Vijf manieren om te bepalen of je partner genoeg medeleven toont

Als je partner medelevend genoeg is, dan zul je te allen tijde jezelf kunnen zijn naast hem/haar en zul je niet bang zijn voor mogelijke verwijten als je laat zien hoe je je voelt.
Vijf manieren om te bepalen of je partner genoeg medeleven toont

Laatste update: 31 januari, 2019

Als een van de partners niet genoeg medeleven toont, kan er geen sprake zijn van emotioneel contact, erkenning en authentieke wederkerigheid in een relatie.

De meesten van ons maken dagelijks gebruik van allerlei psychologische termen. Daarom is het vreemd als iemand niet weet wat medeleven is. Of als hij nog nooit van deze term, die een basisrol speelt binnen relaties, heeft gehoord. Maar wat nu als wij je zouden vertellen dat hij niet de enige is. Er zijn immers een hoop mensen die een verdraaid of zelfs verkeerd begrip hebben van dit concept?

Wat is medeleven?

Om te beginnen, betekent met iemand meeleven niet alleen dat je jezelf in zijn schoenen verplaatst. Medeleven is veel complexer en intiemer dan dat. Het vereist handelingen en gedragingen, niet alleen het voelen of oppikken van de emotie. 

In een relatie is het tenslotte niet voldoende om simpelweg te weten dat je partner pijn heeft. Met iemand meeleven, houdt ook in dat je weet hoe je op een effectieve en nuttige manier kunt reageren. En deze reactie moet natuurlijk in overeenstemming zijn met een bepaalde behoefte.

Let hierop

Daarom delen we vandaag vijf manieren waarop je kunt zien hoeveel medeleven er bestaat in jouw relatie en of deze mate van medeleven oprecht nuttig is om de band en het vertrouwen tussen jullie twee te versterken en op elkaars behoeftes te reageren.

1. Er bestaan drie soorten medeleven: pas jij ze alle drie toe?

Drie vogels die staan voor drie soorten medeleven

Laten we van algemene termen eens overgaan op concrete concepten. Om de term medeleven op een holistische manier te begrijpen, moeten we eerst bepalen waar het voornamelijk uit bestaat en waar het door wordt gekarakteriseerd.

Daarom is het handig om een beter begrip te krijgen van de drie soorten medeleven die je dagelijks in de praktijk zou moeten brengen in relatie tot je partner.

  • Emotioneel medeleven: ‘Ik voel wat jij voelt’. Dit houdt in dat je in staat bent om de pijn van een ander aan te voelen, dat je kunt zien wanneer de ander gelukkig is, dat je zijn zorgen kunt lezen, dat je jezelf in hem verplaatst en weet waar hij last van heeft.
  • Cognitief medeleven: ‘Ik begrijp waar je doorheen gaat’. Hierbij gaat het niet alleen om voelen wat de ander voelt, maar is het ook belangrijk dat je oprecht laat zien dat je de ander begrijpt, dat je begrijpt wat de reden achter zijn gemoedstoestand is en waarom dit een dergelijk effect heeft gehad.
  • Meedogend medeleven: ‘Ik weet dat je pijn hebt. Ik weet waarom je pijn hebt en ik wil je helpen; ik wil dat je je goed voelt’. In dit geval is er sprake van een oprecht verlangen dat het goed gaat met de ander, dat hij gelukkig, kalm en tevreden is.

2. Ik voel wat jij voelt, maar ik veroordeel je niet

Laten we even kijken naar een voorbeeld om dit iets beter te kunnen begrijpen:

  • Elena komt erg laat thuis van haar werk. Ze heeft een zeer slechte dag achter de rug en is helemaal uitgeput. Ze staat zelfs bijna op het punt om te gaan huilen. Wanneer Carlos, haar partner, de uitdrukking op haar gezicht ziet, weet hij gelijk dat er iets niet goed zit.
  • Hij voelt haar angst, haar neerslachtigheid. Toch kiest hij er echter voor om haar te veroordelen: ‘Het probleem is dat je alles veel te serieus opvat … Iedereen maakt misbruik van jou. Je weet gewoon niet hoe je assertief moet zijn.’

In dit geval is een van de partners wel in staat om emotionele empathie toe te passen, maar niet om een nuttige, effectieve en meedogende vorm van medeleven te ontwikkelen, waarmee hij de ander helpt.

3. Ik verplaats mezelf in jou, maar ik blijf mezelf

Meisje met hart voor haar oog

Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, is het niet voldoende om jezelf simpelweg in een ander te verplaatsen. We moeten onszelf openstellen voor een proces van projectie en gevoeligheid, maar tegelijkertijd onszelf blijven en ons eigen persoonlijke perspectief behouden.

Bijvoorbeeld: als ik zie dat mijn partner pijn heeft en ik niet in staat ben om mijn kracht en innerlijke balans te behouden, dan is de kans groot dat ik de pijn alleen maar erger maak en uiteindelijk helemaal niet help.

Oprecht medeleven, het soort medeleven dat nuttig is, is in staat om in het hart van de ander te treden en tegelijkertijd het eigen hart veilig te houden.

4. Medeleven houdt ook in dat je elkaars fouten begrijpt

Een gelukkig, stabiel stelletje dat in staat is om te groeien in een gezamenlijk project, is ook in staat om de fouten van de ander te begrijpen en medeleven te tonen.

  • Ik begrijp dat je gefaald hebt in het project dat je voor ogen had. Ik weet hoe hard je je best hebt gedaan en ik begrijp hoe je je voelt. Je had die mensen niet moeten vertrouwen, en misschien zou ik zelf wel dezelfde fout hebben gemaakt.

Dit soort medeleven, dat in staat is om te begrijpen dat mensen nu eenmaal niet perfect zijn en dat relaties niet altijd makkelijk zullen zijn, is de meest nuttige vorm van medeleven en het meest behulpzaam als het gaat om investeren in het levensproject van twee mensen.

5. Ik ben ontvankelijk voor al jouw emoties

Man en vrouw in sprookjesbos

Sommige mensen durven niet te huilen naast hun partner. Ze laten geen tranen zien om te voorkomen dat hun partner zich zorgen om hen maakt. Ook vertellen ze bepaalde dingen niet vanwege de angst voor hun reactie of hun mening.

We moeten één ding duidelijk stellen: zolang er angst bestaat in een relatie, is de band niet authentiek, niet bevredigend en ook niet gezond. Partners zouden er volkomen op moeten vertrouwen dat ze te allen tijde aan elkaar kunnen laten zien hoe ze zich voelen.

In voor en tegenspoed

Een stelletje vormt een eenheid, twee levensgezellen die samen alles aankunnen: zowel de goede als de slechte momenten. Iemand die dus voldoende medeleven toont, is iemand naast wie we te allen tijde onszelf kunnen zijn, zonder bang te zijn om een bepaalde gedachte of emotie te tonen.

Denk er daarom eens over na of er misschien een aspect is in je relatie dat verbeterd zou kunnen worden om je relatie sterker te maken.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.