Pak je kniepijn aan met vijf heilzame oefeningen!

17 oktober 2017
Deze oefeningen hebben gewoonlijk niet echt een grote impact op de knieën zelf. Het is echter wel belangrijk dat je vooraf bepaalt welke oefeningen het best zijn voor jou.

We hebben op deze website al vaak geschreven over hoe belangrijk het is om actief te blijven. Waarschijnlijk heb je dus al veel over dit onderwerp gehoord. Maar wanneer je last hebt van kniepijn, zijn oefeningen niet echt leuk. Daarom is het zo belangrijk dat je op zoek gaat naar gezonde oefeningen om je kniepijn aan te pakken.

Je kan natuurlijk beslissen om niets te doen, maar dit kan je lichamelijke conditie nog erger maken. Bovendien zorgt het soms voor nog meer pijn in de knieën. Het is waar dat dit soort pijn je dagelijks leven kan aantasten. Zorg er dus voor dat je het op tijd behandelt.

Pijn in je knieën kan met een toevallig zeer beginnen of het kan het gevolg zijn van een ernstige kwetsuur. Je moet er onmiddellijk aandacht aan besteden zodra je er last van hebt.

In dit artikel leggen we uit hoe je een aantal gezonde oefeningen kan uitvoeren om kniepijn te verhelpen.

1. Wandelen

Wandelen tegen kniepijn

Wandelen is een activiteit met een lage impact. Het heeft bijna geen belasting op je gewrichten. We hebben het eerst over deze oefening omdat het de gemakkelijkste is. Het is ook de meest handige oefening om uit te voeren en je kniepijn te verlichten.

Door te wandelen zal je niet alleen in een goede lichamelijke conditie blijven. Het helpt je ook om vitamine D op te nemen als je buiten wandelt en geniet van de frisse lucht. Maar het beste effect is dat je pijn zal verminderen.

Start met te wandelen op platte, geplaveide oppervlakken die stevig zijn. Dit is de beste manier om met wandelen te beginnen. De algemene aanbeveling is om elke dag dertig minuten te wandelen, maar je kan die tijdsduur ook in kortere wandelingen opsplitsen.

Negeer dit advies niet, vooral als je erg intense pijn hebt of als je na een paar minuten al last hebt van kniepijn. Wanneer je merkt dat je benen sterker zijn, dan je de lengte en de intensiteit van de wandelingen verhogen.

2. Fietsen

Ook fietsen is een sport met een lage impact. Het voordeel is hier dat je kan kiezen tussen een hometrainer of buiten fietsen.

Bij het fietsen doe je steeds dezelfde beweging. Die verstevigt de pezen die zich rond de knieën bevinden. Bovendien zal het de spieren versterken die de beweging van je gewrichten ondersteunen.

Misschien denk je dat fietsen alleen maar de pijn zal verergeren, maar maak je geen zorgen, want bij fietsen zet je geen druk op de knieën. We raden je toch aan om in het begin altijd zachtjes te trappen. Later kan je dan sneller en harder fietsen als het wat beter gaat.

Probeer om elke week drie tot vier keer tussen 25 en 30 minuten te fietsen. Dit zal je benen sterker maken en het vermogen van je hart en bloedvaten vergroten.

3. Zwemmen en aquarobics

Zwemmen tegen kniepijn

Dit zijn nog een paar activiteiten die we aanbevelen als je kniepijn hebt: zwemmen en aquarobics.

Een eerste voordeel is dat je tijdens het zwemmen geen druk zet op je knieën. Bovendien is het de beste keuze wanneer je een kwetsuur hebt en geen andere sporten kan beoefenen. Dat komt omdat het water je lichaamsgewicht draagt. Je kan dus oefeningen in het water uitvoeren om je weerstand en je soepelheid te vergroten. Bovendien moet je je knieën niet forceren.

In het water zal je kunnen springen, draaien en keren zonder pijn te voelen. Dit soort oefeningen zijn dus ideaal voor mensen met artritis, osteoporose en fibromyalgie.

4. Een elliptische machine

Vind je wandelen als oefening niet aantrekkelijk? Is het niet uitdagend genoeg? Dan kan je in dit geval misschien opteren voor een elliptische machine.

Bij deze oefening gebruik je dezelfde kracht als tijdens het wandelen. Je zal je knieën dus niet belasten. Deze machine geeft je echter de mogelijkheid om te spelen met snelheid en stijgingspercentage. Daarom is het een interessantere manier om te trainen.

 • Wil je meer kracht ontwikkelen in je benen en je hart en bloedvaten versterken? Dan is dit de oefening voor jou.
 • In de beginfase doe je de oefening vijftien tot twintig minuten per dag. Op die manier raken je benen gewend aan de beweging.
 • Wanneer de benen sterker worden, kan je de snelheid en de tijdsduur van de elliptische oefening verhogen

5. Yoga en pilates

Pilates tegen kniepijn

Tenslotte willen we je nog twee gezonde oefeningen voorstellen die je kunnen helpen bij kniepijn: yoga en pilates.

Beide mogelijkheden hebben een lage impact op de knieën en zijn gemakkelijk uit te voeren. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt.

Dit zijn de effecten van yoga en pilates:

 • Je houding verbetert
 • De spierweerstand vergroot
 • Je verliest gewicht
 • Het maakt je lichaam sterker
 • Je geest kan zich ontspannen

Volg lessen bij een deskundige. Doe dit de eerste paar keren dat je deze oefeningen toepast. De houdingen zijn gemakkelijk, maar als je ze verkeerd uitvoert, kan je last krijgen van rugpijn.

Houd rekening met de volgende zaken

Je hebt nu een algemeen overzicht van de oefeningen om je kniepijn aan te pakken, maar je mag ook de volgende zaken niet vergeten:

 • Forceer jezelf niet. In het begin kan je het best drie keer per week vijftien tot twintig minuten oefenen.
 • Bovendien zou je het altijd onder begeleiding van een deskundige moeten doen.
 • Vraag ook advies aan je arts. Misschien mag je om een of andere reden dit soort oefeningen niet doen. Als je bijvoorbeeld een ingrijpend letsel hebt, dan zal je arts waarschijnlijk het advies geven om een aantal van deze oefeningen niet te doen.
 • Draag geschikte schoenen. Het is geen goed idee om een lange wandeling te doen met splinternieuwe schoenen. Je zal alleen maar blaren krijgen. Ook oude schoenen gebruik je beter niet, omdat ze wellicht te versleten zijn. Zo kan je struikelen of vallen en nog meer kwetsuren oplopen.
Bekijk Ook