar de volgende stappen om de voordelen van deze plant voor je ogen te maximaliseren:

  • Gebruik een vochtige doek om stof van de bladeren van je pothosplant af te vegen, maar verwijder ze niet. Ze geven de plant energie.
  • Houd een stengel van de plant vast, doe je ogen dicht en plaats de bladeren over je oogleden. Zorg ervoor dat je comfortabel zit, zonder stress of spanning.
  • Blijf 3 tot 5 minuten zitten met je ogen dicht, waardoor je ze de kans geeft om volledig te ontspannen.
  • Doe ze langzaam open en je zal voelen dat je ogen scherper en meer ontspannen zijn.
  • Probeer dit elke keer te doen wanneer je ogen moe of geïrriteerd zijn. Als je glaucoom of cataracten wilt voorkomen, dan kan je dit elke dag doen om je risico te verlagen.

Oog

Een opmerking over cataracten

Een van de vroegste tekenen van een cataract die je kan waarschuwen om zo de vorming van staar te voorkomen, is een groen of zilver strookje vlakbij de pupil (de zwarte cirkel in je iris). Dit is een duidelijk teken dat je naar een oogarts moet, zodat direct begonnen kan worden met een behandeling. Als dit gebeurt, dan kan je de traditionele medische behandeling aanvullen met het twee of drie keer per dag aanbrengen van de bladeren van de pothosplant op je ogen, zoals we hierboven beschreven hebben.

Bekijk Ook